Notícies més llegides



+ Notícies


Girona

El setmanari francès Charlie Hebdo, Premi LiberPress 2015

+ Notícies  -  08/10/2015  -  17:32

Com cada any, durant la cerimònia s’han atorgat nou premis, repartits per categories: Premi LiberPress, Memorial, LiverdPress, Literatura, Cançó, Associació, Cinema, Camins i Catalunya.


M.Millan

M.Millan




Aquest vespre, l’Auditori de Girona ha estat l’escenari de l’acte de lliurament dels premis LiberPress 2015, uns guardons organitzats conjuntament per la Diputació de Girona i l’associació LiberPress que premien personatges d’àmbit mundial que hagin destacat per la seva tasca independent, democràtica i solidària.

Com cada any, durant la cerimònia s’han atorgat nou premis, repartits per categories: Premi LiberPress, Memorial, LiverdPress, Literatura, Cançó, Associació, Cinema, Camins i Catalunya. A l’acte, hi han assistit prop de 300 de persones, entre les quals hi havia coneguts representants de l’àmbit polític, social i cultural de les comarques gironines.

Aquest any, el premi principal, el LiberPress 2015, ha estat per al setmanari francès Charlie Hebdo, per tota la seva trajectòria professional, en la qual, amb un humor descarat, s’ha burlat dels totalitarismes i semitotalitarismes polítics i religiosos, i per haver estat i ser, encara, el símbol de la llibertat d’expressió en el món de la premsa, la caricatura i la bande dessinée.

Precisament aquest any, l’autor del cartell LiberPress 2015 és també un dibuixant satíric holandès vinculat a la revista Charlie Hebdo: Willem Holtrop. Ha col·laborat en el diari francès Libération des del 1981, a la revista Charlie Hebdo, així com en moltes altres publicacions, especialment de ninots, entre les quals Siné Hebdo, L’Enragé, Hara-Kiri, Images, Phosphore, Bijster, Hitweek, Arton, Cocktail, Provo, Métal Hurlant, Je Bouquine, Rock Hardi, Fluide Glacial, Bizarre Sex, J’accuse, La Grosse Bertha, Zéro, Rip Off Comics, Anathème, Viper, Stripburger, Vrij Nederland, Opus International i l’Echo des Savanes.

El dibuixant Willem, la periodista Agathe André i la directora de recursos humans Charlie Hebdo Marika Bret han estat els encarregats de recollir el premi.

La resta dels premiats han estat:

El catedràtic de filosofia del dret i teòric del cinema Javier de Lucas, que ha rebut el premi LiberPress Cinema per l’excepcional contribució filosòfica, sociològica i ideològica que ha fet a l’estudi del cinema, analitzant aquest art i mitjà de comunicació amb intel·ligència i enginy, des de vessants multidisciplinàries, erudites, humanístiques i solidàries.

El narrador, dramaturg, guionista i traductor grec Petros Márkaris, que ha rebut el premi LiberPress Literatura per la seva obra literària, basada a denunciar, des d’un punt de vista progressista, valent, social i popular, les contradiccions econòmiques i culturals d’Europa i els problemes dels pobles sota el macroimperialisme econòmic i totalitari europeu.

La cantant Martirio, que ha rebut el LiberPress Cançó per la seva implicació en la música popular des d’una vessant autèntica, oberta, innovadora, acostada al poble i a la gent obrera i humil, sense entrar en el mercat del folklore institucional, i per la seva tasca consistent a obrir mons i a construir ponts entre les cultures.

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), que ha rebut el premi LiberPress Catalunya per la seva immillorable tasca humanitària i solidària en pro dels milions de persones que han hagut de marxar dels seus països amb motiu de les persecucions d’origen bèl·lic, econòmic, ètnic i religiós. Ha recollit el premi Francesca Friz, representant d'ACNUR Espanya.

L’artista i escriptor francès Titouan Lamazou, que ha rebut el premi LiberPress Camins en reconeixement al seu llarguíssim compromís personal com a pintor, dibuixant, escriptor i fotògraf a favor de la promoció de les dones i dels nens, i en defensa dels seus drets.

Sor Lucía Caram, que ha estat l’encarregada de rebre el guardó del Premi LiberPress Associacions, el qual aquest any se l’ha endut la Fundació Rosa Oriol per la seva tasca solidària i humanitària, per la seva capacitat d’imaginació i de treball, i per aconseguir, amb l’esforç personal, la implicació de la societat civil del Bages.

El doctor en zoologia per la Universitat de Cambridge Carlos Drews, a qui s’ha atorgat el Premi LiverdPress per la seva infatigable lluita per estudiar, conservar i protegir les espècies animals que ens envolten; per denunciar la persecució, les matances i el tràfic il·legal de la fauna salvatge, i per liderar la batalla per conscienciar sobre la necessitat de preservar-la, impulsant-ne el coneixement.

Finalment, el Premi LiberPress Memorial s’ha dedicat als morts de Sarajevo i Srebrenica (ha estat recollit per Boban Minic, director de ràdio Sarajevo durant el setge), i el Gest, a la llibertat d’expressió, un dels drets humans pels quals s’han pagat més vides i s’ha empresonat més gent.







Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...