Notícies més llegides



+ Notícies


La guerra del vi

+ Notícies  -  12/08/2016  -  14:08

Guerra del vi: Des del "terrorisme agrari" a l'exigència que Brussel·les intervingui


Mencía

Mencía




Les organitzacions agràries han coincidit a mostrar la seva indignació per l'atac del Comitè Regional d'Acció Vitícola a una importadora de Sète (França) que guardava vi espanyol i d'altres procedències -el passat 3 d'agost- i exigeixen sancions per als assaltants i l'Executiu gal. Les OPAs arriben a parlar des de "terrorisme agrari" a exigir Brussel·les intervingui d'una vegada i de forma clara.

En el sector agrari no oculten el seu malestar pels atacs que cíclicament afecten aliments espanyols, més competitius -com les fruites o el vi- i algunes fonts comencen a obrir ja el debat d'un possible "boicot" als productes francesos.

Unió d'Unions parla de "sancions penals" als assaltants perquè tem que les comandes caiguin per la por dels importadors

La Unió d'Unions, que informava del succés, exigeix al Govern que reclami la inclusió de l'assumpte en el pròxim Consell d'Agricultura de la Unió Europea (UE) -en Bratislava (Eslovàquia), els dies 13 i 14 de setembre-, i es discuteixin sancions i "mesures contundents" per eradicar aquestes conductes delictives.

Reclama també sancions penals per als assaltants, a qui considera un grup ultranacionalista i violent que protesta contra les importacions, provinguin d'un provinguin.

En declaracions a Efeagro, el coordinador estatal de la Unió d'Unions, José Manuel de les Heras, afirma que la doble moral del discurs que sustenta als atacs frega "la indecència" perquè, en el lliure mercat europeu, aliments espanyols com llet, formatges o patates surten perjudicats amb freqüència davant els gals.

"Demanem que en el pròxim Consell d'Agricultura europeu es posi sobre la taula un plantejament de sanció al Govern francès per deixar impunes aquests atemptats", afegeix De les Heras, qui tem que les comandes caiguin per la por dels importadors.

En la seva opinió, en el mercat del vi surten beneficiats uns països o uns altres, però la balança global és positiva per a França, que en molts casos necessita importar d'Espanya per "encapçalar" els seus vins de taula, necessitats de més "color" o "grau".

El preu de venda del vi a granel francès és molt més alt que l'espanyol, segons De les Heras, de manera que "haurien de ser els nostres viticultors els que es queixin" i "els animem a fer-ho, perquè Espanya està jugant a veure qui ven el vi més barat del món i, en això, som els campions, desgraciadament".

Per la seva banda ASAJA critica la passivitat gal·la: "gent armada i encaputxada, una cosa així mai es permetria a Espanya".

"No podem entendre que l'Administració francesa consenti aquest tipus d'atacs, gent armada i encaputxada, perquè alguna cosa així mai es permetria a Espanya", ha assenyalat el responsable de la sectorial del vi d'Asaja, Fernando Villena.

"El Govern deure fer una protesta enèrgica", ha apuntat Villena, qui adverteix que, si aquesta situació continua, s'hauria d'estudiar un possible boicot als productes francesos.

Ha ressaltat que l'OCM del vi actualment en vigor va retirar tots els mecanismes de regulació que hi havia al sector, amb suport de França especialment, pel que hi ha "llibertat de mercat", la mateixa que permet que aquest país inundi amb excedent de llet barata els lineals espanyols i ensorrament dels preus dels ramaders.

"Conec el discurs francès des de fa 30 anys. Quan Espanya no estava a la UE, protestaven contra el producte italià, però avui ho fan contra l'espanyol", ha recordat Villena, després de desautoritzar també als que posen en dubte la traçabilitat de l'aliment.

"El vi espanyol és el més sa i natural de tots els que es produeixen a la UE"; "Tenim un sol excel·lent i poca pluviometria", que permeten elaborar en condicions de competitivitat i costos que potser no tenen a França, on és habitual l'addició de sucre, ha defensat.

COAG creu que el que caldria buscar és als beneficiats d'aquest comerç al país veí

Per la seva banda, el responsable de vi de COAG, Joaquín Vizcaíno, ha detallat que els distribuïdors francesos compren vi a granel d'Espanya a un preu més que el francès i el revenen després "al doble", de manera que caldria buscar els beneficiats del comerç al país veí.

Una cosa semblant passa amb l'oli que Itàlia importa des d'Espanya i ven amb la seva bolla amb més valor, ha destacat Vizcaíno, per la qual cosa no entén que es culpi als productes espanyols.

Les diferències de preus són grans, ja que el vi comú a granel espanyol es paga a uns 3 euros per hectograu davant del que es fa a França, que cotitza a uns 7 euros, més del doble.

Per UPA es tracta de "terrorisme agrari" i aclareix que "si els interessa la lliure circulació, per a uns productes han d'acceptar-la per a tots"

La Unió de Petits Agricultors i Ramaders ha condemnat l'atac i demana a les autoritats franceses que facin complir "d'una vegada" la llibertat de circulació de productes i que posi fi al "terrorisme agrari".

El secretari general d'UPA a Albacete, Ramón Sáez, ha remarcat que "quan s'exporta molt producte del qual ells tenen sempre solen fer el mateix, atacar camions espanyols, de fruita o vi".

Sáez ha incidit que, en els últims tres anys, el sector cooperatiu ha augmentat molt l'exportació de vi a França -apreciat per la seva qualitat i preu-, que empreses gal·les reexporten a tot Europa, pel que no creu que el producte espanyol distorsioni el seu mercat.

"Si al·leguen que el nostre vi li fa la competència al francès, és un punt a favor nostre, però no són presentable les formes que utilitzen per protestar i que facin el que fan", ha afirmat.

D'altra banda, UPA no oblida que del total importat de l'exterior procedeix de França el 51,8% de la llet, el 64% de la patata, el 23% de la poma, el 57% dels greixos i olis, el 37% del sucre, el 60% de les llavors de gira-sol, el 33% del blat, el 24% del blat de moro i el 56% de l'ordi.

"Si els interessa la lliure circulació per a uns productes, han d'acceptar-la per a tots", per això demanen a les autoritats franceses que persegueixin als autors d'aquesta mena d'actes: "estem farts de silenci i passivitat". Igualment, l'organització agrària demanda protecció per part del Magrama: "Que facin valer el dret comunitari davant França i la UE: és la responsabilitat que van contreure amb el camp espanyol".

No obstant això, siguem justos: França podria tenir raó en el conflicte amb el vi espanyol

Encara que és veritat que sent justos, és cert que França podria tenir raó en la guerra oberta de els seus viticultors contra l'exportació de vi espanyol al país gal. Però sent justos.

Justos amb tot. No val que s'esquincin les vestidures perquè arriba venir a millor preu als seus cellers, però que aplaudeixin que a Espanya arribi la llet barata i sense qualitat que els sobra.

Justos perquè el Govern francès no pot estar mirant a un altre costat quan s'assalten els camions espanyols en les seves carreteres i després reclamen a Brussel·les unes normes de competència ... Que beneficiïn els seus productes.

Justos perquè està molt bé que impulsin l'obligació de posar en l'etiquetatge dels productes francesos l'origen de la llet o de la carn processada, però no impulsin aquesta mesura a tota la UE perquè es posaria fre a moltes de les seves exportacions agroalimentàries.

Justos perquè no es pot plorar perquè el vi, la carn de porc o la fruita i hortalissa espanyola sigui competitiva en qualitat i preu a la francesa i això provoqui una crisi en el seu sector agrari però no els importin les llàgrimes dels centenars de ramaders lactis espanyols que han de tancar cada any les seves explotacions per culpa de la seva llet, la francesa, que envaeix Espanya.

Si volem ser justos, siguem-ho, però en tot, perquè al capdavall això pot beneficiar a tots.
Però, siguem justos. Encara que sento que això mai passarà perquè hi ha massa interessos en determinats sectors a un costat i a l'altre de la frontera.


Autor: Jesús Domingo Martínez/GN





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...