Notícies més llegides



+ Notícies


Cassà de la Selva

Aquest any començaran els treballs d'exhumació del 'Soldat desconegut' de Cassà de la Selva

+ Notícies  -  16/01/2017  -  14:37

Inclosa dins del Pla de Fosses 2017, la investigació de la tomba situada als afores del municipi serà l'única actuació que es farà a la província de Girona


Tomba de l'anomenat 'Soldat desconegut'

Tomba de l'anomenat 'Soldat desconegut'




El passat mes de desembre, l'Ajuntament de Cassà de la Selva va anunciar les propostes que havien assolit més suports en els primers pressupostos participatius, dotats amb 35.000 euros. Una de les propostes que va entrar a la llista d'actuacions previstes va ser la restauració i l'arranjament de la tomba del 'Soldat desconegut' que suposaria un cost de 1.400 euros. Doncs bé, al cap d'unes setmanes, el Departament d'Afers Exteriors Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat ha inclòs aquesta actuació dins del Pla de Fosses 2017. El Pla, presentat aquest cap de setmana, contempla una cinquantena d'actuacions en fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, i de fet, la de Cassà de la Selva serà l'única que es farà al conjunt de les comarques gironines, almenys aquest 2017.

Les tasques d'exhumació han de servir per esbrinar qui es troba enterrat a la tomba de l'anomenat 'Soldat desconegut'. Moltes són les especulacions, però de moment la teoria que té més força és la que sosté que es tractaria de les restes d'un soldat republicà de les Brigades Internacionals. Situada als afores de Cassà de la Selva, la tomba seria de Josip Mufic (Naducnik, antiga Iugoslàvia), un sergent de metralladores que hauria mort al municipi els primers dies del febrer del 1939. La incògnita es mantindrà fins que comencin els treballs d'exhumació, previstos a partir del mes de març, però molts són els indicis que apuntarien a la figura de Mufic. De fet, l'octubre del 2014, tres persones vingudes de Zagreb van visitar la tomba de Cassà amb el convenciment que allà hi havia enterrat el seu parent mort a l'edat de 25 anys.

La primera versió del mapa de fosses de la Generalitat es va fer el 2008 i aleshores en localitzava 179 arreu de Catalunya. Actualment ja en contempla 380 però només 166 estan confirmades. Una altra de les dades anunciades durant la presentació del Pla de Fosses 2017, és que hi ha 5.071 persones registrades al cens de desapareguts i d'aquests, 3.342 tenen resolta la recerca documental. Amb aquesta actuació, la Generalitat vol preservar la memòria d'aquells que van perdre la vida durant la Guerra Civil espanyola i també durant el Franquisme.


Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...