Notícies més llegides



Entrevistes


Cassà de la Selva

Martí Vallès: “No podem viure d’esquena a la ciutadania”

Entrevistes  -  20/01/2017  -  12:14

"Des de l'Ajuntament de Cassà fem una clara aposta per la participació, el rigor i la transparència", assegura Vallès


Martí Vallès

Martí Vallès



Martí Vallès



Martí Vallès





Metge de professió, Martí Vallès va ser escollit alcalde de Cassà de la Selva per només cinc vots. Ha passat un any i mig, i Vallès assegura que va ser una decisió encertada presentar-se com a cap de llista d'ERC a les darreres eleccions municipals. "Mai m'he dedicat a la política. És veritat que vaig formar part d'una candidatura, però ho vaig fer de manera testimonial perquè no era compatible amb la meva tasca com a cap de servei de Nefrologia de l'Hospital Josep Trueta", explica Martí Vallès. L'alcalde de Cassà explica que tot i no tenir una llarga trajectòria política, sí que té experiència a l'hora de prendre decisions, en la gestió de pressupostos i també en el fet de tenir responsabilitats. Durant l'entrevista, Vallès fa una valoració positiva del temps que porta al capdavant de l'Ajuntament, i explica que pel seu equip de govern hi ha tres elements primordials: la transparència, la participació ciutadana i el rigor. Pel que fa a les principals línies d'actuació, Martí Vallès algunes de les moltes actuacions que s'han portat a terme en matèria de Serveis Socials, Cultura i Promoció econòmica. "Sabem que Cassà de la Selva és un poble de músics, de teatre i de tot allò que tingui a veure amb la cultura. En aquest sentit, i conscients del nostre ADN, hem generat moltes propostes que encara enforteixen més la nostra identitat cultural", assegura l'alcalde del municipi gironí. Ja a la part final de l'entrevista, Vallès també analitza algunes de les decisions que s'han pres en matèries com Energia, Via Pública i Educació.

Ja porta un any i mig a l'alcaldia de Cassà de la Selva, com valora la feina feta fins al moment?

Nosaltres ens vam presentar a les eleccions amb el lema 'Reanimem Cassà' i penso que ho estem aconseguint. De moment ja hem complert el 80% del que deia el nostre programa electoral. El primer dia vam penjar les nostres promeses i al cap d'un any vam publicar tot el que s'havia fet, per tant, la gent pot veure que hem donat resposta a les seves necessitats. Sempre que fem propostes, les plantegem amb la intenció de complir-les i aquesta és la idea fins que acabi la legislatura.

Quins són els eixos principals de l'acció de govern del seu equip?

Des del primer dia tenim clares quines són les prioritats del poble de Cassà. Evidentment hi ha molts àmbits d'actuació, però les línies mestres de com afrontem la legislatura es pot resumir en tres elements fonamentals: transparència, participació i rigor.

En un moment com l'actual, que les institucions públiques estan més vigilades que mai, de quina manera potencien la transparència a l'Ajuntament?

La gent pot entrar a la pàgina web i veure els pressupostos, els sous dels treballadors de l'Ajuntament i les propostes de l'equip de govern. Des del primer dia apostem per la transparència, i així ho seguirem fent. La gent ha de tenir accés a tot el que es fa. No podem viure d'esquena a la ciutadania.

Precisament, quan s'entra a la pàgina web de l'Ajuntament també es veu que la participació ciutadana és un aspecte que tenen molt en compte.

És un altre aspecte que valorem i que no és negociable. La gent de Cassà ha d'opinar sobre tot el que passa al seu municipi, només faltaria. Hi ha moltes maneres de fer-ho. En el nostre cas teníem clar que ho havíem de portar fins a les últimes conseqüències. Els cassanencs i cassanenques, tinguin l'edat que tinguin, han de dir el que pensen. A partir d'aquí, des de l'Ajuntament hem d'estudiar les propostes i escollir aquelles que més convinguin al conjunt del poble. De fet, pel que fa a la participació ciutadana, tenim dues mesures molt recents. El passat mes de desembre vam anunciar les propostes guanyadores dels pressupostos participatius. Teníem 35.000 euros per invertir en determinades accions, i la gent va poder escollir aquelles que trobaven més interessants. La veritat és que aquesta proposta ha estat tot un èxit i de fet, de cara a l'any que ve, passarem dels 35.000 als 60.000 euros. La segona mesura que reflecteix la nostra aposta per la participació ciutadana és l'impuls d'un 'Pla estratègic'. A través d'aquest pla, consensuat amb l'oposició, recollirem informació de Cassà i aleshores organitzarem uns tallers participatius en els quals tothom que vingui podrà dir la seva. D'aquí a uns anys, governi qui governi, es podran prendre decisions amb base d'aquest pla estratègic. Anirem en la direcció que ens diguin els cassanencs i cassanenques, això ho tenim claríssim.

Abans també em comentava que el rigor és bàsic. A què es referia?

Doncs bàsicament em referia al rigor en la despesa. Els veïns paguen els seus impostos i des de l'Ajuntament hem de gestionar els diners de la millor manera possible. Per aquesta raó, a l'hora de gastar, anem en molt de compte. Ens ho mirem tot i analitzem totes les vies d'estalvi existents. Quan parlo de rigor evidentment també em refereixo a les contractacions. Ja sigui d'empreses com de personal. Som conscients que no ho podem fer tot, i per això hem de prioritzar i hem de ser escrupolosos en tot el que fem. Això també ho tenim molt i molt clar.

Quins són els àmbits que considera essencials pel desenvolupament de Cassà?

Com t'he comentat abans, hem de prioritzar. Evidentment, el més important, no només al nostre poble sinó arreu, són els pilars bàsics que constitueixen l'Estat del Benestar. L'Educació, la Sanitat i els Serveis Socials són imprescindibles. Són innegociables. A partir d'aquí, Cassà també necessita l'impuls d'altres àmbits que també considerem bàsics per progressar com a poble. Des de fa un any i mig, el nostre equip de govern ha fet una aposta molt important per la cultura i la promoció econòmica. En primer lloc, sabem que Cassà de la Selva és un poble de músics, de teatre i de tot allò que tingui a veure amb la cultura. En aquest sentit, i conscients del nostre ADN, hem generat moltes propostes que encara enforteixen més la nostra identitat cultural. Sense anar més lluny, a principis de febrer celebrarem la 17a edició de la Mostra d'Animació i Curtmetratges de Cassà (MACCA) i fins al mes de maig, el nostre poble oferirà més de 52 activitats culturals. Et podria dir mil i una coses que ens defineixen com a poble cultural i seguirem cuidant la cultura i les associacions que la fan possible. I una mica vinculat a la qüestió cultural i en com arribem a la ciutadania, hem de ressaltar la feina que s'ha fet des de comunicació. S'ha treballat molt en aquesta matèria perquè considerem que la gent ha de saber tot el que fem. De res serveix organitzar activitats culturals si només s'assabenten les persones que ja hi acostumen a venir. Penso que la comunicació de l'Ajuntament també ha millorat, i crec que els cassanencs i cassanenques també ho han notat.

Respecte a la promoció econòmica, quines mesures es porten a terme des del consistori?

Evidentment una de les nostres preocupacions és l'atur. Davant d'aquesta situació, fa temps que estem treballant en l'ocupació i també en la formació. Tenim una persona que s'encarrega de gestionar la Borsa de Treball, i que contacta amb les empreses del municipi per tal que coneguin els perfils existents. La reactivació econòmica de Cassà també passa pels emprenedors. I és aquí on hem de parlar dels espais de Coworking, en els quals hi ha sales de reunions disponibles 24 hores al dia durant 365 dies a l'any. Si parlem del nostre poble, no podem oblidar-nos del suro. Aquí tenim una indústria i una tradició molt potent, i des de l'Ajuntament hem fet una aposta ferma pel món del suro. Ja es va poder veure a la passada Fira de Santa Tecla, en la qual hi havia un espai temàtic dedicat al suro i al procés d'elaboració del tap. També s'ha treballat en la ruta transfronterera del suro, i el pròxim mes de juny farem la Fira del Tap de Cassà, que estem segurs que serà tot un èxit. Des del primer dia vam creure que la promoció econòmica del nostre poble passava per donar a conèixer el capítol de la indústria del suro, i ho estem demostrant a còpia de parlar amb els experts en la matèria. Finalment, com ja t'he comentat abans, Cassà de la Selva és un municipi amb una forta identitat cultural. Per tant, la cultura també ha de ser un element que impulsi l'economia de la vila. El passat mes de novembre vam acollir el 'Càntut' i va ser fantàstic. Sabem quins són els punts forts de Cassà i farem tot el possible per potenciar-los.

Què és el que més preocupa en matèria de serveis socials?

Cassà de la Selva, com qualsevol altre municipi, té unes determinades necessitats socials. És una evidència que hi ha gent que ho passa malament. Nosaltres estarem al costat de tots i cada un dels cassanencs. Els serveis socials són la base de qualsevol societat. Des del consistori estem en contacte permanent amb Càritas, lluitem contra la pobresa energètica, busquem pisos de lloguer social perquè tenim més de 50 famílies que necessiten un habitatge. I per si la situació no fos prou complicada, ara es dispara el preu de la llum. No podem entendre com en ple mes d'hivern tenen el valor de fer aquestes bestieses. Quan ens referim als problemes socials de la gent, també podem parlar d'educació. Des d'aquí fem tot el possible perquè les famílies reutilitzin els llibres, es facin més classes de reforç pels qui més ho necessiten i és aquí on entra la idea de ser un 'poble educador'. Aquesta voluntat va més enllà de les escoles. Parlem des de les famílies a les entitats esportives. Volem crear un entorn educatiu idoni. El fet d'esdevenir un 'poble educador' implica una anàlisi de la situació actual, i aleshores establir un pla estratègic d'educació.

A partir del dilluns, comencen a asfaltar alguns carrers de Cassà. Què suposaran aquestes actuacions?

En total arreglarem 21 carrers. I de fet, ja fa temps que estem arreglant la cara de Cassà. Quan acabem ja haurem asfaltat més de 35.000 m2. A finals del 2016 ens van arribar unes ajudes, i aleshores vam decidir millorar la via pública de Cassà. Parlem de la rehabilitació de façanes i locals comercials, i també la neteja dels carrers. Com et deia, volem canviar la cara d'espais determinats del nostre municipi, i el nucli antic n'és un bon exemple. Amb aquestes actuacions estem segurs que reactivarem el comerç local. També vinculat amb la via pública, des de l'Ajuntament volem fer un pla de mobilitat global. Estem estudiant com facilitem que la gent vagi a peu o en bicicleta, i lògicament com millorarem la circulació de vehicles. Tirarem endavant aquest pla de mobilitat per facilitar el dia a dia dels nostres ciutadans. Hem de fer zones verdes allà on veiem que sigui necessari, i estudiarem si els diumenges hem de tancar la Plaça de la Coma per tal que la gent pugui gaudir-ne sense estar pendents dels cotxes.

Fa poc que l'Ajuntament de Cassà va ser guardonat amb el premi CLIMA per les millores d'eficiència energètica al Centre Cultural Sala Galà. Quines són les intencions del seu equip de govern en matèria energètica?

Hem canviat el xip. Primer vam instal·lar un sistema de control energètic a la Sala Galà i la veritat és que ha funcionat. Ara ens estem plantejant fer el mateix a altres espais del municipi. És el cas de la Residència Geriàtrica o a les escoles. Pensem que hem de seguir fent esforços per l'estalvi energètic. A la piscina coberta també hem instal·lat un sistema de control energètic i a final de mes t'asseguro que l'estalvi és molt gran. Hem de seguir en aquesta línia perquè no només suposa més estalvi, sinó la reducció del mal que li fem al medi ambient.


Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...