Notícies més llegides




Baix Empordà


Calonge

Calonge proposa canviar el nom pel de Calonge - Sant Antoni

Baix Empordà  -  20/01/2017  -  20:32

L'objectiu és reconèixer la realitat actual del municipi, formada per dos nuclis de població


Alcalde de Calonge

Alcalde de Calonge




L'alcalde de Calonge, Jordi Soler, ha signat aquest matí el decret d'inici de l'expedient de canvi de nom del municipi de Calonge, amb la proposta que passi a dir-se Calonge – Sant Antoni. D'aquesta manera s'inicia el tràmit que ha de portar a aquest municipi a incloure el topònim de Sant Antoni en la seva denominació oficial. Soler ha explicat que "ara es donen les circumstàncies per iniciar aquest expedient de canvi de nom del municipi per convertir-lo en municipi de Calonge – Sant Antoni" i ha afegit que "la realitat social, humana i econòmica fa que en aquests moments sigui lògic que es completi el nom del municipi amb els dos nuclis".

L'objectiu del canvi de nom és reconèixer la realitat actual del municipi, una realitat en la qual hi ha dos grans nuclis de població i que fins avui no està recollida en el nom oficial. Ara, amb l'inici de l'expedient de canvi de nom, comença el camí per normalitzar una situació que de fet ja existeix i que ha de servir per integrar dins de la denominació del municipi les diferents sensibilitats que hi conviuen.

Un cop signat el decret d'inici de l'expedient de canvi de nom, el tràmit que es seguirà serà l'exposició pública, i posteriorment es resoldran les al·legacions i el Ple votarà la proposta, que requereix majoria absoluta del nombre legal dels seus membres per ser aprovada. Aquest acord serà enviat al Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya, que el remetrà a l'Institut d'Estudis Catalans per tal que aquest emeti un informe en el termini de dos mesos sobre la denominació proposada per l'ajuntament, i sobre si aquesta s'adiu amb la toponímia catalana, si hi ha incorreccions lingüístiques o si hi pot haver confusió amb la denominació d'un altre municipi.

Una llarga història

La relació entre Calonge i Sant Antoni no sempre ha estat plàcida i ha viscut moments de tensió al llarg de la història. Durant la República es va iniciar la tramitació de l'expedient de segregació de Sant Antoni, i durant la Guerra Civil es va constituir el primer ajuntament de Sant Antoni de Mar, independent de Calonge, que posteriorment va passar a anomenar-se Llevantí de Mar. La trajectòria com a municipi independent va durar fins al 1939, un cop acabada la Guerra Civil, quan Sant Antoni fou agregat de nou a Calonge.

Fou amb el retorn de la democràcia que va renéixer l'esperit independentista de Sant Antoni, i que va donar com a fruit l'organització dels partidaris de la segregació al voltant d'un partit local: Sant Antoni Independent (SAI), que es va presentar per primer cop a les eleccions municipals de l'any 1991, en les que va obtenir 3 regidors d'un total de 13. La seva trajectòria va durar fins a les darreres eleccions municipals del 2015, quan el SAI ja no es va presentar. A l'altra banda va néixer el contrapès a les propostes segregacionistes amb els defensors de la unitat del municipi que van agrupar-se al voltant de la Coordinadora Calongina Per la Defensa del Terme (Cocadete). A les eleccions del 1999 la Cocadete i els partits Col·lectiu Calongí de Progrés i Unió de Ciutadans Independents van presentar la seva candidatura política antisegregacionista a les eleccions municipals: la Coordinadora Calongina (CC). Aquesta agrupació va obtenir 2 regidors d'un total de 13, els mateixos que el SAI. La Coordinadora Calongina es va presentar a les eleccions fins a l'any 2007, quan no va obtenir cap regidor. De fet, en diversos períodes els regidors del SAI i els de la CC van ser claus per formar govern.

Paral·lelament a la batalla política va tenir lloc la batalla judicial, que finalment es va tancar desestimant les pretensions segregacionistes.


Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...