logo
Imprimir
04-09-2019 | 13:15hs
•BESALú, VILA COMTAL

Can Ring de Besalú obre al públic per primera vegada la seva vil·la romana

El passat 19 d'agost va iniciar-se una nova campanya arqueològica a la vil·la romana de Can Ring (Besalú), que s'allargarà fins el 10 de setembre

Amb l'objectiu d'apropar l'arqueologia a la ciutadania i mostrar els treballs que s'hi han realitzat, el dissabte 7 de setembre la vil·la romana obrirà les portes per primera vegada per tal que els ciutadans que ho vulguin puguin visitar el jaciment i veure les tasques que realitzen els arqueòlegs sobre el terreny.

L'Ajuntament de Besalú, juntament amb l'equip d'arqueòlegs que treballen en l'excavació, organitzen una jornada participativa que oferirà als ciutadans interessats l'oportunitat única de ser arqueòlegs per un dia i viure en primera persona els treballs d'excavació de la mà dels mateixos arqueòlegs.

La jornada participativa va destinada tant als més petits com al públic adult. Els més petits podran viure aquesta experiència en el taller que es farà el dissabte de 9 a 11, mentre que el taller per al públic adult es farà d'11 a 1.

A més, el diumenge 8 de setembre a les 11 del matí es realitzarà una visita guiada pel jaciment de la vil·la romana amb una explicació dels arqueòlegs que hi treballen, Pere Castanyer, Joaquim Tremoleda i Joan Frigola.

Es tracta de la tercera intervenció que es porta a terme al jaciment des que a l'any 2017 s'hi reprengueren els treballs de la mà de l'Ajuntament de Besalú, la Diputació de Girona i el Museu Arqueològic de Banyoles, i sota la coordinació científica del Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l'Estany (GRAPE).

Enguany l'actuació s'ha centrat a obrir en superfície uns 700 m² del jaciment, amb la finalitat de veure íntegrament en planta el cos central de la vil·la. En aquests moments l'extensió coneguda del conjunt suma ja un total de 1150 m2 construïts, xifra que de ben segur s'anirà incrementant al llarg de properes intervencions. Pel què fa als nous espais identificats, destaquen diverses habitacions, les restes de dos dipòsits aparentment associats a la producció de vi, així com un gran celler format per desenes de grans tines d'emmagatzematge. A nivell cronològic es confirma que el jaciment té el seu origen en el segle I aC i que, com a mínim perviu, per bé que amb algunes reformes importants, fins el segle IV dC.

Els treballs, dirigits per Pere Castanyer, Joaquim Tremoleda i Joan Frigola, s'emmarquen dins un projecte quadriennal de recerca arqueològica (2018-2021) aprovat per la Generalitat de Catalunya, i han comptat amb la col·laboració de diversos arqueòlegs professionals i especialistes, a banda d'alguns estudiants voluntaris.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/100323_canringdebe-aluobrealpublicperprimeravegadala-evavillaromana-1.htm