logo
Imprimir
10-10-2019 | 16:55hs
•BAIX EMPORDà

Platja d'Aro fa més 19.000 serveis a les platges durant aquest estiu

La qualitat de l'aigua de bany ha estat excel·lent en el 100% dels controls efectuats per l'ACA

El servei de salvament i socorrisme a la façana marítima del municipi, desenvolupat per Pro-Activa Serveis Aquàtics i integrat en el programa Fem Platja! Estiu 2019 de la regidoria de Serveis Municipals de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro, ha realitzat de l'1 de juny al 22 de setembre d'enguany un global de 21.050 intervencions (+20% en relació al mateix període de l'any passat). D'aquestes 19.675 van ser accions preventives (+22'5%) i 1.375 accions directes (-9%): 987 assistències sanitàries (-11'5%), 380 ajudes al bany a persones amb necessitats especials de mobilitat (+9'5%) i 8 localitzacions de persones extraviades (-43%). El servei ha estat present cada dia, de dilluns a diumenge, amb dues modalitats horàries (10-18 h juny i setembre i 10-19 h juliol i agost), amb un equip humà d'11, 14 o 23 socorristes segons si eren setmanes de baixa, mitjana o alta ocupació respectivament. La majoria accions s'han realitzat a la Platja Gran (61%), i en menor mesura Sa Conca (20%) a Cal Rovira (19%).

Durant tot l'estiu hi ha hagut instal·lats cinc punts de socors, set cadires de vigilància i també una torre; servei propi d'embarcació de rescat i cinc desfibril·ladors -tres ens espais fixos i dos mòbils-. Alhora, a la Cala del Pi hi havia un punt autònom de SOS. L'entitat ADEAC-FEE, la mateixa que concedeix la Bandera Blava, ha atorgat a les platges del municipi la Distinció temàtica en matèria de salvament, socorrisme i primers auxilis. Un servei que ha realitzat sobretot accions preventives per evitar situacions de risc tant de banyistes com d'usuaris generals de les platges (ocupació de caiacs i patins de la zona de bany o de nedadors als canals per a embarcacions o avisos a pescadors i a propietaris de gossos, etc.).

En relació a les 1.375 intervencions directes, s'han desenvolupat 987 assistències sanitàries: 857 per situacions lleus (sobretot picades i petites ferides), 83 de greus (cremades, insolacions o lipotímies) i s'han efectuat 47 rescats; i d'aquest conjunt es van realitzar 35 evacuacions a centres sanitaris i una persona va morir a la Platja del Racó de S'Agaró, un espai sense servei de vigilància. També s'han realitzat 380 ajudes al bany a persones amb necessitats especials i 8 recerques de persones perdudes, alhora que es van distribuir 2.000 braçalets per facilitar la localització i la identificació d'infants.

En relació al indicatius de seguretat, situats en sis punts (quatre a la Platja Gran i un a Cala Rovira i l'altre a Sa Conca), han registrat majoritàriament Bandera Verda (82%), i només puntualment ha calgut hissar, de manera temporal Bandera Groga (16%) o Bandera Vermella (2%). En relació als controls analítics sobre la qualitat de l'aigua de bany que desenvolupa l'Agència Catalana de l'Aigua en el marc del Programa de vigilància i informació de l'estat de les zones de bany, de l'1 de juny al 24 de setembre, en el 100% dels casos la qualificació ha estat d'excel·lent als quatre punts de control a la façana litoral del municipi (dos a la Platja Gran, un a Cala Rovira i un a Sa Conca).

Enguany destaquen les 380 ajudes al bany a persones amb dificultats de mobilitat, gràcies a la consolidació de mesures implementades en matèria d'accessibilitat: habilitació d'un espai específic amb un monitor per atendre aquestes persones i els seus acompanyants al punt de socors del Passeig Marítim amb el carrer Miramar amb una plataforma de fusta sobre la sorra, coberta amb una carpa, i connectada amb una de les passeres que uneixen el passeig i el trencaones. Precisament hi havia instal·lades 19 passeres a la sorra i es disposava de sis cadires amfíbies -una per a cada punt de socors i una per a la torre de vigilància-, i de diversos jocs de crosses amfíbies. Alhora, també plataformes adaptades a les dutxes i rentapeus de la Platja Gran; i també sis Línies de vida instal·lades davant de cada lloc de socors, un sistema de cordes a 1'40 metres d'alçada, que faciliten l'entrada i sortida de l'aigua.

Fem Platja! és un programa integral de gestió municipal de la façana marítima que incorpora aspectes de neteja i manteniment, seguretat i socorrisme la qualitat, la informació, la seguretat o la participació ciutadana, amb un equip de 48 persones, entre personal propi i de les empreses concessionàries i un pressupost anual aproximat de 725.000 euros. Un dels seus principals objectius és l'obtenció dels guardons que acrediten la qualitat de les platges de la vila; i enguany el conjunt del litoral del municipi ha renovat diversos reconeixements: Bandera Blava per a Sa Conca, la Platja Gran i Cala Rovira; tres espais reconeguts alhora amb el distintiu Q de Qualitat Turística i amb el Pla de Qualitat en Destí del Baix Empordà. També el Camí de Ronda de S'Agaró obté el d'Itinerari Blau -que reconeix la qualitat d'itineraris que uneixen platges amb Bandera Blava i que ofereixin un conjunt d'atractius i serveis-.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/108165_platjadarofame-19000-ervei-ale-platge-durantaque-te-tiu-1.htm