logo
Imprimir
02-12-2019 | 15:18hs
•POLíTICA

El PSC de Calonge acusa l'equip de govern i la CUP de perdre l'oportunitat de fer 14 pisos socials pel jovent

El portaveu socialista, Arturo Prades, adverteix que el jovent marxa del poble per tenir habitatge assequible i lamenta que l'únic motiu per haver deixat de banda una operació d'habitatge cooperatiu de dret d'ús és que el projecte venia del govern anterior

El PSC de Calonge-Sant Antoni ha acusat l'equip de govern d'haver desaprofitat, "amb el suport inexplicable de la CUP", l'oportunitat de recuperar un edifici degradat per fer habitatge social pel jovent de la població. Segons el portaveu socialista, Arturo Prades, "aquesta situació, que seria greu en qualsevol municipi, ho és encara més en un poble eminentment turístic, amb un gran pes de les segones residències en el parc d'habitatge –més de dos terços de les finques són segones residències-, cosa que condiciona el mercat i requereix mesures de suport a les primeres residències".

El cas arrenca de l'anterior mandat, quan el PSC estava al govern i el portaveu socialista, Arturo Prades, tenia les responsabilitats en l'àrea d'habitatge. Prades ha explicat que en aquell moment des de la regidoria es va desenvolupar un projecte amb la cooperativa Sostre Cívic per tal de crear una cooperativa de dret d'ús d'habitatge en un edifici situat al carrer La Sala, a l'eixample de Calonge. "Amb aquest projecte, guanyàvem tres coses: incorporàvem 14 pisos de lloguer assequible per a gent jove, donàvem vida a l'Eixample de Calonge, molt castigat per les ocupacions, i també trèiem del mercat especulatiu un edifici que s'havia anat degradant a conseqüència del vandalisme", ha explicat.

Per aconseguir tot això, la regidoria va arribar a un acord de preu amb Criteria-Caixa i Sostre Cívic va signar un contracte d'arres amb l'entitat. D'altra banda, Sostre Cívic rebria el finançament del 100% del projecte des de l'Institut Català de Finances, amb un interès del 2% durant 20 anys. I quedava pendent signar un conveni subvencional amb Sostre Cívic en el qual l'Ajuntament aportava 300.000 euros perquè els 14 pisos fossin destinats a lloguer assequible per gent jove durant 75 anys. Els terminis, però, van fer que el conveni s'hagués de signar una vegada iniciat el present mandat i l'equip de govern actual no ha arribat a fer-ho.


Prades ha mostrat la seva sorpresa davant el fet que el govern municipal hagi deixat que es perdi una oportunitat com aquesta. Segons ha manifestat, "l'únic motiu per no tirar endavant una iniciativa que és bona per a la població i per als joves és simplement no donar per bo un projecte que ve del govern anterior". El regidor socialista ha recordat que un estudi fet per Cel Obert el novembre de 2018 va arribar a la conclusió que a Calonge i Sant Antoni hi havia entre 226 i 261 persones menors de 35 anys que necessitarien suport per poder accedir a un habitatge. A més, en el Pla Territorial Sectorial d'Habitatge de Catalunya també es va constatar la necessitat d'incrementar l'habitatge de lloguer a Calonge i Sant Antoni i la població es va incloure en la relació de municipis preferents per desenvolupar aquesta mena d'actuacions.

Arturo Prades ha explicat que "actualment Calonge i Sant Antoni compta únicament amb 70 habitatges destinats a polítiques socials, de manera que per poder assolir els objectius establerts en aquest Pla caldria generar uns 22 habitatges assequibles a l'any durante els propers 15 anys". "És per això que la decisió de no signar el conveni és molt difícil d'entendre, sobretot quan tenim l'evidència de què el jovent ha de marxar a altres poblacions perquè aquí no es poden permetre els preus de l'habitatge", s'ha lamentat Prades.

Davant d'aquesta situació, el grup socialista va presentar al ple de la setmana passada una moció en la qual es constatava la necessitat d'incrementar l'oferta d'habitatges de lloguer assequible per a gent jove a Calonge i Sant Antoni. En els acords de la moció -que va ser rebutjada amb els vots de les forces de l'equip de govern en minoria i de la CUP- es preveia que en el termini màxim de 10 dies se signés el conveni subvencional amb Sostre Cívic que havia estat aprovat pel Ple de la Corporació el 14 de maig de 2019; també, que des de l'àrea d'habitatge s'encarregués un estudi detallat dels actius immobiliaris propietat municipal i propietat d'entitats financeres, fons d'inversió immobiliaris i grans tenidors, "com a possibles objectius per desenvolupar projectes de generació d'habitatge assequible per a la gent jove". L'últim acord de la moció preveia "que en el pressupost anual, els propers 8 anys hi hagi una reserva mínima de 150.0000 euros anuals pel foment i la captació d'habitatge assequible per gent jove segons els criteris de l'estudi de Cel Obert encarregat per l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i amb el suport de la Diputació.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/118528_elp-cdecalongeacu-alequipdegovernilacupdeperdreloportunitatdefer14pi-o-ocial-peljovent-1.htm