logo
Imprimir
13-12-2019 | 20:32hs
•PLA DE L'ESTANY

Míriam Iscla, Rocío Márquez, Clara Segura i Bruno Oro, Ramon Mirabet i LaNordika, a la nova programació de Cultura Banyoles

El Teatre Municipal celebrarà aquest 2020 el seu 25è aniversari

L'Ajuntament de Banyoles ha presentat aquesta tarda en un acte a l'Ateneu Bar la nova programació de Cultura Banyoles per al període de gener a maig de 2020. És la segona vegada que se celebra una festa pública de presentació del conjunt de l'activitat cultural municipal, que inclou tant arts escèniques i musicals com Biblioteca, patrimoni i museus. La nova programació d'arts escèniques inclou més d'una vintena de propostes i una trentena de funcions amb noms destacats com Míriam Iscla, Clara Segura i Bruno Oro, Rocío Márquez, Ramon Mirabet, o LaNordika. Les entrades per a la nova programació ja estan a la venda.

El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, ha destacat que la programació de Cultura Banyoles "evidencia una vegada més una vida cultural pletòrica a la ciutat de Banyoles amb 23 propostes d'arts escèniques i musicals repartides en 30 funcions, 40 activitats a la Biblioteca, 4 exposicions als Museus de Banyoles, dues de les quals de producció pròpia, i una intensa agenda d'activitats tant als mateixos museus com a l'Ateneu Bar".

Arts escèniques

La temporada d'arts escèniques estarà d'aniversari aquest 2020 perquè es compleixen els 25 anys del Teatre Municipal i, coincidint amb aquesta celebració, la programació compta amb grans noms de l'escena catalana i banyolina que portaran propostes d'alt nivell per "fer que el teatre sigui una gran festa d'aniversari amb propostes amb noms propis i per a tots els públics repartits entre el Teatre Municipal i La Factoria d'Arts Escèniques", com ha destacat la tècnica de cultura de l'Ajuntament de Banyoles, Íngrid Calpe. En total, s'han programat 8 propostes d'arts escèniques entre el Teatre Municipal i La Factoria d'Arts Escèniques.

En aquest sentit, la programació d'arts escèniques s'obrirà el 31 de gener a La Factoria d'Arts Escèniques amb Els Somnàmbuls, de la companyia Punt Produccions, amb Genís Casals, David Marcè i Laura Pujolàs i que es va estrenar en la darrera edició del festival Temporada Alta de Girona, amb gran èxit tant de públic com de crítica. La programació continuarà el 7 de febrer al Teatre Municipal amb Abans que es faci fosc amb Míriam Iscla i continuarà el 21 de febrer a la Factoria d'Arts Escèniques amb Rita amb David Bages i Anna Moliner. Toni Gomila tornarà a Banyoles el proper 13 de març amb Peccatum, amb Caterina Florit, que es podrà veure a la Factoria d'Arts Escèniques

El cap de setmana del 20 i 21 de març el Teatre Municipal de Banyoles presentarà Dolors la primera sèrie en teatre escrita per Sergi Balbel i Cristina Clemente que el públic podrà escollir si veu en un o dos dies.

El 27 de març la companyia La Calòrica portarà a Banyoles Fairfly que es podrà veure a la Factoria d'Arts Escèniques i l'abril arribarà al Teatre Municipal amb El col·loqui, amb Peyu, i Cobertura, amb Clara Segura i Bruno Oro.

Programació musical

Beethoven i la poesia seran els autèntics protagonistes de la programació de Joventuts Musicals per aquests primers mesos de 2020. De la mà dels darrers artistes residents de l'Ateneu, tres concerts acostaran al públic banyolí la música del gran compositor de Bonn, amb les sonates per a violí amb Miquel Colom, les sonates per a piano amb Noelia Rodiles i el lieder amb Josep-Ramon Olivé.

La poesia arribarà de la mà de la Dream Big Band amb Gemma Abrié que portaran els versos de Carner amb Els fruits saborosos; Enric Casasses portarà el seu El nus la flor amb Maria Mauri i Daniel Ariño i Rocío Márquez tornarà a Banyoles el 14 de març amb el seu flamenc carregat de versos i emocions.

Pel que fa a la programació de músiques modernes compta amb dues propostes estilísticament diferents. Per una banda, el cantant Ramon Mirabet, que actuarà a l'Auditori de l'Ateneu el 15 de maig, i, per l'altra, Los Hermanos Cubero, un dels grups més destacats de l'escena folk de la península, que hi seran el 28 de març.

Programació familiar

Pel que fa a la programació familiar, s'obrirà el 26 de gener amb l'espectacle Somnis de Sorra, creat a partir de dibuixos amb la sorra i música en directe. I continuarà el 2 de febrer a l'Auditori de l'Ateneu amb l'espectacle Samfaina de Colors.

Pel que fa a nous formats, destaquen dues propostes que es podran veure al febrer i a l'abril a la Factoria. La primera és Rojo Estándar de la companyia LaNordika una proposta de circ per a tots els públics reconegut arreu i que es podrà veure el 23 de febrer. I la segona, Escargots, una proposta quilòmetre zero que sorgeix de la unió de dos pallassos gironins, Pere Hosta i Toti Toronell, un cant a prendre's la vida amb calma i humor i que conduirà el públic per diferents espais de La Factoria. Al març es podrà veure El col·leccionista de pors de l'Estenedor Teatre, la història d'un nen que, com molts, té diverses pors i de com el seu pare l'ajuda a conèixer-les i a superar-les. I tancarà la programació familiar el concert que Xiula oferirà el 31 de maig amb el seu concert teatralitzat Dintríssim.

Venda d'entrades
La venda d'entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s'ha obert aquesta tarda coincidint amb la presentació de la programació estable d'arts escèniques. Durant tot el cap de setmana es podran comprar també a través del web www.cultura.banyoles.cat i a la Fira de Nadal que durant tot el cap de setmana es farà a la plaça Major. A partir de dilluns es podran adquirir també a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Banyoles en els horaris habituals d'atenció al públic.

Noves exposicions als museus

De la programació dels Museus de Banyoles per aquest primer semestre de 2020, en destaquen les dues exposicions de producció pròpia que presentaran els equipaments a partir de març. La primera exposició es podrà veure al Museu Darder i serà coproduïda amb el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles. La mostra es dedicarà a la figura del polifacètic fotògraf i escriptor Ernest Costa, gran coneixedor dels paisatges i les tradicions del territori.

També a partir de març, en aquest cas al Museu Arqueològic, es podrà veure l'exposició Denominació d'origen: Banyoles, una mostra coproduïda conjuntament amb l'Associació Banyoles Comerç i Turisme i que repassarà l'evolució del comerç local, a través de diferents mirades i punts de vista. Diferents comerços de Banyoles complementaran l'exposició amb diferents accions.

A banda d'aquesta dues exposicions de producció pròpia, a partir de gener es podrà veure al Museu Darder la mostra Mil milions d'ulls per a mil milions d'estrelles, dedicada a la missió Gaia. Al Museu Arqueològic es podrà visitar La Marca Hispànica, una mostra que situa el visitant en els temps dels comtats carolingis, entre la conquesta musulmana, la conquesta franca i l'establiment de la marca hispànica.

Les visites al Monestir i a l'arqueta de Sant Martirià, Vilauba en 3D, les visites al poblat neolític de la Draga i la visita al Museu Darder amb el senyor Darder, entre altres, completen la programació dels Museus de Banyoels per al primer semestre de 2020 que també acolliran la 8a edició del Cicle de Conferències d'Actualitat Arqueològica que, un any més, pretén posar al dia d'una manera entenedora els últims treballs arqueològics realitzats al territori més proper.

Biblioteca de Banyoles

Pel que fa a la Biblioteca de Banyoles, com cada any, continua amb la seva programació d'activitats amb les habituals hores del conte, el biblionadons, el club de lectura o els tallers. De la programació de la Biblioteca per aquest primer semestre de 2020, destaca la segona edició del cicle 'Cinc Cèntims', que se celebrarà durant el mes de febrer i que aquest any es dedicarà als pintors locals repassant les figures de Manuel Pigem, Joan de Palau, Lluís Vilà i Lluís Güell.

Durant el mes de març, la Biblioteca de Banyoles celebrarà el Dia de la Dona amb diferents activitats com una sessió especial del Club de Lectura amb l'escriptora i dramaturga Maria Mercè Cuartiella, que parlarà del seu llibre Germans, gairebé bessons (Premi Llibreter de Narrativa 2012). L'empoderament de les dones centrarà una de les propostes de la biblioteca amb l'escriptora mallorquina Roser Almills i el Vers al Bar comptarà amb la participació de l'escriptora i poeta Eva Baltasar, coneguda sobretot pel seu llibre Permagel.

La diada de Sant Jordi centrarà les activitats de la Biblioteca a l'abril on l'equipament serà present a la plaça Major amb la trobada de mascotes de les biblioteques escolars, l'hora del conte i l'entrega del premi del Concurs de punts de llibre. Per continuar celebrant Sant Jordi, durant el mes d'abril el poeta Jordi Llavina participarà al Vers al Bar i hi haurà una xerrada amb els editors d'Edicions de la Ela Geminada.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/120478_miriami-clarociomarquezclara-eguraibrunoororamonmirabetilanordikaalanovaprogramaciodeculturabanyole--1.htm