logo
Imprimir
15-01-2020 | 10:53hs
•LA SELVA

Tossa vol aprovar un Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima

Es calculen una vuitantena d'accions fins a l'any 2030 que tindrien un cost de prop de 2,5 milions d'euros

L'Ajuntament de Tossa vol aprovar en el ple d'aquest dijous un Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) per a la població elaborat pel Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (CILMA), la Diputació de Girona i el mateix ajuntament, en cooperació amb el Departament dels Pirineus Orientals.

Aquest pla permetrà al municipi disposar d'una eina programàtica que definirà la política energètica a seguir fins al 2030, i el seu compliment suposarà un estalvi d'emissions de CO2 superior al 40% i l'adopció d'un enfocament conjunt per abordar la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic.

Entre els principals objectius hi ha:

Reduir les emissions generades en els edificis i equipaments municipals a través d'actuacions de millora de l'eficiència energètica i de conscienciació dels usuaris.

Potenciar l'ús de les energies renovables en el municipi: energia solar tèrmica i fotovoltaica, eòlica, geotèrmia i biomassa.
 

Disminuir el consum energètic de l'enllumenat públic.
 

Disminuir les emissions associades a la flota municipal a través de millores en el seu ús (millorant l'eficiència en la conducció) i substituint els vehicles de combustió actuals per vehicles elèctrics.
 

Impulsar els desplaçaments a peu, en bicicleta i la mobilitat elèctrica i compartida en el municipi, per tal de reduir les emissions associades al transport urbà rodat.
 

Reduir les emissions derivades de la gestió dels residus municipals.
 

Aconseguir que el 50% dels habitatges principals de Tossa disposin d'energia solar fotovoltaica d'autoconsum l'any 2030.
 

Aconseguir que el 30% dels vehicles del municipi siguin elèctrics l'any 2030.
 

Impulsar un projecte de producció d'energia renovable ciutadana en el municipi.
 

Democratitzar el camp de l'energia i garantir el dret bàsic de subministrament energètic.

A més, el PAESC de Tossa inclourà mesures a favor de les fonts d'energia renovables i les tecnologies de millora de l'eficiència energètica per a la mitigació del canvi climàtic, una avaluació de les vulnerabilitats i els riscos al canvi climàtic i un pla d'acció pel que fa a l'adaptació.

I és que pel període 2019-2030 es planifiquen 49 accions de mitigació, 28 actuacions en matèria d'adaptació al canvi climàtic i 2 accions sobre pobresa energètica. Un total de 79 accions algunes de les quals es troben en curs, amb un cost municipal estimat d'aproximadament 2.450.000 €.

Cal recordar que ja al gener de 2012, Tossa es va adherir al Pacte d'Alcaldes, promogut per la Comissió Europea, assumint els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2 mitjançant actuacions d'eficiència energètica i relacionades amb les fonts d'energia renovables. A partir de novembre de 2015, la Unió Europea va establir nous compromisos pels pobles adherits. Entre ells, la reducció de les seves emissions de CO2 en un 40% fins a l'any 2030, així com augmentar la seva resiliència amb l'adaptació als impactes del canvi climàtic, mitjançant la redacció i execució de Plans d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima.L'Ajuntament de Tossa, el juliol de 2019, va acordar fer-se seus els nous objectius establerts per la Unió Europea l'any 2015 vinculats al Pacte d'Alcaldes, comprometent-se a elaboració d'un d'aquest plans.

Per aquest motiu, el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (CILMA), la Diputació de Girona i l'ajuntament, en cooperació amb el Departament dels Pirineus Orientals, han elaborat el Pla d'Acció pel l'Energia Sostenible i el Clima per Tossa, en el marc del projecte de cooperació transfronterera ECTAdapt "Contribuir a l'adaptació de l'espai català transfronterer als efectes esperats del canvi climàtic", finançat pel programa INTERREG de la Unió Europea.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/123274_to-avolaprovarunpladaccioperalenergia-o-tenibleielclima-2.htm