logo
Imprimir
16-01-2020 | 23:39hs
•CATALUNYA NORD

Antoine Parra: ‘A la Catalunya del Nord s’espera que es faci un referèndum, els catalans ho mereixen’

L’alcalde d’Argelers de la Marenda, municipi marcat fortament per la Retirada republicana de 1939, demana una solució “política” i “democràtica” per al conflicte català

Cada mes de febrer el municipi d’Argelers de la Marenda recorda amb diversos actes i activitats la Retirada del 1939, un èxode que va omplir la quilomètrica platja del municipi del sud de França de milers i milers de republicans catalans i espanyols. Qui fa anys que s’encarrega d’aquest esdeveniment des de la primera línia és l’alcalde, Antoine Parra, qui destaca que arran del procés independentista català s’han incentivat les visites al poble. “Es podria dir que han reactivat una certa manera de pensar”, assenyala.

Creu que Argelers es deslligarà mai de l'etiqueta històrica que va suposar la Retirada? 

Antoine Parra. Argelers no pot deslligar-se d’aquesta etiqueta, es tracta d’un episodi històric que va impactar molt fortament el poble i la gent encara se’n recorda: moltes persones tenen un pare, un avi, una mare o un germà que va néixer o va morir el camp. Ara bé, també és veritat que les noves generacions ja no en tenen tant de coneixement.

Però la memòria continua ben viva. Sobre això, el febrer de l’any passat va venir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i a la platja on anys enrere es van arraconar els refugiats republicans va fer un discurs molt important que encara la història no ha entès del tot. En aquest parlament, Sánchez demanava perdó a tots els republicans en nom d’Espanya per la infàmia que va fer anys enrere el seu país contra el poble republicà. Aquell discurs, que encara mai s’havia fet fins llavors, quedarà a la història i, a partir d’ara, aquesta història serà ensenyada a les escoles espanyoles i franceses. 

Vostè com a batlle s'encarrega cada any dels homenatges en l'aniversari de la Retirada. 

A.P.  Sí, com a alcalde de la vila d’Argelers de la Marenda m’ocupo cada any dels actes de celebració de la Retirada, en efecte. Cada mes de febrer fem festes, exposicions i actuacions musicals per recordar a la població i als turistes, que són molt nombrosos, aquesta part de la nostra història. M’ocupo amb molta passió d’aquest episodi d’Argelers, i sempre ho farem perquè tothom pugui conèixer o rememorar aquells fets. Vam començar a fer-ho el 1989 i ara, trenta anys més tard, continuem, tenint en compte que és un fet històric que no només ha impactat el poble, sinó també la nostra manera de viure, de pensar o fins i tot de cuinar o de fer hort. 

Considera que el procés independentista a Catalunya ha reactivat l'interès per llocs com Argelers?

A.P. Amb el procés independentista molta gent ve a Argelers, sí, i es podria dir que ha reactivat una certa manera de pensar. Saben que a la Catalunya del Nord hi tenen un poble germà i precisament per això vénen a veure el que pensen i com pensen, tot i que malauradament cada cop es parla menys el català, és una llengua que aquí està desapareixent malgrat que a molta gent li agradaria que es tornés a sentir als carrers, que tornés a viure.

Com se segueix el camí cap a la independència a la Catalunya del Nord?

A.P. A la Catalunya del Nord el procés d’independència se segueix de manera molt desigual. Hi ha gent que ho viu molt de prop, que mira cada dia el que passa perquè estan molt consternats i es consideren amics i germans dels catalans del sud. D’altra banda, també hi ha molta gent que no són catalans d’origen i que han vingut de totes les regions de França, i això fa que s’interessin menys pel procés i que només estiguin informats a través dels mitjans francesos, que tracten aquest tema de manera molt diferent i injusta. En aquest sentit, és molt trist veure com molta gent d’aquí no sap el que passa veritablement a Espanya.

Segons vostè, quina ha de ser la solució per aquest conflicte polític entre Catalunya i Espanya?

A.P. La solució del conflicte no pot ser cap altra que una solució política i democràtica, el que fins ara no ha passat, i això implica que hi ha d’haver un referèndum preparat que tothom l’accepti com a tal. De la mateixa manera que no es pot obligar a una parella a mantenir-se junta si un dels dos no vol seguir, en aquest context entre Catalunya i Espanya passa el mateix: si Catalunya no es vol quedar amb Espanya, la situació no es pot forçar.

El referèndum és la solució, és un aspecte necessari, i a la Catalunya del Nord ho veiem així. Molts nord-catalans porten el llaç groc i el que esperen és que es faci aquest referèndum perquè els catalans ho mereixen. No pot ser que una monarquia sigui privilegiada per davant d’una República, la República sempre ha d’estar pel davant i això, aquí, ho tenim molt clar.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/123412_antoineparraalacatalunyadelnord-e-peraquee-faciunreferendumel-catalan-homereixen-2.htm