logo
Imprimir
17-01-2020 | 19:27hs
•CATALUNYA NORD

Els Bombers de Catalunya Nord i Sud desenvolupen una política de “cooperació transfronterera”

El cap d’àrea d’operacions de la Regió d’Emergències de Girona, Ferran Garcia insisteix en la idea que “la frontera no ha de ser un límit d’actuació”

El juny del 2018 es va presentar de manera oficial el projecte Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis COOPEREM 2018-2020, una iniciativa creada amb un clar objectiu: impulsar una política conjunta en matèria de prevenció i gestió de riscos i catàstrofes a la zona transfronterera per tal de millorar la capacitat d’anticipació i resposta dels serveis d’extinció.

 Un any i mig després, el cap d’àrea d’operacions de la Regió d’Emergències de Girona, Ferran Garcia assegura que la cooperació transfronterera és una realitat gràcies a la tasca conjunta dels Bombers de Catalunya Nord i Sud. “Teníem clar que hi havien unes necessitats d’auxili molt elevades però els límits territorials ens impedien treballar amb agilitat”, explica Ferran Garcia a GironaNotícies.

 El mateix cap d’àrea d’operacions de la Regió d’Emergències de Girona admet que “fins ara havíem de demanar permisos arreu, i quan els teníem, ja havien passat dies”. Les coses van canviar quan va arribar la possibilitat de treballar conjuntament sota el paraigua del projecte COOPEREM. “Ara podem saber com treballem les dues parts i podem actuar de forma immediata”, relata Garcia.

De fet, la “formació mútua” és una de les claus de l’èxit d’aquesta iniciativa. Durant la conversa mantinguda amb el responsable dels Bombers a Girona, hem pogut saber que el pròxim dilluns vindran dos comandaments nord-catalans per explicar com treballen.”Ells ja saben com treballem i el 22 de gener anirem a Perpinyà per assistir a una demostració. Sincerament, penso que la frontera no ha de ser un límit d’actuació”, conclou Ferran Garcia després de desgranar-nos el projecte.

COOPEREM

 Emmarcat dins del programa INTERREG-POCTEFA 2014-2020, el projecte COOPEREM s’articula al voltant de tres eixos principals: desenvolupar una gestió coordinada del risc d’incendis; desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències; i aplicar una estratègia d’anticipació conjunta davant el risc d’incendis.

“La primera experiència la vam fer a la zona del túnel de l’AVE de La Jonquera-Pertús, i aquí va prevaldre la resposta d’urgència per sobre dels permisos”, assenyala Garcia. El mateix responsable dels Bombers gironins ens descriu en quins casos poden actuar en cas de necessitat: “incendis forestals, accidents de trànsit, de caire industrial i incendis d’habitatges”.

“Incidència d’actuació molt important”

 El projecte permetrà treballar als Bombers de Catalunya Nord i Sud en un territori de més de 10.000 km2. Dit en altres paraules, més d’1’2 milions de persones, repartides en 13 comarques i 448 municipis, es veuran beneficiades per la tasca de cooperació transfronterera. “Evidentment, el projecte té una incidència d’actuació molt important”, reconeix Ferran Garcia.

El projecte COOPEREM és la unió d’esforços de set entitats: Departament d’Interior de la Generalitat, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, la Diputació de Girona, el Service Départemental d’Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales, l’Office National des Forêts i el SIVU-Albères.

Amb un cost de 2.556.505,00 euros (65% del qual estarà finançat amb fons europeus), el projecte serà vigent fins al desembre del 2020.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/123486_el-bomber-decatalunyanordi-udde-envolupenunapoliticadecooperaciotran-fronterera-1.htm