logo
Imprimir
21-02-2020 | 20:32hs
•CATALUNYA NORD

La consellera de Cultura de la Generalitat és criticada per expressar-se en francès a Catalunya Nord

Mariàngela Vilallonga no va utilitzar el català durant el seu discurs de cloenda de ‘Perpinyà Capital de la Sardana 2019’

Indignació del catalanisme a Catalunya Nord després que la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga no emprés la llengua catalana en un acte simbòlic com el que es va viure ahir a la nit a Perpinyà.

 El Teatre Arxipèlag de la capital nord-catalana va ser l’escenari de la cloenda de ‘Perpinyà Capital de la Sardana 2019’. Moltes persones van assistir a un acte en el qual la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona havia de ser una de les protagonistes, però finalment, tots els focus es van centrar en la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. En el moment del seu discurs, Vilallonga va preferir dirigir-se al públic en francès. Una decisió que ha molestat, i molt, al catalanisme de Catalunya Nord.

Crítiques d’arreu

 Entre les moltes persones que han expressat el seu malestar amb la consellera hi ha l’experiodista Aleix Renyé. En declaracions a GironaNotícies, Renyé ha assegurat que “és una desautorització i una garrotada a tota la gent que defensem l’ús del català a Catalunya Nord”. A més, l’activista nord-català ha assenyalat, amb un clar to irònic, que “quan vénen representants de la Generalitat a Perpinyà sembla que tinguin ganes de demostrar que saben francès”.

El representant del Col·legi de les Associacions de l’Oficina Pública de la Llengua Catalana, Guillem Dalmau també s’ha mostrat molt decebut amb la consellera de Cultura. “No sé si és per falta de consciència, però trobo realment vergonyós que vingui a un acte cultural a Perpinyà i faci això”. Segons Dalmau, molts dels presents van quedar molt sorpresos per una situació que considera “lamentable”.

Júlia Taurinyà: “Feu-vos-ho mirar”

 La persona que fins fa unes setmanes era presidenta de la delegació del Consell per la República a Catalunya Nord, Júlia Taurinyà també ha criticat la intervenció de Mariàngela Vilallonga. “Fer un discurs en francès a Perpinyà, per la cloenda de la sardana, a una setmana del retorn a Catalunya dels exiliats, quan ets consellera de Cultura de la Generalitat... Aquí sí que parlaria de distorsió cognitiva. Amb obligació de tractament”, ha escrit aquest matí al seu compte de Twitter. En el moment que es va assabentar del que estava passant al Teatre Arxipèlag, Júlia Taurinyà va expressar-se amb un “res, feu-vos-ho mirar”.

 La publicació de l’activista ha aixecat molta expectació, i la majoria dels usuaris han compartit la seva opinió. “Molt lleig, una falta de respecte” o “són els que assumeixen, de bon grat, que estan colonitzats i el subconscient li traeix” deien algunes de les persones que van mostrar-se a favor de Júlia Taurinyà.

 El cas és que moltes veus s’han posat les mans al cap per la intervenció de la consellera de Cultura. I tot això, com deia la mateixa Júlia Taurinyà, a poc més d’una setmana de l’acte que ha de comptar amb la presència dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Un esdeveniment en el qual assistiran milers de persones vingudes d’arreu del territori, i que ha de servir perquè Perpinyà sigui el centre del món.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/126241_lacon-elleradeculturadelageneralitate-criticadaperexpre-ar-eenfrance-acatalunyanord-2.htm