logo
Imprimir
29-02-2020 | 16:16hs
•CATALUNYA NORD

Carles Puigdemont: “Hem d’estar mobilitzats permanentment i la República l’hem de construir entre tots”

El president a l'exili ha reclamat més unitat de l'independentisme, i ha assegurat que "a la República Catalana no hi sobra ningú"

L'acte que ha tingut lloc avui al Parc de les Exposicions de Perpinyà ha superat totes les expectatives inicials. Els dies previs al 29-F es parlava de la presència d'unes 70.000 persones però finalment han sigut moltes més. Segons el Consell per la República, l'entitat organitzadora de l'acte, unes 150.000 persones s'han desplaçat fins a Perpinyà per viure l'acte històric en primera persona. A causa dels controls exhaustius a la frontera amb França, molta gent ha arribat tard o directament no ha pogut accedir a la ciutat nord-catalana. De fet, l'acte ha arrencat una hora més tard del previst amb l'objectiu d'esperar a les persones que estaven de camí. A la part final dels parlaments, la presentadora Lloll Betran ha assegurat que més de 100 busos s'havien quedat a la carretera.

El bon temps que feia avui a Perpinyà i la gran afluència de gent ha jugat més d'una mala passada, ja que alguns dels assistents s'han desmaiat. Malgrat això, res ha impedit que la capital del Rosselló acollís una jornada històrica i multitudinària. Evidentment, la intervenció del president a l'exili, Carles Puigdemont ha sigut un dels plats forts de l'acte. "Saben que no ens aturaran, i no ens aturarem. No hem d'esperar temps millors", ha esperonat als assistents l'exalcalde de Girona.

Conscient del moment que viu l'independentisme, Puigdemont ha demanat "mobilitzacions permanents" i ha defensat una "República construïda entre tots, on no hi sobra ningú". Ja a la part final de la seva intervenció, el líder gironí ha afirmat que "portem escrit a la pell les persecucions que han patit una generació rere l'altra de catalans", i ha recordat la figura d'Antoni Rovira i Virgili, un polític que també va patir l'exili i va viure a Perpinyà. Just abans d'escoltar l'himne de 'Els Segadors', ha recordat que "la República Catalana és l'única que pot posar fi al règim monàrquic franquista de l'Estat espanyol", ha conclòs Puigdemont.

Acte reivindicatiu

La intervenció de Carles Puigdemont ha tancat un acte que havia començat amb les paraules del vicepresident del Consell per la República a Catalunya Nord, Joan-Lluís Lluís. Tot seguit, ha sigut el torn dels eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín.

Des de l'organització de l'esdeveniment, s'ha volgut combinar els parlaments amb actuacions musicals (Roger Mas, Gerard Jacquet i Lluís Llach) i també s'han visualitzat vídeos amb missatges d'altres protagonistes del procés. En el primer, anomenat "Les veus de la repressió", hi han aparegut missatges de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i els 'Jordis'.

Just abans de la intervenció de Toni Comín, les persones que s'han desplaçat fins a Perpinyà han sentit els testimonis dels exiliats i encausats Lluís Puig, Valtònyc, Adrià Carrasco, Eduard Garzón, Jordi Ros i Tamara Carrasco. Finalment, el moment més esperat de la jornada ha estat precedit per un vídeo protagonitzat per la secretaria general d'ERC, Marta Rovira; i l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/126889_carle-puigdemonthemde-tarmobilitzat-permanentmentilarepublicalhemdecon-truirentretot--2.htm