logo
Imprimir
05-03-2020 | 13:08hs
•CATALUNYA NORD

Jep Bonet: ‘L’acte de Perpinyà va ser un gran moment de fraternitat entre catalans del sud i del nord’

El president de la delegació nord-catalana del Consell per la República lamenta els controls policials que van impedir l’arribada de cent autocars

Quan encara no fa ni una setmana del massiu acte del president a l’exili Carles Puigdemont a Perpinyà, la capital nord-catalana comença a pair el que va ser un dia històric en molts sentits: més enllà de l’assistència multitudinària, l’esdeveniment també va confirmar la feinada ingent del Consell per la República, i més especialment de la seva delegació nord-catalana, durant les últimes setmanes. “Vam haver de muntar un acte molt gros, i el vam haver de muntar amb molt pocs dies. Van ser dies intensos, on vam dormir molt poc, i es tractava de fer una cosa que no havíem fet mai, i això va comportar nervis i, efectivament, alguns moments de tensió entre alguns organitzadors. Dit això, em sembla una cosa normal.”, explica el president de la delegació, Jep Bonet.

Quina valoració fa de l'acte de dissabte? 

Jep Bonet. Jo diria que l’acte del Consell per la República va ser un gran moment, un gran moment perquè el van presenciar més de 100.000 persones i avui podem dir, sense cap mena de dubte, que va ser un gran èxit. Va ser un gran moment de fraternitat entre catalans del Sud i catalans del Nord, i confio que aquesta visita del president Puigdemont formi part d’un dels actes fundacionals de la futura República catalana.

Al voltant d'un centenar d'autocars no van poder arribar a destí pels controls policials a la frontera. 

J.B. Sí. Sobre aquests autocars que no van arribar al recinte del Parc de les Exposicions de Perpinyà, si digués que no ens ho esperàvem no seria veritat. Sabíem que podria passar alguna cosa i, fins i tot, n’estàvem convençuts, i per això vam insistir molt perquè la gent vingués molt d’hora i, si era possible, el dia abans. Sembla que els controls que van bloquejar la frontera van tenir lloc al costat de l’estat espanyol, i això, com dic, ens ho esperàvem. Ens sap molt greu per tota aquesta gent que va fer tot el que van poder per assistir a l’acte i que al final es van trobar amb aquesta situació, em sap realment molt greu. En certa manera, però, aquest fet també va significar que l’esdeveniment va ser molt gran i, per tant, va formar part de l’èxit de la manifestació. 

A les xarxes socials s'han criticat actituds de menyspreu envers els organitzadors nord-catalans, especialment provinents dels organitzadors sud-catalans. Quina opinió en té, d'això?

J.B. Vam haver de muntar un acte molt gros, i el vam haver de muntar amb molt pocs dies. Van ser dies intensos, on vam dormir molt poc, i es tractava de fer una cosa que no havíem fet mai, i això va comportar nervis i, efectivament, alguns moments de tensió entre alguns organitzadors. Dit això, em sembla una cosa normal. El que no em sembla normal és que es vagi presentant aquesta situació com si fos una generalitat, que de fet no és gens el cas. Honestament, no puc acceptar aquesta visió de les coses, de cap manera es pot presentar com una actitud de menyspreu dels organitzadors sud-catalans de cara als organitzadors nord-catalans, tal com ho he pogut veure a través de les xarxes.

Quin és el següent pas de la delegació nord-catalana del Consell? 

J.B. Des de la creació de la delegació el novembre de 2019 vam voler, col·lectivament, crear un instrument al servei del Consell per la República. Aquesta és la idea que ens va motivar i que encara seguim. Es tracta d’una eina, com dic, col·lectiva, on tots els membres fundadors tenen la mateixa legitimitat, no és pas cosa d’un o de l’altre. Dit això, en aquests moments ens toca fer el balanç de l’acte de Perpinyà, que encara no l’hem pogut fer tenint en compte que cadascú té la seva feina i necessitem una mica de temps.

El que podem dir, avui, és que nosaltres des del començament vam insistir molt en fer un acte del Consell per la República que fos transversal. Aquesta transversalitat, per a nosaltres, tant havia de ser política com territorial, i ens sembla que ho hem aconseguit, tot i que caldrà examinar-ho de manera precisa.

Com se sustenta econòmicament una entitat com aquesta en un territori com Catalunya del Nord? 

J.B. La delegació és una associació sense ànim de lucre que està emmarcada en el Dret francès, com qualsevol mena d’associació, i el seu finançament es basa a través de les quotes dels adherits, que actualment són unes 200 persones. A tots ells se’ls demana una quota anual de 10 euros. Què vol dir, això? Doncs que la nostra entitat té uns mitjans reduïts i, a partir d’aquí, farem el que podrem amb els recursos que disposem. 

Aviat tindreu local propi?

 J.B. En un primer temps aquest tema ens va animar molt, ens semblava i encara ens ho sembla interessant per poder fer tota classe de gestions. Però això era abans de saber que el president Puigdemont vindria a Perpinyà, una vegada ens vam assabentar que ens havíem de mobilitzar per aquest acte ho vam deixar una mica de costat. Ara bé, tot fa pensar que en els pròxims dies aquest tema tornarà a estar a l’ordre del dia i en parlarem novament, és clar.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/127213_jepbonetlactedeperpinyava-erungranmomentdefraternitatentrecatalan-del-udidelnord-2.htm