logo
Imprimir
08-03-2020 | 22:24hs
•LA SELVA

La biblioteca municipal de Sant Hilari Sacalm portarà nom de dona

Sant Hilari Sacalm ha engegat un procés participatiu per escollir nom de la biblioteca municipal i pot votar fins el proper dia 9 d'abril

Aquest diumenge 8 de març, amb motiu del Dia de la Dona, s'ha anunciat l'inici del procés participatiu que permetrà escollir quin serà el nom de la biblioteca municipal. Les 3 propostes són noms de dona. Ara fa un any es presentava el llibre "Sant Hilari en veu de dones" a iniciativa de la Taula de Ciutadania, que posava en valor les històries de vida de diverses hilarienques, visibilitzant la figura de la dona i la seva importància pel municipi.

Enguany, arran d'una moció proposada per ERC i consensuada per les 3 formacions que conformen el Ple Municipal, es reconeixerà la figura de la dona posant nom a carrers, places o equipaments municipals. La biblioteca municipal és l'espai que prendrà nom de dona. Després d'un intens treball d'investigació per part del personal de la biblioteca, la ciutadania podrà escollir entre 3 opcions. Són Soledat Ridaura, Teresa de Saleta i Maria de Solterra.

La Soledat Ridaura fou una hilarienca emprenedora, activa i activista que va superar tots els contratemps a què es va haver d'enfrontar. Una dona avançada al seu temps. Als 23 anys, va publicar a la revista "Lliroia" el poema "Amor de mare", més tard, en espera d'inaugurar les noves escoles públiques, va muntar una petita escola a casa seva. Durant uns anys va viure a l'exili. També fou una de les impulsores del projecte del Casal d'Avis de Can Blat, del que va acabar sent presidenta.

La Teresa de Saleta va ser una dona que amb les seves accions va ajudar a fer de Sant Hilari una vila de referència com a primer centre d'estiueig de Catalunya. Una dona catòlica, emprenedora i pionera que va ajudar el poble a evolucionar, modernitzar-se, créixer i trobar noves maneres de viure.

Maria de Solterra és un pseudònim que signa diversos escrits referents a Sant Hilari, a les revistes L'Estiuada (1908-1914) i la Lliroia (1922-1923). Pot ser interpretat com una marca, un símbol utilitzat per aquelles dones silenciades al llarg de la història. Hi ha qui el considera un personatge ben representatiu d'una època en què el paper de la dona es reduïa a l'àmbit privat, mentre que d'altres apunten que es tractés del vicari de Sant Hilari.

Tant a la plataforma de participació ciutadana participa.santhilari.cat com a la biblioteca municipal es pot obtenir més informació de cadascuna d'aquestes dones i finalment emetre un vot. El proper 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, es desvelarà de forma oficial el nom de dona escollit per denominar la biblioteca municipal de Sant Hilari.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/127486_labibliotecamunicipalde-anthilari-acalmportaranomdedona-2.htm