logo
Imprimir
25-05-2020 | 21:31hs
•ANDORRA

Espot anuncia el desconfinament generalitzat a partir de l’1 de juny

En aquesta fase de reactivació està previst que es puguin reincorporar aproximadament 13.060 treballadors, que s’afegeixen als 30.012 que ja estan actius

El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat avui la represa de l’activitat generalitzada a partir de dilluns vinent i un nou relaxament de les mesures de confinament a partir de divendres. Un seguit d’accions, ha apuntat, que els ministres competents aniran desgranant en diferents compareixences al llarg d’aquesta mateixa setmana.

En concret, pel que fa la reactivació econòmica, Espot ha destacat que és possible tenint en compte la tendència a la baixa en la corba epidemiològica del coronavirus SARS-CoV-2 al país i que “no s’ha detectat cap rebrot les darreres setmanes”. Espot ha recordat que el pas d’una etapa a la següent no s’ha fet fins com a mínim després de dues setmanes de l’entrada en vigor de l’anterior, per tal de poder analitzar si la situació epidemiològica és satisfactòria.

Així doncs, seguint sempre els criteris de prudència sanitària, s’amplien els sectors que ja estaven autoritzats a obrir des del 20 d’abril en la primera fase, des del 4 de maig en la segona fase i a partir del 18 de maig en la primera subfase de la tercera etapa.

Per tant, amb l’objectiu d’ampliar progressivament les excepcions econòmiques, des del dilluns també podran obrir els establiment d’hoteleria i restauració, comerç al detall i a l’engròs o venda de vehicles a motor. També estaran autoritzats els equipaments esportius –tant comunals com privats– i instal·lacions culturals com ara museus, galeries d’art i cinemes.

En aquesta fase de reactivació està previst que es puguin reincorporar aproximadament 13.060 treballadors, que s’afegeixen als 30.012 que ja estan actius. En efecte, s’assoleix gairebé la plena activitat econòmica amb una obertura generalitzada de la gran majoria dels sectors econòmics del país.

En tots els casos les activitats obertes hauran d’aplicar les mesures de seguretat i les recomanacions del Ministeri de Salut, d’entre les quals destaquen la distància mínima 1,5 metres i l’ús de material protector (mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic). Alhora, s’estan preparant protocols específics per sectors, com és el cas del comerç, la restauració, els hotels o la cultura i l’esport.

El 9% de la població hauria generat anticossos, segons els resultats a l’equador de la segona volta del test massiu

El cap de Govern ha recordat que a la tendència a la baixa de casos positius de coronavirus SARS-CoV-2 s’ha de sumar l’estudi massiu d’anticossos, que permet conèixer el grau d’immunització del coronavirus i dur a terme una reobertura econòmica més controlada. Cal tenir present que aquesta campanya s’organitza en dues onades, separades per quinze dies.

En aquest sentit, Xavier Espot ha avançat que “en la segona volta de proves de l’estudi ja s’han realitzat 57.300 tests, que sumats als de la primera volta acumulen un total de 124.280 anàlisis”. Els tests de la segona onada s’acabaran de realitzar aquest dimecres. Pel que fa als resultats obtinguts fins a l’equador de la segona volta, el passat divendres –amb 41.797 tests realitzats–, el 90,9% de les proves han donat un doble negatiu en IgM i en IgG; 1,0% han resultat negatiu en IgM i positiu en IgG; el 6,1% han donat positiu en IgM i negatiu en IgG i finalment l’1,9% han resultat positiu tant en IgM com en IgG. Per tant, tal com ha remarcat el cap de Govern, els resultats parcials de la segona onada conclouen que “el 9% dels cribrats haurien generat anticossos”.

Seguint amb el protocol establert, ja s’han dut a terme 6.002 PCR a totes aquelles persones que, després del resultat preliminar del test, han estat derivades al seu metge referent amb l’objectiu de complementar el diagnòstic. D’aquestes PCR, 81 han donat positiu, un 1,35% del total.

La previsió és poder diagnosticar unes 110 com a resultat de l’estudi. Així, el monitoratge de la malaltia esdevé un factor essencial per reforçar la gestió de l’epidèmia al país.

Relaxament de les mesures de confinament i de les restriccions de mobilitat a la fronteres per l’entrada de turistes

El control de la situació epidemiològica gràcies a aquest mecanisme, que a més ha facilitat la detecció de asimptomàtics, permet també avançar en les excepcions a les mesures de confinament al domicili. D’aquesta forma, igual que amb la represa econòmica, la tendència a la baixa dels casos de COVID-19 i el bon comportament de la població permet al Govern autoritzar un relaxament a partir del divendres 28 de maig.

Xavier Espot ha anunciat que s’eliminaran les franges horàries reservades per poder realitzar activitats esportives i de lleure. A més, tot i que s’han d’evitar les activitats amb una gran concurrència de persones, “es deixa sense efecte la restricció d’agrupar-se amb altres persones més enllà del nucli convivent”.

Quant a la mobilitat a les fronteres amb Espanya i França, el cap de Govern ha apuntat que a partir del dilluns 1 de juny “s’aixecaran les restriccions de l’entrada de turistes a Andorra” i que s’estan ultimant les decisions al tomb de les mesures de prevenció aplicables específicament als visitants. Alhora, Espot ha avançat que el Ministeri de Salut està treballant en un projecte de monitoratge específic de determinats sectors de la població i establiments per al seguiment de la malaltia. L’objectiu és estar preparats per poder detectar ràpidament possibles rebrots.

Represa de l’activitat educativa

Pel que fa a activat educativa, les escoles podran reprendre l’activitat a partir de l’1 de juny. Hauran de seguir els protocols marcats pel Ministeri de Salut i podran adaptar al seu cas concret a les línies marcades pel Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior. Espot ha afirmat que els centres hauran de donar servei a totes les famílies que hagin demanat el servei de guarda d’infants menors de 14 anys.

S’assoleixen 663 persones recuperades per la COVID-19

Finalment, el cap de Govern també ha actualitzat les dades sanitàries d’aquest dilluns on es recull que actualment hi ha 49 casos actius al país, deu menys que ahir. D’aquestes dades totals hi ha vuit persones a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, 7 a planta i 1 a l’UCI. Aquesta dada ha canviat respecte dies anteriors perquè aquest cap de setmana s'ha decidit traslladar els pacients positius del Cedre a l'Hospital per poder així anar recuperant l'ús habitual del Cedre i retornar els usuaris que eren a l'Hotel Fènix a la seva residència habitual. Pel que fa a la resta de dades, Espot ha destacat que hi ha 663 persones recuperades i 763 casos totals al país des que va començar la situació d’emergència sanitària.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/133349_e-potanunciaelde-confinamentgeneralitzatapartirdel1dejuny-1.htm