logo
Imprimir
07-06-2020 | 16:08hs
•BESALú, VILA COMTAL

Besalú talla l'accés al trànsit a causa d'unes obres de reparació a l'Avinguda Lluís Companys

Donada la situació de l'obra i del tall, cal utilitzar les entrades al poble -Besalú Est i Besalú Oest- en funció del lloc on es vol anar

La vila comtal de Besalú està vivint un cap de setmana agitat des del punt de vista de la mobilitat. Des de dissabte passat, dia 6 de juny, l'accés al centre del municipi per l'Avinguda Lluís Companys està tallat a causa de les reparacions a la calçada, on recentment es poden observar esvorancs que han cridat l'atenció dels veïns. En aquest sentit, el trànsit de vehicles s'ha tallat en els dos sentits, i s'ha efectuat específicament entre els carrers de Pompeu Fabra i el Pont de la carretera de Figueres, tot i que també resulta afectat l'accés al carrer Major.

Donada la situació de l'obra i del tall, des de l'Ajuntament han recomanat als conductors que utilitzin les diferents entrades al poble en funció del lloc on es vol anar. Així, aquells que vulguin accedir als barris del Grup del Mont, Racolta, les Forques, les Arrals, Pont Vell i Devesa caldrà que optin per l'accés 'Besalú Est', mentre que per desplaçar-se fins a la resta de barris del municipi farà falta recórrer a l'accés 'Besalú Oest'.

"És un tram d'avinguda on conflueixen diversos serveis: sanejament en direcció a l'estació de bombeig, aigua de la pluja, aigua potable i un sobreeixidor proper. Els episodis de pluja dels darrers mesos havien produït petits moviments de terra que l'Ajuntament, per mitjà de la brigada, anava resolent, obrint i reomplint amb material de més qualitat per consolidar i evitar nous episodis, i sempre mantenint la circulació d'una via molt transitada tot i la variant", explica l'alcalde, Lluís Guinó, que també afegeix que, "de forma paral·lela", des del consistori s'anava "revisant tècnicament els efectes en contacte amb el CECAM -que ha fet la majoria dels sondatges geològics a Besalú i és coneixedor de la composició del sòl d'aquest sector i de la resta del municipi- i d'acord amb el mapa geològic municipal, el servei geològic de la Generalitat i els estudis ja fets i incorporats al POUM".

El temporal, detonant

Al gener, amb les tempestes del temporal Glòria, l'esvoranc es va fer més gran i l'Ajuntament va acordar un seguit de mesures: en primer lloc, actualitzar els estudis i fer un sondatge de fins a 7 metres de profunditat, i en segon lloc, executar les obres que recomanen les conclusions del sondatge d'acord amb el resultat geològic. En concret, els sondatges es van fer al març i els resultats, segons detalla Guinó, van ser concloents: "les filtracions d'aigües erosionen el material, molt poc resistent fins a 5 metres de profunditat, on sí que es troben materials més consistents i, per tant, s'ha de procedir a obrir i reomplir la zona amb materials més resistents i, si fan falta, pilotatges.

Tal com apunta el batlle, les obres -36.000 euros- van començar l'endemà del procés de contractació per urgència i estan pagades per l'Ajuntament amb diners provinents del fons de contingència dels pressupostos de 2020. "Hem demanat ajut extraordinari a la Diputació, així com suport del servei geològic de la Generalitat. Hi haurà control arqueològic d'urgència, també. Caldrà dimensionar el problema, proposar solucions i definir el calendari depenent del resultat que s'obtinguin amb l'obertura i buidat de l'esvoranc", conclou Guinó.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/134378_be-alutallalacce-altran-itacau-adune-obre-dereparacioalavingudallui-company--2.htm