logo
Imprimir
08-09-2020 | 15:20hs
•LLEIDA

La xarxa CaixaForum presenta l'oferta cultural més àmplia amb 34 exposicions

Des de fa anys, les programacions dels centres CaixaForum han inclòs continguts en xarxa i formes de participació en línia

La directora general adjunta de la Fundació "la Caixa", Elisa Durán, i el director de l'Àrea de Cultura i Divulgació Científica de la Fundació "la Caixa", Ignasi Miró, han presentat aquest matí la programació de la institució per a la temporada 2020-2021. En l'acte també hi han participat el director de l'Àrea d'Acció Comercial i Educativa de la Fundació "la Caixa", Xavier Bertolín, i el director corporatiu de Territori i Centres de la Fundació "la Caixa", Rafael Chueca.

Per primera vegada, la Fundació "la Caixa" ha volgut mostrar en un únic acte tota la programació cultural per als dotze mesos vinents. Així, s'han donat a conèixer tant les 25 exposicions que es podran veure a la xarxa més important de centres culturals privats d'Espanya, com els nous projectes itinerants que l'entitat durà per tota la geografia espanyola i portuguesa.

La xarxa CaixaForum constitueix un model únic de divulgació del coneixement, la cultura i la ciència com a motor de millora i progrés de la societat. Una aposta decidida de la Fundació "la Caixa" que, en un moment d'incertesa com l'actual, esdevé més necessària que mai. CaixaForum tornarà a ser un agent actiu i activador de la vida cultural de les nostres ciutats en aquesta etapa de recuperació de la normalitat.

Després de l'esclat de la pandèmia del coronavirus, la Fundació "la Caixa" ha treballat intensament en els últims mesos per reprogramar la temporada vinent d'exposicions i adaptar-la al nou context, incorporant-hi nous continguts relacionats amb el moment actual. Cal destacar la complicitat de la seva extensa xarxa de col·laboradors per tirar endavant aquesta programació en unes circumstàncies que no sempre han estat fàcils.

Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació "la Caixa", resumeix així la nova programació: «Des de fa anys parlem d'un model CaixaForum participatiu, obert i transversal. Uns valors que adquireixen un relleu especial en aquesta nova temporada, que navegarà entre la continuïtat i la innovació.

Continuïtat perquè, malgrat els canvis que ha comportat la pandèmia, hem adaptat les exposicions i les activitats al nou context, juntament amb els nostres socis nacionals i internacionals; i innovació perquè el nou entorn ens obliga a inventar noves formes d'aproximació a la cultura».

És un programa multidisciplinari i rigorós, sempre amb una mirada global, que des de perspectives molt diverses recull els temes que històricament ha anat tractant l'entitat: art modern i contemporani, arqueologia, cinema i fotografia, arquitectura i disseny, i ciència i natura.

Sis àmbits temàtics travessen tota la programació
Una novetat important és que la programació de la Fundació "la Caixa" redobla els esforços per integrar cultura i divulgació científica, dos mons que se solen tractar per separat, tot i que, en la vida, es connecten, es complementen i conviuen. La ciència i la tecnologia són a tot arreu, i el seu coneixement afecta la nostra vida quotidiana.

Les 34 exposicions que componen la programació s'agrupen en sis àmbits temàtics: noves tecnologies i nous formats; natura i ciència; la cultura del cinema; una Col·lecció d'Art Contemporani de referència; grans acords amb grans institucions, i reflexions sobre el passat i el present.

Dues exposicions es podran veure a CaixaForum Lleida aquesta pròxima temporada

La Fundació "la Caixa" vol aportar nous enfocaments sobre les cultures del passat i del present, amb una atenció especial al segle XX, un període crucial que permet aprofundir en els fonaments del món actual. En aquesta línia s'emmarca el projecte Construint nous mons. 1914-1945, dedicat a les avantguardes que van sorgir a principis del segle XX, a partir de la col·lecció de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM).

La ciència i el medi ambient han constituït històricament una de les línies prioritàries de la Fundació "la Caixa", que fomenta la divulgació del coneixement científic i la sensibilització sobre la importància de protegir el planeta. La ciència ha adquirit un paper primordial en els canvis socials i en la millora de la qualitat de vida de les persones i el creixement de la societat. Apollo 11 rememorarà una de les gestes més importants de la història de la humanitat, l'arribada a la Lluna, i aprofundirà en el que va suposar per al progrés de la societat i de les ciències de l'espai.

Més enllà de les exposicions i més enllà del centre cultural L'experiència CaixaForum anirà més enllà de les exposicions, amb una oferta àmplia o variada que inclourà sempre que la situació d'emergència sanitària ho permeti, música, arts visuals i escèniques, humanitats, ciència, tecnologia
i medi ambient, com també les seves interseccions.

Les propostes convertiran els centres de la Fundació "la Caixa" en espais de trobada i intercanvi, en què la divulgació i l'experimentació amb les arts i el coneixement científic i humanístic afavoreixen el pensament crític, l'aprenentatge, la interacció i la cohesió social. Aquests són alguns dels conceptes i àmbits essencials que travessen la programació de les activitats per a la temporada vinent:

Experimentació. Per al públic escolar i familiar, es programaran entorns d'aprenentatge significatiu a través de la relació amb professionals de l'àmbit cultural i científic, en forma de tallers d'arts visuals, de ciències de la naturalesa, de teatre, de disseny, de tecnologia o de matemàtiques, entre d'altres.

Innovació i creativitat. S'ajudarà i es donarà a conèixer el talent creatiu nacional a través de diferents propostes que uneixen art, ciència i tecnologia en programes com ara Trobades amb creadors o Nits d'estiu.

Divulgació. S'organitzaran conferències, diàlegs i Live Talks sobre història i pensament, art i disseny, cinema i literatura, música, ciència bàsica, ciència i societat, medi ambient, alimentació i salut amb
investigadors i pensadors de referència, tant nacionals com internacionals.

Noves mirades a les exposicions. Una sèrie de propostes complementen la visita a l'exposició, amb recorreguts temàtics, intervencions artístiques, espais d'experimentació, visites dinamitzades i
visites familiars.

Cinema i literatura. Es consolida una programació estable de cinema amb cicles com Petits Cinèfils o Sala C, debats, tallers o el projecte Participa Méliès; i en l'àmbit literari, amb tallers i el cicle de conferències Universos Literaris.

Música. S'aborda la música de la forma més amplia possible, explicant-ne la història, acostant-la als més petits, fomentant projectes participatius i oferint una programació de concerts completa i variada, que va des de la clàssica fins a l'electrònica, passant pel jazz i les músiques del món.

A més, es consolidarà una de les iniciatives que la Fundació "la Caixa" ha impulsat aquests mesos de confinament, l'Àgora Digital, que se seguirà enriquint amb nous continguts culturals audiovisuals, digitals i participatius.

Des de fa anys, les programacions dels centres CaixaForum han inclòs continguts en xarxa i formes de participació en línia, i en el nou context es potenciarà aquesta línia de treball amb continguts amb vida pròpia més enllà del que passa de forma presencial al mateix centre.

En aquest sentit, per a aquesta nova temporada, la Fundació "la Caixa" també posarà en marxa projectes de teleassistència en les exposicions i les activitats, com una nova forma d'arribar als col·lectius, en especial el dels infants, que tenen més dificultats per desplaçar-se als centres CaixaForum.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/139877_laxarxacaixaforumpre-entalofertaculturalme-ampliaamb34expo-icion--1.htm