logo
Imprimir
19-10-2020 | 15:27hs
•BESALú, VILA COMTAL

Guinó, inhabilitat pel TSJC per ser membre de la Mesa de l’1-O

El tribunal ha imposat a l’alcalde de Besalú, així com a tres integrants més de la Mesa del 2017, una pena de 20 mesos d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a 20 mesos d’inhabilitació i a pagar una multa de 30.000 euros a Lluís Guinó, membre de la Mesa del Parlament el 2017, per un delicte de desobediència després d’haver permès la tramitació de les anomenades “lleis de desconnexió” del ‘procés’ a favor de la independència i contràries, d’altra banda, al que estipulava el Tribunal Constitucional. A més de Guinó, alcalde de Besalú, també han estat inhabilitats i multats Lluís Coromina (PDeCAT), Anna Simó (ERC) i Ramona Barrufet (PDeCAT). De tots ells, Guinó és l’únic que avui en dia continua com a diputat al Parlament. 

La sentència del TSJC assenyala que el delicte de desobediència que contempla la condemna només pot ser provocat per persones que tenen la condició d’autoritat o de funcionari públic, tot i que afegeix que “serà precís, a més, que l’autoritat o funcionari públic tingui un domini funcional del fet, que ostenti una posició de control sobre els riscos de lesió del bé jurídic tutelat”.

La sentència conté la mateixa pena que sol·licitava la Fiscalia Superior de Catalunya, l’Advocacia de l’Estat i l’acusació popular exercida per Vox per als implicats. D’altra banda, l’exparlamentària de la CUP, Mireia Boya, ha estat absolta. En el seu cas, la sala del civil del TSJC considera que no va ser avisada nominalment pel Tribunal Constitucional, a més de no formar part de la Mesa.

Reaccions de suport

La segona sentència judicial del procés, després de la dictada pel Tribunal Suprem el 2019 contra els líders independentistes condemnats per sedició, ha generat reaccions de suport cap als polítics catalans. En aquest sentit, l’expresident de la Generalitat i ara eurodiputat, Carles Puigdemont, ha piulat al seu compte de Twitter que “la repressió continua, però cada vegada agafa una forma més aberrant. Ara es condemna a la Mesa d’un Parlament per fer precisament de Parlament. Tot el meu suport i solidaritat”. 

D’altra banda, qui també s’ha pronunciat ha estat el també expresident català Quim Torra, inhabilitat precisament fa pocs dies: “Estimats companys, el meu reconeixement per haver complert amb el vostre deure. En nom de la democràcia i del parlamentarisme, moltes gràcies. Persistirem en el camí de la llibertat i de la República Catalana”.

Alcalde des de 1995

La inhabilitació de Guinó, nascut a la vila comtal el 1969, provocarà que deixi de ser alcalde de Besalú, càrrec que ocupa des del juny de 1995. Des d’aleshores, el garrotxí havia estat escollit en totes les eleccions municipals, càrrec que ha compaginat amb altres tasques com la de conseller comarcal de la Garrotxa o diputat al Parlament. A més, també és membre de l’executiva de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Fina Surina, primera tinent d’alcalde a l’Ajuntament, es postula com el seu relleu al capdavant del consistori besaluenc.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/141163_guinoinhabilitatpelt-jcper-ermembredelame-adel1-o-2.htm