logo
Imprimir
27-10-2020 | 08:23hs
•ANDORRA

Ubach afirma que les restriccions de mobilitat a Espanya i França no impliquen un tancament de frontera

Ubach també ha destacat que el diàleg amb les ambaixades dels països veïns és fluid i regular, i que la informació entre països s’actualitza de manera constant

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha comparegut aquest dilluns a la tarda per explicar quines afectacions tenen per a la ciutadania del país les noves mesures temporals de restricció de mobilitat instaurades per França i Espanya per fer front als contagis de la COVID-19. La titular d’Afers Exteriors ha donat un missatge de tranquil·litat: “actualment les fronteres amb França o Espanya estan obertes”.

Ubach també ha destacat que el diàleg amb les ambaixades dels països veïns és fluid i regular, i que la informació entre països s’actualitza de manera constant. Així, Ubach ha ressaltat que les mesures actuals implementades per part dels països veïns tenen a hores d’ara una afectació concentrada en l’horari nocturn.

D’aquesta manera, ha indicat, la restricció de la mobilitat per entrar i moure’s dins de França s’activa entre les 21 hores i les 6 hores; en el cas d’Espanya l’entrada i moviment dins del territori català està restringit de les 22 hores fins a les 6 hores.

Dins d’aquestes franges, la mobilitat en ambdós territoris està expressament prohibida a excepció de causes justificades com la d’anar o tornar del lloc de feina o estudi, tenir cura de persones vulnerables, desplaçaments sanitaris o motius de força major. En tots aquests casos els ciutadans han d’omplir el certificat d’autoresponsabilitat que es poden descarregar i omplir a través d’aquests webs:  https://media.interieur.gouv.fr/attestation-couvre-feu-covid-19/

 http://web.gencat.cat/ca/activem/restriccions-territorials/catalunya/#bloc1

En tot cas, la ministra ha recomanat que “abans de fer un desplaçament els ciutadans consultin les mesures en vigor, ja que aquestes evolucionen de manera regular per tal de contenir la propagació del virus”.

Actualització sanitària

Per la seva banda el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha actualitzat la situació sanitària al país. Així ha informat que actualment hi ha 4.325 casos totals de coronavirus SARS-CoV-2 a Andorra –3.468 del total es corresponen a la segona onada de la pandèmia–.

Hi ha 1.297 casos actius de persones afectades per la malaltia al país, 33 de les quals es troben ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i 8 a la Unitat de Cures Intensives (UCI) del mateix centre mèdic. Es registren 2.957 altes –2.143 es corresponen a la segona onada– i 72 defuncions.

El responsable de la cartera de Salut ha reiterat la importància de seguir les mesures preventives per minimitzar el risc de transmissió del virus: ús de mascareta, higiene de mans i distància interpersonal. Precisament, Martínez Benazet ha posat en relleu que “hem de ser molt responsables i evitar, en la mesura del possible, situacions en les quals hi hagi risc de contagi”.

De fet, per cloure la compareixença d’aquest, el màxim responsable de Salut ha agraït “l’esforç” de la ciutadania, així com del teixit econòmic, per seguir les mesures i recomanacions sanitàries. Unes mesures que han permès rebaixar de nou la taxa de reproducció del virus, que se situava aquest dilluns en l‘1,01.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/141403_ubachafirmaquele-re-triccion-demobilitatae-panyaifrancanoimpliquenuntancamentdefrontera-1.htm