logo
Imprimir
29-10-2020 | 19:06hs
•BESALú, VILA COMTAL

Més Besalú-ERC demana que es redueixi la despesa amb projectes no necessaris com el Museu del Circ

El portaveu del grup a l’oposició, Alfred Cairó, subratlla que l’ajuntament es troba en una situació financera “d’una gravetat extraordinària”

La formació Més Besalú-ERC ha comunicat aquesta tarda, a través d’una roda de premsa telemàtica, el seu posicionament amb relació a les ordenances fiscals al municipi. El portaveu del grup de l’oposició a l’Ajuntament, Alfred Cairó, ha recordat que la situació actual, influenciada per la pandèmia de la Covid-19, “està provocant una crisi molt profunda, no només sanitària, sinó també econòmica i social”. “En el primer confinament els ajuntaments, inclòs el de Besalú, es van afanyar a proposar mesures perquè la ciutadania pogués pagar amb més comoditat els tributs municipals, però ara la situació s’agreuja i calen mesures d’ajut a les famílies i als negocis de Besalú”, ha subratllat el portaveu de l’oposició. 

Segons Cairó, l’Ajuntament no és capaç en aquests moments de “donar la mà” a qui més ho necessita. “L’Ajuntament es troba en una situació financera d’una gravetat extraordinària, amb un deute desorbitat i descontrolat que en total supera, de llarg, en més d’un cent per cent els ingressos de tot un any. La situació és catastròfica i no permet gaire marge d’actuació”, ha continuat el portaveu de la formació, que no obstant això ha ressaltat que encara és possible reduir la despesa “amb projectes i serveis que ara mateix no són necessaris”. “I sobretot, i a curt termini, definir accions concretes per baixar la pressió fiscal als veïns i veïnes de Besalú”, ha afegit.

Congelació del projecte del Circ

Com a acció prioritària, Més Besalú-ERC demana que es congeli el projecte del Museu del Circ, i que els diners que s’hi han compromès “es destinin, íntegrament, a ajuts socials per a la gent de Besalú”. En aquest sentit, Cairó ha assenyalat que aquest projecte suposa una quantitat de diners de 100.000 euros, establerts a partir d’un conveni signat l’any passat. 

D’altra banda, el grup també demana que es convoqui, “amb la màxima urgència”, la celebració del ple extraordinari de les ordenances fiscals, que se celebra cada any al novembre: “No per apujar els tributs, sinó per abaixar-los, per flexibilitzar-ne els pagaments i per fragmentar-ne les bonificacions i deduccions”. 

Cairó s’ha posat a disposició de l’alcalde, Lluís Guinó (JxCAT Besalú), amb l’objectiu de treballar conjuntament totes les mesures proposades per l’oposició i “qualsevol altre que sigui possible”. “Ara toca treballar braç a braç per a tots els besaluencs i besaluenques”.  

Altres mesures

Com a altres mesures, Més Besalú-ERC proposa la congelació immediata de totes les línies de subvenció privades que no són prioritàries, així com la reducció dels tributs: baixant el tipus de l’IBI i l’impost de circulació o bonificant tots els impostos i taxes de les rendes vulnerables, com ara els aturats, els afectats per ERTO o les famílies monoparentals o nombroses. D’altra banda, la formació també demana que s’augmenti la taxa de rodatges i la taxa per aparcament dels turistes -que caldria, abans, aplicar- o que es bonifiqui la taxa d’escombraries tot premiant la millor segregació. 

“D’altres ajuntaments podran agafar-se a la modificació de la regla d’estabilitat financera aprovada al Congrés dels Diputats fa poc gràcies a la feina d’ERC, i podran utilitzar el romanent i el superàvit per pal·liar les seqüeles de la Covid-19. Però a causa de la lamentable situació financera del nostre ajuntament, no disposem de romanent ni superàvit, la qual cosa ens posa en situació de desavantatge respecte a altres consistoris”, ha puntualitzat Cairó. Per això, el cap de l’oposició a l’ajuntament garrotxí ha demanat a Guinó que es dirigeixi a les administracions superiors -Diputació, Generalitat i Estat- per demanar els ajuts necessaris. 

 




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/141552_me-be-alu-ercdemanaquee-redueixilade-pe-aambprojecte-nonece-ari-comelmu-eudelcirc-2.htm