logo
Imprimir
12-11-2020 | 18:29hs
•SALUT

L'Hospital d'Olot i l'empresa Yasyt Robotics inicien un projecte pilot d'intel·ligència artificial per donar suport a les persones ingressades

El projecte RobRoom es va iniciar abans de l'estiu i ha permès instal·lar una quinzena de dispositius a habitacions i controls d'infermeria per millorar l'acompanyament de les persones ingressades

El projecte RobRoom es va iniciar abans de l'estiu a l'Hospital d'Olot i es basa en la col·locació de dispositius Alexa a les habitacions de les unitats d'hospitalització i d'alguns controls d'infermeria.

El projecte pilot s'ha tirat endavant conjuntament amb l'empresa catalana Yasyt Robotics. El mes de juny es van instal·lar els primers dispositius Alexa Echo Show 8 a les habitacions de persones en aïllament per Covid-19 a l'Hospital. En aquesta primera fase es van desplegar els mòduls d'atenció a la persona i que ajuden el pacient a orientar-se, així com a conèixer com han passat el dia o la nit. En aquesta prova pilot el perfil d'usuaris que en fan ús són majoritàriament persones grans i amb capacitat d'autonomia.

La pandèmia de la Covid-19 ha posat en evidència la importància de les noves tecnologies per millorar aquestes situacions de confinament i aïllament, i també de mantenir les relacions i les comunicacions. En aquesta línia, els dispositius instal·lats també permeten als pacients fer videotrucades a les seves famílies i comunicar-se amb l'equip d'infermeria.

Des d'aquesta tardor, i en una segona fase del projecte, s'han ampliat mòduls de continguts en funció de les necessitats que s'han anat detectant d'aquestes primeres setmanes de prova. Rutines diàries de relaxació i meditació, contingut espiritual que ajuden la persona a tenir moments de recolliment quan ho desitja o formació específica en exercicis respiratoris són alguns dels canvis que s'han introduït en aquesta darrera fase.

A banda de les prestacions a les persones que han d'estar aïllades o ingressades, RobRoom també busca fer més fàcil les tasques als professionals que les atenen. Així, els dispositius contenen un mòdul de formació per als professionals sanitaris, de moment sobre la utilització dels equips de protecció individual, enfocat a la Covid-19.

Paral·lelament, el Servei de Rehabilitació ha treballat un contingut específic per donar suport en exercicis respiratoris i mobilitzacions.

La implantació d'aquest projecte va anar precedit d'una formació al personal d'infermeria de les unitats d'hospitalització on actualment hi ha els dispositius. Entre altres aspectes, es va explicar les funcionalitats de les Alexas o el circuit per donar d'alta a les famílies amb pacients ingressats. És un projecte en constant evolució i permet l'adaptació a noves necessitats assistencials.

L'ús de la veu en aparells tecnològics és cada vegada més habitual, i en aquests casos permet als pacients ingressats utilitzar-los també per a activitats d'oci. Conèixer detalls meteorològics, escoltar la ràdio o música són algunes de les activitats que es poden fer amb els dispositius i que ajuden a combatre la sensació de soledat durant l'ingrés.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/141976_lho-pitaldolotilempre-aya-ytrobotic-inicienunprojectepilotdintelligenciaartificialperdonar-uportale-per-one-ingre-ade--2.htm