logo
Imprimir
17-11-2020 | 08:46hs
•LA SELVA

Més de 2 milions d'euros a Tossa per afrontar les crisis originades per la Covid-19 i les catàstrofes naturals de 2020

Es tracta de despeses imprevistes i ajudes realitzades des de l'Ajuntament

L'equip de govern de Tossa ha portat a terme un seguit de mesures econòmiques per fer front a la crisi originada per la Covid-19 i per les catàstrofes naturals d'aquest any 2020. El conjunt de totes les accions, ajudes, assessoraments i modificacions de pressupostos superen els dos milions d'euros.

Cap pressupost municipal contempla previsions per fer front a situacions tan extraordinàries com les viscudes en aquest 2020. Per poder-hi fer front, ha estat necessària la renúncia per part de totes les regidories de les seves partides assignades, donant prioritat al resum de mesures següent:

Pel que fa a la COVID-19, destaca:

1) Subvenció de 275.000 euros a empresaris i famílies. Concretament, 200.000 euros a empreses, professionals i autònoms i 75.000 euros a persones o famílies en situació de vulnerabilitat econòmica.


2) Subvenció per empreses d'allotjament, hotels, pensions, apart-hotel i càmping. Amb un import previst inicialment de 100.000 euros fins a un topall de 200.000.


3) No cobrar la taxa d'ocupació de via pública de l'any 2020. La mesura ha beneficiat uns 350 establiments, que s'estalviaran uns 360.000 euros que l'ajuntament deixarà d'ingressar.


4) Reducció de la taxa d'escombraries en el sector comercial. L'Ajuntament ha tirat endavant tots els tràmits per a realitzar la devolució de l'import equivalent a les setmanes que el sector comercial va estar tancat per l'estat d'alarma i el nou període que estem vivint.


5) L'equip de govern farà aportacions voluntàries al banc d'aliments. Cada regidor decidirà quin import de la seva retribució des del mes de juny i fins desembre.


6) Acord amb SOREA. L'Ajuntament no pagarà el cost de l'aigua de les seves instal·lacions esportives fins a l'any que ve.


7) Reducció del 50% del preu anual als concessionaris de platges. Són un total de 36 empreses que fan diversos serveis a les 16 platges del municipi. Valorat en uns 160.000 euros.


8) Conveni amb el Consell Comarcal d'assessorament a empreses. Ha suposat que algunes empreses locals tramitessin ajudes per valor d'uns 130.000 euros.
9) Reforç del banc d'aliments amb 12.000 euros.


10) Adaptació de les escoles a les mesures Covid-19. Accions valorades en uns 7.900 euros.


11) Adaptació de les platges a la normativa Covid de personal i servei intensiu de neteja serveis i espais públics. Import estimat en uns 48.500 euros.

D'altra banda, s'ha ideat un paquet de mesures que s'estructura en:

- Ajuts a l'emergència social.
- Suport a l'activitat econòmica.
- Sensibilitat en la contractació, proveïdors i pagaments.
- Reajustament en la pressió fiscal local.

Les mesures són les següents:

1) En ajuts a l'emergència social:


• Creació d'una oficina per a gestionar les ajudes a veïns arran de la Covid-19. L'oficina es troba ubicada a Can Ganga.
• Suport logístic en matèria de distribució de lots de menjar cedits per supermercats i Càrites (banc d'aliments) per pal·liar la possible crisi alimentària pel confinament.
• Creació d'una línia d'ajuts i/o exempció concessions entitats esportives pel pagament del cànon municipal (part proporcional).
• Entrega a domicili de les targetes menjador del Consell Comarcal.
• Servei gratuït de classes de repàs als alumnes els mesos de juliol i agost.
• Proporcionar targetes de telefonia mòbil per a garantir que tots els infants i adolescents de Tossa poguessin seguir el programa d'ensenyament on-line.
• Reparació i entrega de tots els equips informàtics disponibles a l'escola i institut per poder realitzar classes online.
• Subvenció de material sanitari pel curs 2020-2021.
• S'ha signat un conveni amb la Fundació SER.GI en matèria d'habitatge vinculat a Serveis Socials per a la creació, per exemple, d'un servei de mediació en la rebaixa dels lloguers de locals i els espais d'activitat econòmica amb la propietat.

2) En suport a l'activitat econòmica:

• Creació de l'Oficina d'Atenció a l'Empresa (OAE) a Can Ganga per atendre totes les consultes i tramitacions generades per la Covid-19, en concret per a empreses, autònoms, professionals i entitats locals.
• Dinamitzar l'economia local amb una línia de suport per la gestió i tramitació dels ajuts i subvencions de diferents administracions que es dediquin exclusivament a afectats per la Covid-19, en àmbit d'empreses i autònoms.
• Creació d'un programa específic post-Covid-19 de suport a empreses, emprenedors, professionals i comerç.
• Canvi d'estratègia de Promoció Turística i suport al comerç local.
• Exempció del cobrament de taxa per ocupació de la via pública en la celebració de la Fira de Nadal.

3) Sensibilitat en la contractació, proveïdors i pagaments:

• Pagament immediat de factures de les empreses proveïdores i autònoms de subministraments i serveis que hi hagi pendents de pagament i que ho sol·licitin per tal d'ajudar a la liquiditat.
• Abonament dels danys i perjudicis ocasionats durant el període de suspensió als contractistes, prèvia sol·licitud i acreditació, per les despeses salarials, de manteniment de la garantia definitiva, de lloguers o manteniments de maquinària, instal·lacions i equips, i de pòlisses d'assegurances vinculades al contracte.
• Establiment d'una partida específica per a l'augment d'hores de disposició dels serveis essencials en matèria de seguretat i brigada municipal.
• Posada en marxa dels mecanismes necessaris per a condicionar el teletreball en l'organització de l'Ajuntament i eines tecnològiques per a la millora de la connectivitat i coordinació dels diferents serveis.
• Posada en marxa de mecanismes extraordinaris en matèria d'informació ciutadana i comunicació per tal de mantenir informada als veïns i veïnes.
• Manteniment de la prestació de serveis i subministrament de les empreses proveïdores de l'Ajuntament per mantenir la seva activitat econòmica.

4) Reajustament en la pressió fiscal:

• Modificació dels períodes de pagament dels contribuents que hagin optat pel pagament domiciliat dels impostos municipals en cas que tinguin afectació IBI, IAE, ICIO pel que respecte al primer i segon fraccionament.
• Modificació dels períodes de pagament del contribuent que hagin optat pel pagament domiciliat dels preus i taxes municipals pel que respecte al primer i segon fraccionament.

I pel que fa a CATÀSTROFES NATURALS:

L'informe de valoració de desperfectes i danys públics causats pel pas a principis d'any del temporal "Glòria" detallava danys a platges, mobiliari urbà, zones boscoses, o afectacions a edificis municipals o a serveis com l'enllumenat públic. A tall d'exemple, es va perdre gran quantitat de sorra de la Platja Gran, de la Mar Menuda i d'Es Codolar, i es van produir desperfectes a tots els serveis de les platges del municipi (instal·lació elèctrica, aigua, WC, ancoratges, aparcaments desapareguts, etc).

A les zones boscoses, afectacions als accessos a les cales a causa de roques o arbres caiguts; a edificis públics, fortes filtracions d'aigua i diversos desperfectes; molts serveis afectats com l'enllumenat públic o la línia de telèfon; i danys en gran part de mobiliari urbà com les tanques metàl·liques del passeig de Sant Ramon de Penyafort o els bancs i els fanals del front marítim. Arran d'això, es va destinar una partida de 341.000 euros per a arranjament i també es va portar a terme el servei de contenidors gratuïts per a totes les empreses del front marítim i es va subvencionar al 100% l'import de la llicència per a les obres o reformes causades pel temporal.

Uns mesos més tard, es va haver de destinar 28.000 euros més per a noves riuades que hi ha va haver-hi al municipi.

FUTUR:

Per a l'any 2021 s'ha previst la reducció d'un 10,2% de l'IBI, el que suposa que els veïns i veïnes de Tossa pagaran 528.378 euros menys en aquest concepte l'any vinent.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/142107_me-de2milion-deuro-ato-aperafrontarle-cri-i-originade-perlacovid-19ile-cata-trofe-natural-de2020-2.htm