logo
Imprimir
17-11-2020 | 09:00hs
•ANDORRA

La pressió al sistema sanitari baixa arran del seguiment per part de la ciutadania de les mesures decretades

Martínez Benazet també ha indicat que hi ha 1008 casos actius: 7 persones resten ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora Meritxell i 8 a l’UCI (6 dels quals requereixen ventilació mecànica)

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha comparegut aquest dilluns a la tarda per fer l’actualització sanitària arran de la situació causada per la COVID-19. Ha informat que actualment es registra una xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat de 5.914 persones –5.056 corresponen a la segona onada–. El total de defuncions fins a la data és de 76 i s’han registrat 4.830 altes en total.

Martínez Benazet també ha indicat que hi ha 1008 casos actius: 7 persones resten ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora Meritxell i 8 a l’UCI (6 dels quals requereixen ventilació mecànica). En vista d’aquestes dades, el titular de Salut ha expressat que encara hi ha “una incidència alta del virus entre la població”, però al mateix torn ha ressaltat que “la pressió sobre el sistema sanitari ha disminuït”. Més concretament, el ministre ha explicat que en tres setmanes, quan es va registrar el nombre més alt d’hospitalitzats d’aquesta segona onada, s’ha dividit per gairebé cinc el nombre d’ingressats. Així, coincideix en el temps la disminució de casos més greus amb la presa de noves mesures per part del Govern.

A més, el ministre de Salut també ha posat en relleu que a la planta COVID-19 habilitada al Cedre ja no hi ha cap resident ingressat: “l’esforç que està fent tota la ciutadania amb el seguiment de les mesures està revertint amb xifres positives”.

Pel que fa a la població escolar, 39 aules estan sota vigilància activa –14 total i 25 parcial– i 40 en vigilància passiva.

Obertura de bars i cafeteries a partir de dimarts

Durant la roda de premsa, el ministre de Salut ha recordat que aquest dimarts s’ha publicat al Butlletí Oficial de Principat d’Andorra (BOPA) el Decret que recull l’alleugeriment de les mesures que afecten els bars i cafeteries.

El text, que entraran en vigor a partir d’aquest dimarts, estipula que aquests establiments poden oferir servei a taula entre les 7.00 hores del matí i les 12.00 hores del migdia, tant a l’interior com a l’exterior. Fora d’aquesta franja es permet el servei per endur. Els establiments que també estiguin autoritzats per servir dinars hauran de fer una pausa d’una hora entre les 11.30 hores i les 13.00 hores per tal d’higienitzar i ventilar els espais.

Més de 4.000 proves realitzades a l’stoplab mòbil

Paral·lelament, Martínez Benazet ha recordat que des d’aquest diumenge l’stoplab mòbil està ubicat al Pas de la Casa, on realitza proves diagnòstiques entre les 9.30 hores i les 18.00 hores. Així, ha recordat que cal demanar cita prèvia al telèfon 821955 per tal de poder-se realitzar una TMA, tant a aquest stoplab mòbil com al punt fix situat a l’aparcament Centre Ciutat d’Andorra la Vella. També ha precisat que, des que es va posar en funcionament aquest dispositiu mòbil ara fa poc més d’un mes, 4.042 persones n’han fet ús.

Finalment, el titular de Salut també ha destacat que a banda de les proves diagnòstiques que es fan als stoplabs els ciutadans poden realitzar-se proves d’antígens a les farmàcies i laboratoris privats. En aquest cas, “els tests comproven si en aquell precís instant s’és infecciós i tenen una validesa més curta que les TMA, d’un o dos dies”. L’avantatge és, tal com ha explicat Martínez Benazet, que “el resultat se sap al cap d’uns minuts.”




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/142108_lapre-ioal-i-tema-anitaribaixaarrandel-eguimentperpartdelaciutadaniadele-me-ure-decretade--1.htm