logo
Imprimir
21-11-2020 | 14:25hs
•POLíTICA

Marc Lamuà: ‘Ernest Lluch és un exemple de com i perquè ens hem de dedicar a la política’

El primer secretari del PSC a Girona recorda la figura del polític i professor, assassinat fa justament 20 anys per la banda terrorista ETA

El llegat dialogant del polític socialista i professor, Ernest Lluch, ha estat ressaltat aquest dissabte pel PSC, que ha recordat a través d’un acte virtual que ha comptat amb les principals primeres espases del partit a qui va ser assassinat per la banda terrorista ETA ara fa 20 anys. Mitjançant una pluja de missatges i records, els socialistes catalans han resseguit la trajectòria de Lluch, que entre altres va destacar com a ministre de Sanitat, especialment amb el lideratge de la implementació de la Llei General de Sanitat l’any 1986. “Va impulsar un gir copernicà al sistema sanitari, convertint-lo en universal, gratuït i públic”, ha explicat l’actual titular de Sanitat, Salvador Illa. 

Els missatges de record també han arribat des de les comarques gironines. En aquest sentit, el primer secretari de la Federació del PSC a Girona i diputat al Congrés, Marc Lamuà, ha lloat la figura de Lluch com “un exemple de com i perquè ens hem de dedicar cada dia a la política”. “El valor que ell va demostrar en la defensa de la democràcia, de la pluralitat i la llibertat de pensament i de militància en aquell inhòspit País Basc que ell estimava tant i tant; el valor de transportar la seva voluntat per l’excel·lència allà on va estar: a la universitat, al Ministeri, a les seves actuacions diàries com a ciutadà. Tots aquests valors d’exemple que ens va transmetre en el conjunt de la societat, però com a socialistes i gironins ens va regalar un valor molt important: el de la seva fidelitat i defensa inflexible de la nostra democràcia davant de qualsevol que s’atrevís a intentar minar-la o laminar-la. Per a nosaltres, aquest regal, que l’atresorem i el portem sempre amb nosaltres, és el llegat més important de l’Ernest Lluch per a les comarques gironines”.

“Crideu, perquè mentre crideu, no matareu”

Aquestes paraules les va clamar Lluch l’any 1999 en un acte de campanya electoral del PSOE a la plaça de la Constitució de Donosti, davant de centenars d’assistents abertzales i simpatitzants d’ETA. Una frase que resumeix la seva figura, el seu tarannà i el caràcter guiat per la convicció que va marcar la seva trajectòria no només política, sinó també personal i professional.

Nascut el 1939 a Vilassar de Mar, Barcelona, va ser ministre de Sanitat amb el govern de Felipe González. Se’l recorda amb fermesa, també, per ser una figura sensibilitzada amb el conflicte basc, i per esdevenir un gran defensor de la via negociadora entre les diferents parts, sempre des del diàleg. El 21 de novembre del 2000 va ser assassinat per ETA a l’aparcament del seu domicili de Barcelona, quan arribava d’impartir les seves classes a la Universitat de Barcelona.

 




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/142287_marclamuaerne-tlluche-unexempledecomiperqueen-hemdededicaralapolitica-2.htm