logo
Imprimir
25-11-2020 | 21:41hs
•CATALUNYA NORD

TEISA estrena tres línies transfrontereres d'autobús que connectaran Catalunya del Nord amb les comarques gironines

Àlex Gilabert, director-gerent de TEISA, explica que aquest projecte «és una nova aposta pel nostre territori, ja que fins ara la connexió regional en autocar transfronterer entre Catalunya i França era inexistent

El grup gironí TEISA estrenarà, el dilluns dia 30 de novembre, tres línies regionals internacionals d’autobús que connectaran poblacions transfrontereres de Catalunya Nord amb les comarques gironines i possibilitarà la connexió fins a Perpinyà, previ transbordament. Mitjançant el projecte europeu ConnECT, que té com a socis la Generalitat de Catalunya, la Regió d’Occitània i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, es posaran en marxa tres recorreguts. La connexió diària amb Perpinyà i altres pobles de la Catalunya Nord, l’Alt Empordà i el Ripollès serà possible en les tres línies: amb la C3, que ressegueix, entre altres punts, Figueres, La Jonquera, Els Límits, El Pertús i El Voló; amb la C4 que uneix Figueres, Maçanet de Cabrenys, Costoja i Sant Llorenç de Cerdans; i amb la C5 que recorre Camprodon, Molló, Prats de Molló i La Presta. Els nous recorreguts s'efectuaran en els dos sentits.

Àlex Gilabert, director-gerent de TEISA, explica que aquest projecte «és una nova aposta pel nostre territori, ja que fins ara la connexió regional en autocar transfronterer entre Catalunya i França era inexistent. És un projecte nou perquè són línies regionals internacionals; en el mercat ja existeixen línies internacionals, però majoritàriament són de llarga distància. Ara, podrem connectar les poblacions gironines transfrontereres amb els municipis veïns francesos en transport públic».

Referent a la demanda de les línies, Gilabert subratlla que «en els casos de les línies C4 i C5 no hi havia una petició concreta perquè probablement vivim molt d’esquena al territori francès, que tenim a tocar, i viceversa. És cert que entre Camprodon i Prats de Molló hi ha una relació propera, igual que entre Maçanet de Cabrenys i Sant Llorenç de Cerdans, però sovint no es planteja en transport públic i ara serà una realitat». Gilabert destaca que «en el cas de la línia C3, entre La Jonquera i El Pertús, per la població francesa que tot sovint s’hi desplaça sí que pot ser una demanda potencial molt raonable atendre-la també amb transport públic. Per què no anar a comerços de La Jonquera en autocar des de Perpinyà o el Voló? Ara, serà possible».

Crear aquestes noves línies també suposarà, per a TEISA, ampliar la plantilla de treballadors: «Hem incorporat personal conductor a les nostres bases de l’Alt Empordà (Figueres) i el Ripollès (Camprodon), creant nous llocs de treball malgrat aquests moments tan difícils pel transport públic i per l’autocar», apunta el director-gerent. Per a TEISA, aquesta serà la primera experiència internacional en transport regular.

Línies amb recorreguts diaris, d’anada i de tornada i durant tot el dia

 A partir del dilluns 30 de novembre el recorregut C3 estarà en funcionament cada dia, inclosos festius (entre les 6.25 h i les 21.50 h), i recorrerà Figueres, Hostalets de Llers, Pont de Molins, N-II, la Jonquera (amb serveis fins a Agullana i Cantallops), els Límits i el Voló, amb connexió a Perpinyà. La línia C4 farà, entre dilluns i dissabtes feiners (entre les 7.30 h i les 20.40 h), el següent recorregut: Figueres, Pont de Molins, Les Escaules, Boadella, Biure, Darnius, Maçanet de Cabrenys, Tapis, Costoja i Sant Llorenç de Cerdans, amb connexió a Arles de Tec i Perpinyà. I la C5 resseguirà (diàriament entre les 8.10 i 18.45 h) Camprodon, Molló, Cruïlla, Coll d’Ares, Prats de Molló i La Presta, amb connexió amb Arles de Tec i Perpinyà. Des de Camprodon es pot connectar fins a Ripoll, l’Hospital de Campdevànol i també Barcelona.

El temps total d’un trajecte entre Figueres i Perpinyà, comptant el transbordament al Voló, per exemple, serà d’una hora i trenta minuts. Àlex Gilabert defensa que «evidentment aquest temps pot ser menys competitiu que amb el TAV, però amb el nostre servei de bus regional transfronterer es permet completar la freqüència de transport públic entre Figueres i Perpinyà. A més, donem una fluïdesa i connexió a la resta de poblacions on no hi ha TAV, com La Jonquera, o permetem el desplaçament des del centre de Figueres sense haver d’anar fins a l’estació de Vilafant». Els horaris es poden consultar al web mou-te.gencat.cat i www.teisa-bus.com




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/142458_tei-ae-trenatre-linie-tran-fronterere-dautobu-queconnectarancatalunyadelnordamble-comarque-gironine--2.htm