logo
Imprimir
26-11-2020 | 14:43hs
•CATALUNYA NORD

La Consellera de Justícia, Ester Capella, es reuneix amb l'alcalde d'Elna, Nicolas Garcia

El Memorial Democràtic i la Maternitat d'Elna col·laboraran en activitats de recuperació de la memòria de l'exili

Els assumptes que es tractaran a la reunió són l'acollida a l'espai de la Maternitat d'Elna, l'any 2021, de l'exposició del Memorial Democràtic "L'àlbum de la Ruth"; l'organització de la trobada d'"Elnes" i "Naels" l'any vinent i la traducció al català i la publicació per part del Memorial Democràtic del llibre de memòries Exode: De l'Espagne franquiste aux camps français (1939-1940), escrit per la testimoni i "mare d'Elna" Remei Oliva. Aquestes accions volen consolidar la relació amb la Maternitat d'Elna, espai associat a la Xarxa d'Espais de Memòria, i s'inscriuen en un marc més ampli de col·laboració transfronterera per potenciar el coneixement de l'exili republicà entre la ciutadania.

La trobada entre la consellera de Justícia, Ester Capella, i l'alcalde d'Elna, Nicolas Garcia, tindrà lloc demà, a les 11 h, a la Maternitat d'Elna.

La Maternitat d'Elna

Al Château d'en Bardou que hi ha prop d'Elna, la voluntària i mestra suïssa Elisabeth Eidenbenz hi habilità, per encàrrec de l'entitat suïssa Servei Civil Internacional, una llar destinada a atendre les dones embarassades dels camps de refugiats. De fet, el camp d'Argelers era només a 7 quilòmetres. La mortalitat dels nadons als camps de les platges era del 90% i el risc per a la salut de les dones que hi parien era altíssim. A Elna, entre el desembre de 1939 i l'abril de 1944, hi van néixer 597 infants. El centre disposava de 50 llits. La maternitat va haver de tancar, el 1944, per la pressió dels nazis. Actualment, al Château d'en Bardou hi ha el centre d'interpretació de la Maternitat Suïssa d'Elna, amb espais per a exposicions i activitats relacionades amb la retirada de 1939 i l'atenció a les refugiades. A l'espai transfronterer, la Maternitat d'Elna hi té un paper molt rellevant en la història i memòria de l'exili juntament amb el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera i els Memorials dels camps d'Argelers i Ribesaltes.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/142476_lacon-elleradeju-ticiae-tercapellae-reuneixamblalcaldedelnanicola-garcia-1.htm