logo
Imprimir
19-12-2020 | 14:23hs
•CATALUNYA NORD

La Vil·la Denise de Prats de Molló, futur centre d’interpretació històrica

L’Associació Casa Macià Memòria de Resistència en gestionarà l’ús un cop s’hagi rehabilitat l’immoble, on Francesc Macià va bastir l’operació per alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera

Un dels símbols majúsculs de la resistència independentista i del vincle entre la Catalunya del Nord i la del Sud, la casa de Vil·la Denise de Prats de Molló, on el 122è president de la Generalitat, Francesc Macià, va planejar el 1926 la revolta per alliberar Catalunya de la dictadura feixista de Primo de Rivera i proclamar la República Catalana, ja ha fet el pas més ferm per tal d’esdevenir un notori centre d’interpretació històrica. 

La torre, d’estil normand i situada al costat del torrent del Castilló, esdevindrà l’epicentre de l’Associació Casa Macià Memòria de Resistència, que n’ha adquirit la gestió després que Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç del Vallès Oriental, l’hagi comprat i, posteriorment, l’hagi cedit a l’associació, presidida provisionalment per l’alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer, tot i que aquest deixarà el càrrec aviat, però es mantindrà vinculat a l’entitat. “Soc el president provisional, i més endavant, quan deixi de ser-ho, continuaré ajudant en aquest projecte que forma part de la meva cultura, de la meva vida. Em quedaré dins l’associació, però no com a president, sinó com a soci”, detalla. 

El mateix Ferrer, juntament amb Annabel Brunet, extinenta d’alcalde a Perpinyà i advocada de l’associació, i Aragall, van formalitzar la compra davant del notari el passat dilluns, una operació que s’ha tancat amb un preu inferior a la quantitat que es demanava el 2008, quan el preu oscil·lava entre els 700.000 i els 800.000 euros. No obstant això, les valoracions difereixen entre la propietat i els nous responsables. Així, la família Pons, propietària fins fa poc de l’immoble, ha assenyalat a aquest mitjà que la torre s’ha venut per menys de la meitat del seu preu, mentre que Ferrer indica que “la casa és força més cara pel que és”. “Però estem molt contents que s’hagi venut, tothom n’està content, de fet: tant els venedors com nosaltres. Es tracta d’un espai deteriorat, necessita obres, i això fa que el preu real sigui més baix del que finalment s’ha pagat. Ara bé, és un projecte emocionant pel nosaltres per tot el que representa”, afegeix Ferrer.

Tal com indica el batlle de Prats, que avui mateix netejava els entorns de la casa, el següent pas serà rehabilitar l’espai, un context d’obres necessari ateses les condicions actuals de l’espai. “És vella i farà falta que l’Associació busqui diners per fer les reformes pertinents. El finançament vindrà de donacions, però tenint en compte el potencial turístic que té també caldrà buscar subvencions, tant del Govern català com d’Europa, caldran força diners”, detalla Ferrer abans d’assenyalar que el que cal, primerament, és trobar la figura d’un arquitecte perquè treballi en com s’ha de desenvolupar aquesta remodelació.  

Un cop aquests treballs s’hagin realitzat, la idea de l’Associació Casa Macià Memòria de Resistència és convertir l’espai, conegut a la contrada com la ‘Casa Normanda’, en un museu vinculat a la memòria de Macià, així com en un centre d’interpretació i un espai d’exposicions, conferències i activitats orientades a la Resistència Catalana. De fet, i quan la situació sanitària ho permeti, un dels altres objectius també contempla la celebració d’actes i esdeveniments al seu exterior, com ara la Diada de Catalunya. “Podria ser un bon lloc per celebrar-hi la Diada, faré tot el que pugui perquè sigui així, seria formidable”, diu Ferrer. 


La casa i l’associació, en dades

L’immoble consta de 240 metres quadrats construïts i repartits en tres plantes amb soterrani i sis habitacions. Una de les sales més destacades és el menjador de la planta baixa, on Macià, que hi residia de lloguer, hi va habilitar el seu despatx per mantenir les reunions del seu Estat Major. Al primer pis, d’altra banda, hi ha el dormitori on l’aleshores coronel a l’exili va ser detingut pels gendarmes francesos, que tot seguit van decretar la seva deportació a París. Al seu voltant, l’edifici és rodejat per un extens jardí d’uns 3.000 metres quadrats, tot i que d’aquests només en són aprofitables uns 2.000m2. “La casa farà que vinguin més catalans del Sud, aquí. Ara ja en venen, però això pot incrementar-ho encara més, reforçant la nostra posició com a terra d’acolliment”, puntualitza Ferrer, abans de concretar que Prats de Molló “ha estat un territori de resistència tota la seva vida”. “Sempre hem resistit”, conclou.

Amb relació a l’Associació Casa Macià Memòria de Resistència, que actualment compta amb una dotzena d’integrants i amb una junta provisional, de ben segur que farà un pas endavant significatiu amb la gestió d’aquesta torre històrica. De fet, dimecres passat, 16 de desembre, el col·lectiu ja va adquirir el domini ‘casamacia.cat’, que ben aviat estarà operatiu. Paral·lelament, també ha creat perfils a diverses xarxes socials per tal d’explicar el treball de l’associació, amb la Vil·la Denise com a punt neuràlgic.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/143205_lavilladeni-edeprat-demollofuturcentredinterpretaciohi-torica-2.htm