logo
Imprimir
21-12-2020 | 15:06hs
•CATALUNYA NORD

Puigdemont firma el conveni de cessió de Vil·la Denise a l’Associació Casa Macià

Ho ha fet juntament amb l’empresari Jaume Aragall, el comprador de l’habitatge de Prats de Molló, que l’ha cedit a l’entitat per vint anys prorrogables

L’expresident de la Generalitat de Catalunya i actual eurodiputat i president del Consell per la República, Carles Puigdemont, ha visitat avui Prats de Molló per firmar, juntament amb l’empresari Jaume Aragall, el conveni de cessió de Vil·la Denise a l’Associació Casa Macià Memòria de la Resistència. L’objectiu és convertir l’edifici, on Francesc Macià va planejar el 1926 la revolta per alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera i proclamar així la República Catalana, en un símbol de resistència i, alhora, en un centre d’interpretació històrica. 

La torre, d’estil normand i ubicada prop del torrent del Castilló, s’erigeix d’aquesta manera en l’epicentre de l’associació, que n’ha adquirit la gestió després que Aragall, president de la Cambra de Comerç del Vallès Oriental, l’hagi comprat i, posteriorment, l’hagi cedit a l’entitat, presidida provisionalment per l’alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer, que aquest deixarà el càrrec aviat malgrat que es mantindrà en el col·lectiu. En aquest sentit, l’empresari l’ha cedit per un total de vint anys prorrogables. 

A banda de firmar el conveni, Puigdemont també ha aprofitat la seva visita per firmar el llibre d’honor de l’Ajuntament de Prats de Molló, acompanyat en aquest cas per Ferrer. Anteriorment, l’expresident i actual president de Junts per Catalunya també ha realitzat una ofrena al monòlit dedicat al president Macià, des d’on ha projectat un missatge concret: “Som aquí, no ens hem rendit i no ens han doblegat. Pot passar molt de temps i poden passar moltes coses, però sempre hi serem; hi serem sempre que hi hagi aquest esperit de Prats de Molló, que esborra fronteres artificials, ens agermana i ens inspira”. 

Puigdemont, que es troba a territori nord-català des de dissabte a la tarda, preveu passar les festes nadalenques a la Catalunya del Nord. Els cops anteriors que ha visitat la zona s’ha allotjat a una casa d’una persona del seu cercle d’amistat, mentre que ara es troba en un immoble aïllat d’un petit poble nord-català.

La Vil·la Denise

Una de les primeres tasques que té al davant l’Associació Casa Macià Memòria de la Resistència és la de rehabilitar la casa on Macià es va allotjar en règim de lloguer, donat l’estat malmès de l’habitatge. “És vella i farà falta que l’Associació busqui diners per fer les reformes pertinents. El finançament vindrà de donacions, però tenint en compte el potencial turístic que té també caldrà buscar subvencions, tant del Govern català com d’Europa, caldran força diners”, va detallar Ferrer en una entrevista recent a aquest mitjà, abans d’assenyalar que el que cal, primerament, és trobar la figura d’un arquitecte perquè treballi en com s’ha de desenvolupar aquesta remodelació.  

Vil·la Denise consta de 240 metres quadrats construïts i repartits en tres plantes amb soterrani i sis habitacions. Una de les sales més destacades és el menjador de la planta baixa, on Macià va habilitar el seu despatx per mantenir les reunions del seu Estat Major. Al primer pis, d’altra banda, hi ha el dormitori on va ser detingut pels gendarmes francesos, que tot seguit van decretar la seva deportació a París. Al seu voltant, l’edifici és rodejat per un extens jardí d’uns 3.000 metres quadrats, tot i que d’aquests només en són aprofitables uns 2.000m2. “La casa farà que vinguin més catalans del Sud, aquí. Ara ja en venen, però això pot incrementar-ho encara més, reforçant la nostra posició com a terra d’acolliment”, puntualitzava Ferrer.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/143228_puigdemontfirmaelconvenidece-iodevilladeni-eala-ociacioca-amacia-1.htm