logo
Imprimir
21-12-2020 | 15:59hs
•ACTUALITAT GIRONA

L'agent especial gironí 'Siset' inclou els xuixos de Can Castelló als àpats de Nadal

El fabricant de xuixos artesanals Can Castelló, de Girona, crea a mà, un a un i artesanalment aquests dolços típics gironins

El dibuixant gironí Joan Codina ‘J.C. Negre’ ha inclòs els xuixos de Can Castelló, de Girona, en un nou dibuix del seu personatge de còmic anomenat Siset. L’agent especial gironí, tal com bateja l’artista, surt en una estampa nadalenca amb un xuixo a les mans i un tió de Nadal que té, també per menjar, un plat ple de xuixos inspirats amb els de Can Castelló. ‘Les aventures d’en Siset’ van néixer al 2005, sempre tenen un rerefons gironí i aquest cop s’han fixat amb l’empresa artesanal i centenària de xuixos. A més d’aquest dibuix nadalenc, l’autor ha anat desvetllant els darrers mesos noves escenes del seu nou treball, el cinquè, on apareix un nou personatge aficionat als xuixos.

Després que J.C. Negre publiqués a Instagram una imatge dels seus còmics on es veia un flequer a qui li havien robat xuixos, Julià Castelló, pastisser de Can Castelló, va contactar amb l’artista. «Les escenes de còmics solen transcórrer sempre en ciutats imaginàries i els meus són ‘gironinament genuïns’. Sempre he volgut identificar-los amb elements de Girona i el xuixo ho és clarament», explica J.C. Negre, que ha ideat aquesta estampa nadalenca exclusivament per Can Castelló. En aquesta il·lustració surt en Siset amb un xuixo de crema a la mà, agenollat, al costat d’un tió de Nadal que té per menjar un plat ple de xuixos. De fons, apareix un arbre amb decoracions nadalenques, un disc d’Elvis Presley -el tupè d’en Siset s’inspira en ell- i un tocadiscs. El dibuixant gironí afegeix que «sempre he pensat que en Siset és com un James Bond gironí. El caviar Royal Beluga era el menjar per excel·lència d’en James Bond i, per tant, podem dir que el xuixo és el caviar Beluga d’en Siset».

Julià Castelló reconeix que «sempre he seguit els dibuixos que fa en Joan Codina i em va cridar especialment l’atenció el que va fer d’en Siset sobre els xuixos. Una de les aventures d’en Siset, a més, està inspirada en el Tapís de la Creació de la Catedral de Girona i em va fer recordar que l’escriptor Josep Maria Fonalleras ens va dedicar un article on deia que ‘el xuixo és el tapís de la creació de la gastronomia gironina’». J.C. Negre incorporarà els xuixos en els seus propers treballs

 

El dibuix d’en Siset amb els xuixos, dedicat per J.C. Negre a Can Castelló

 

Can Castelló, empresa centenària i amb xuixos de torró de Xixona, crema, ratafia o cheescake

El fabricant de xuixos artesanals Can Castelló, de Girona, crea a mà, un a un i artesanalment aquests dolços típics gironins. Es tracta d’una empresa centenària gironina (1898) i compta amb l’únic obrador del món en l’elaboració exclusiva de xuixos. Julià Castelló, responsable de l’empresa familiar, descriu el xuixo com «una mescla entre una pasta de full i un croissant, cruixent i esponjós». El Xuixo de Can Castelló compta amb una àmplia gamma de gustos: torró tou d’ametlles d’Agramunt -incorporat recentment-, el tradicional de crema, ratafia, xocolata, poma i cheesecake amb melmelada de gerds, entre d’altres. El xuixo utilitza llet, farina, ous, llevat, sal i sucre, entre altres ingredients, i Can Castelló treballa amb matèries primeres de proximitat, com farina de Girona, llet fresca del Baix Empordà i ous del Pla de l’Estany, que suposen «el 75% del producte en l’elaboració del xuixo».

Castelló subratlla que «hi ha diferents maneres d’elaborar-los, però no són ‘l’autèntic xuixo de Girona’. Els xuixos sempre s’han d’omplir abans de coure’s, mai després; nosaltres estirem el producte, el farcim, l’enrotllem, el fermentem amb humitat i calor controlada i el fregim amb oli. S’ha de procurar que el farcit no surti pels costats i que el cilindre quedi ben tancat». La xuixos estàndards de Can Castelló tenen un pes d’uns 50 grams, però des de fa uns mesos també n’elaboren en petit format (25 grams).

 

Imagen que contiene comida, interior, patatas fritas, parrilla

Descripción generada automáticamente

Els xuixos tradicionals de Can Castelló mesuren 50 grams (Foto: Xevi Güell)

Can Castelló elabora ‘l’autèntic xuixo de Girona’ amb una recepta centenària que ha anat passant de pares a fills per fer cada dia aquest preuat dolç. Castelló i El Xuixo de Can Castelló són, cadascuna, una marca registrada, fet que serveix per identificar el producte de forma exclusiva. El fundador, Julià Castelló i Moré va aprendre l’ofici de flequer a Girona i amb Carme Pericot i Romagós es van casar i van obrir la seva fleca al 1898 al barri del Mercadal. La nissaga de flequers i pastissers ha anat passant de generació en generació, amb Lluís Castelló i Sabina Viguera, i Julià Castelló i Maria Teresa Maite Pérez. Als anys 60 va passar a ser una pastisseria de referència a la ciutat de Girona i, actualment, Julià Castelló Pérez i Pilar Campos es troben al capdavant del negoci.

El xuixo és de consum immediat -amb un màxim de tres dies per conservar la millor qualitat- i a Can Castelló, després de diferents assajos (I+D), n’han preparat de cinquena gamma, totalment acabats i congelats. Actualment, no disposen d’una botiga física de venda, però a través del seu web, www.xuixocastello.com, indiquen a on es poden comprar els seus xuixos a Girona. A més, mitjançant diferents distribuïdors també es poden trobar per quasi tot Catalunya.

Dibuixant per afició i amb en Siset com a protagonista de quatre aventures

Joan Codina i Negre ‘J.C. Negre’ (Girona, 1965) va aprendre a dibuixar copiant els seus personatges preferits que es publicaven en el Cavall Fort – Jep i Fidel, Benet Tallaferro, els Barrufets i Gil Pupil·la, entre altres. El seu estil es pot catalogar de “línia clara”, on el seu màxim representant és Hergé, el creador de ‘Les aventures de Tintín’, el personatge referent de J.C. Negre, que dibuixa per afició.

En personatge de còmic anomenat Siset surt de la fusió de les dues aficions de J.C. Negre, el dibuix i el cinema. Nascut a Girona, en Siset és «el millor Agent Especial que disposa el DAE (Departament d’Agents Especials) del Govern de Catalunya». Segons el seu creador, «és intel·ligent, valent i astut. No li fa por cap repte, per això li encarreguen les missions més perilloses i importants. És un fervent defensor de la justícia i li fastiguegen les persones prepotents i arrogants. Li agrada la música d’Elvis Presley, d’aquí que llueixi aquest tupè de rocker». La seva primera aventura va ser el 2005 amb ‘La llegenda del Tapís’ en referència al Tapís de la Creació ubicat a la Catedral de Girona, i després ha creat ‘Operació Iceberg’, ‘Temps era temps’ i ‘El Tresor d’en Serrallonga’.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/143230_lagente-pecialgironi-i-etinclouel-xuixo-decanca-telloal-apat-denadal-2.htm