logo
Imprimir
01-03-2021 | 14:20hs
•ACTUALITAT GIRONA

El vessant creatiu d’autors com Perejaume, Irene Solà, Tracy Chevalier, Alicia Kopf, Heather Rose o Àngels Bassas centra la mirada del MOT 2021

La historiadora de l’art Glòria Bosch Mir és la comissària de la setena edició d'aquest festival literari, que tindrà lloc del 18 al 27 de març a Girona i a Olot

El vessant creatiu d’autors i autores de diferents disciplines artístiques com Perejaume, Irene Solà, Tracy Chevalier, Alicia Kopf, Heather Rose o Àngels Bassas centrarà la mirada de la setena edició del MOT, que es dedicarà a explicar aquests processos creatius des de la literatura. Després que el març passat s’ajornés el festival per la COVID-19 a les portes de celebrar-lo, enguany el MOT recupera gairebé íntegrament el programa del 2020, en una edició híbrida que combina presencialitat i virtualitat, i que per primer cop es podrà seguir per streaming.

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; les directores del MOT a Girona i a Olot, Glòria Granell i Judit Badia, respectivament; la comissària de l’edició 2021 del festival i historiadora de l’art, Glòria Bosch Mir; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murla; el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i l’alcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament d’Olot, Pep Berga, han presentat aquest matí la programació d’enguany del festival en una roda de premsa que ha tingut lloc de forma telemàtica.

El MOT 2021 vol posar èmfasi en el fet que, com a persones lectores, quan avancem en la narració d'un llibre, i en els diàlegs, i també en els silencis que aquest conté, la paraula es transforma en imatges. I aquestes, inevitablement, se sumen a les nostres pròpies esperiències per acabar un gran collage. En aquest sentit, el MOT 2021 posa el fet creatiu al centre del festival, i per això el diàleg entre disciplines artístiques també hi tindrà un paper important.

La setena edició del festival de literatura Girona - Olot tindrà lloc al Centre Cultural La Mercè de Girona els dies 18, 19 i 20 de març, i a la sala El Torín d’Olot els dies  25, 26 i 27 de març; dues setmanes en què una quarantena d’escriptors, escriptores i especialistes conversaran sobre les seves experiències creatives i com aquestes conflueixen en la literatura. A més, per primer cop la programació es podrà seguir també en streaming a través del canal de YouTube del festival.

És important felicitar-nos un any més per continuar junts en aquest projecte, que és el MOT, un festival organitzat, pensat i gestat entre dues ciutats, Olot i Girona. És un exemple de suma d’esforços, que sempre és sinònim d’èxit”, ha assegurat el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, qui ha remarcat que “la cultura no s’atura i, el MOT, tampoc”.

Les dues ciutats s’involucren en un festival que aposta per la qualitat, el rigor i l’exigència, i porten autors i autores de primer nivell. La programació d’enguany, que presenta pocs canvis respecte la prevista en l’edició passada, s’ha teixit mirant el vessant creatiu de les persones protagonistes. Alguns són artistes, com Perejaume, Irene Solà, Narcís Comadira, Alicia Kopf, Manuel Baixauli o Pere Parramon. D’altres són músics, com Gerard Quintana o Jaume Coll Mariné. També hi ha arquitectes, com Quim Español; poetes, com Eduard Escoffet, Mariano Peyrou o el mateix Jaume Coll Mariné, i dramaturgs, com Jordi Coca, Àngels Bassas o Lluís-Anton Baulenas. En definitiva, serà una edició amb invitats i invitades polifacètics per navegar a través de la seva obra i descobrir les diferents cares de la creativitat.

Completen la programació els escriptors i escriptores catalans Jordi Lara, Víctor Sunyol, Josep Maria Fonalleras, Berta Jardí, Mercè Ibarz, Màrius Serra i Eloy Fernández Porta; l’australiana Heather Rose; els argentins Silvana Vogt i Rodrigo Fresán; la croata Lana Bastasic; la nord-americana Tracy Chevalier; el polonès Ignacy Karpowicz, i la narradora francesa Maylis de Kerangal.

Les converses del festival MOT estan vinculades a periodistes culturals i especialistes del sector literari com Eva Vàzquez, Iolanda Batallé, Eva Piquer, Anna Pérez Pagès, Marta Romagosa, Àngels Moreno, Anna Guitart i Álvaro Colomer.

Per la seva banda, el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira ha destacat que “el MOT, ara, té més sentit que mai. En aquest moment de confinament ens hem adonat que la literatura ens acompanya molt. Per tant, hem de reivindicar la literatura i la cultura en general. I aquest és un festival cultural de referència, no només a les comarques gironines, sinó a tot el país”.

A més, el MOT organitzarà com cada any activitats paral·leles relacionades amb la literatura. D’una banda, el festival segueix apostant pels ver-MOT, unes trobades més disteses entre tres o quatre autors o autores al voltant d’un vermut, a l’aire lliure,  els dos dissabtes del festival —el 20 de març a Girona i el 27 de març a Olot— a les 12 h. D’altra banda, el festival treballarà per fomentar la lectura entre públics cada cop més diversos i nombrosos. En aquesta línia, prop de tres-cents alumnes de secundària i batxillerat de Girona i Olot han estat convidats a participar al MOT INS durant una setmana 'del 3 al 5 de març a Girona i del 9 al 12 de març a Olot- per acostar-se a la literatura en primera persona d'una manera més lúdica i vivencial.

Finalment, cal tenir en compte que el MOT s’amplifica gràcies a les mirades que sumen organitzacions i entitats de les dues ciutats organitzadores amb les seves activitats, agrupades sota el paraigua del +MOT, si bé aquest any s’ha vist reduït per les restriccions en l’organització d’activitats provocades per la COVID-19.

Les converses del MOT són gratuïtes, i es podran seguir presencialment amb inscripció prèvia obligatòria. Podeu fer la inscripció i consultar tota la informació sobre el festival al web http://www.festivalmot.cat/.

 

 

 




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/145893_elve-antcreatiudautor-comperejaumeirene-olatracychevalieraliciakopfheatherro-eoangel-ba-a-centralamiradadelmot2021-2.htm