logo
Imprimir
14-04-2021 | 13:21hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

Jordi Ayats: ‘Una manera efectiva per combatre el canvi climàtic és millorar l'eficiència energètica dels edificis’

Ayats és el director de la Fundació Europace, ens que gestiona els programes d'acompanyament als ciutadans durant el procés de reforma de la seva llar per millorar en despesa energètica, comoditat, accessibilitat i salut

La lluita contra el canvi climàtic és un dels reptes endèmics de la societat actual, que malgrat impulsar iniciatives arreu no és capaç de trobar solucions efectives a nivell global. Amb la voluntat d’acompanyar, però també divulgar el valor de la sostenibilitat, a Olot s’ha impulsat un programa innovador que té per objectiu fomentar la rehabilitació energètica d’habitatges i ho fa acompanyant als ciutadans durant el procés de reforma de la seva llar per millorar en comoditat, accessibilitat, salut i despesa energètica. El programa contempla la seva expansió arreu del territori català, i després d’haver implementat amb èxit HolaDomus, a Olot i  GarrotxaDomus, d’abast a la comarca volcànica, recentment també s’ha creat GiDomus, d’àmbit provincial. “L’assessorament i la pedagogia són dos elements clau del programa. L’assessorament ens permet ajudar a aquelles persones que ja tenen interès en millorar el seu habitatge a fer-ho de forma clara i simple, reduint els tràmits i gestions, i amb la seguretat que la reforma realment donarà resposta a les seves necessitats i desitjos. La pedagogia és molt important perquè hem de ser conscients que passem la major part del nostre temps a casa, i si tenim un habitatge deficient, a més d’impactar negativament sobre el medi ambient, afecta també a la salut i el benestar de la nostra família”, explica el director i gerent d’HolaDomus, Jordi Ayats, també director de la Fundació EuroPACE.

Com neix el programa GarrotxaDomus i quins objectius té?

El programa GarrotxaDomus neix de la voluntat de catorze municipis de la comarca de la Garrotxa que, juntament amb l’Institut Català de l’Energia, l’Ajuntament d’Olot i la Fundació EuroPACE, ens gestor del programa, decideixen combatre el canvi climàtic i millorar el benestar de les persones a través d’un projecte innovador que té per objectiu fomentar la descarbonització del parc d’edificis. Els edificis són responsables del 40% d’emissions de CO2 a nivell global. Per tant, una manera efectiva per combatre el canvi climàtic és millorar-ne la seva eficiència energètica.

A la Garrotxa, aproximadament el 65% dels habitatges van ser construïts abans del 1980, període en el que no era necessari incorporar cap mesura destinada a millorar l’eficiència energètica de l’immoble. Aquest parc d’habitatges tan envellit, a més de ser molt poc eficient, en la majoria de casos també presenta condicions d’habitabilitat deficients, cosa que, al seu torn, impacta en la salut, el confort i, en definitiva, en la qualitat de vida de qui hi habita. El programa vol resoldre aquesta problemàtica fomentant la rehabilitació energètica d’habitatges amb l’objectiu de millorar el benestar de les famílies, promovent habitatges més confortables, saludables i energèticament eficients.

Observant la nostra societat i els seus hàbits, en quin punt ens trobem amb relació als esforços per combatre el canvi climàtic?

Al meu entendre, no s’estan fent esforços suficients per revertir el canvi climàtic i deixar un món amable i acollidor a les properes generacions. Si es segueix la tendència actual, no es podran assolir els objectius climàtics d’àmbit europeu que s’han establert pel 2030 i 2050 en relació a les emissions de CO2 i generació d’energies renovables, i això, en part, és degut a l’impacte generat per un parc d’habitatges envellit. A Catalunya, per exemple, anualment es rehabilita menys de l’1% del parc d’habitatges. Ara bé, per tal d’assolir els objectius climàtics marcats, el ritme de reformes hauria de pujar al 3% i totes elles haurien d’incorporar mesures energètiques, cosa que actualment no passa.

Tot i això, sóc optimista. Al programa comprovem diàriament que si es dedica temps suficient a les persones que s’adrecen a nosaltres per explicar-los de forma honesta, transparent i realista els motius i beneficis derivats d’una reforma energètica i, a més a més, es donen mitjans per poder-ho fer fàcilment, moltes d’elles acaben decidint emprendre una reforma. A això, cal afegir que la gran majoria de persones que han empès una reforma a través del programa han quedat molt satisfetes amb el resultat i actuen com un altaveu molt efectiu per difondre els beneficis de la rehabilitació energètica entre els seus amics, familiars i veïns.

Expliqueu que GarrotxaDomus té per objectiu "impulsar l'eficiència energètica i les energies renovables en habitatges". Estem parlant, doncs, d'un projecte que se sustenta a través de l'assessorament i la pedagogia?

En efecte, són dos elements clau del programa. L’assessorament ens permet ajudar a aquelles persones que ja tenen interès en millorar el seu habitatge a fer-ho de forma clara i simple, reduint els tràmits i gestions, i amb la seguretat que la reforma realment donarà resposta a les seves necessitats i desitjos. La pedagogia és molt important perquè hem de ser conscients que passem la major part del nostre temps a casa, i si tenim un habitatge deficient, a més d’impactar negativament sobre el medi ambient, afecta també a la salut i el benestar de la nostra família. A través del nostre programa no només assessorem sobre aspectes energètics, sinó també en tot allò relatiu a l’habitabilitat. Des de la Fundació EuroPACE tenim molt clar que la descarbonització del parc d’habitatges només pot ser una realitat si va acompanyada d’una millora en el confort i habitabilitat de les llars.

Quins són els aspectes que més valoren els usuaris que fan ús del programa?

El fet que simplifica molt el procés de reforma, l’acompanyament personalitzat per part dels nostres experts energètics, i la possibilitat que el programa centralitzi totes les gestions relatives a la selecció de professionals, tràmits administratius i sol·licitud de subvencions i finançament.

Em pot posar un exemple il·lustratiu que hàgiu implementat recentment en el qual s'hagi fet front al canvi climàtic a través de la rehabilitació energètica d'un habitatge?

M’és difícil destacar-ne només un, ja que la tipologia de reformes energètiques que emprenem a través del programa és molt variada. Les més usuals són la col·locació d’aïllaments, substitució de sistemes de calefacció, instal·lacions fotovoltaiques i substitució de tancaments. Per exemple, la col·locació d’aïllament exterior de façana, aïllament de coberta i substitució de tancaments en un habitatge unifamiliar va permetre reduir el seu consum energètic en un 46%. En un altre cas, la instal·lació fotovoltaica d’un habitatge va permetre generar un estalvi aproximat de més de 500 euros anuals en la factura energètica i reduir en 4.2 tones les emissions de CO2.

Paral·lelament també ha nascut GiDomus. L'objectiu és treballar en funció de les especificitats de cada territori? Es preveuen més projectes similars a la demarcació?

Sí,  la necessitat de millorar el parc d’habitatges és una problemàtica generalitzada a tot Catalunya. Per aquest motiu, des de la Fundació EuroPACE tenim la missió de col·laborar amb els Ajuntaments i administracions públiques per desplegar programes, com HolaDomus i GarrotxaDomus, en tot el territori Català. Després de desplegar el servei a la comarca de la Garrotxa, el següent pas era treballar per estendre’l a nivell provincial, i arrel de la col·laboració amb varis municipis de la província es va crear GiDomus.

És important ressaltar que, tot i que el problema és comú, la forma de resoldre’l no ho és, ja que cada municipi té les seves particularitats derivades de la tipologia del parc d’habitatges i aspectes socioeconòmics de la seva població, cosa que ens obliga a ajustar el disseny del programa a cada territori per maximitzar-ne l’eficàcia.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/147734_jordiayat-unamaneraefectivapercombatreelcanviclimatice-millorarleficienciaenergeticadel-edifici--2.htm