logo
Imprimir
04-05-2021 | 13:01hs
•CATALUNYA NORD

El ‘Llibre Blanc de Catalunya Nord’, una realitat

Un total de 55 municipis nord-catalans participen en aquesta publicació, que desenvolupa propostes concretes a favor de la catalanitat

El ‘Llibre Blanc de Catalunya Nord’ elaborat per l’associació Angelets de la Terra prospera camí de la seva primera edició. En concret, ja són 55 municipis els que participen en aquesta activitat, en la qual han presentat les seves accions i projectes relacionats amb la catalanitat. En aquest sentit, el ‘Llibre Blanc de Catalunya Nord’ ja desenvolupa un total de 55 propostes concretes a favor de la catalanitat, unes accions que han estat enviades a tots els municipis nord-catalans participants en la publicació: del Rosselló, Alenyà, Argelers, Bages, Banyuls de la Marenda, Cànoes, Cervera de la Marenda, Clairà, Cotlliure, Corbera, Corbera de les Cabanes, Espirà de l’Aglí, El Barcarès, El Soler, Illa, Millars, Nefiac, Oms, Òpol i Perellós, Pesillà de la Ribera Portvendres, Pontellà i Nils, Salelles, Sant Andreu de Sureda, Sant Cebrià, Sant Feliu d’Amunt, Sant Feliu d’Avall, Sant Genís de Fontanes, Sant Hipòlit de la Salanca, Sant Joan la Cella, Sureda, Talteüll, Toluges, Torrelles de la Salanca, Trullars i Tuïr; de la Cerdanya, Angostrina, Bolquera, Estavar i Font-Romeu; del Conflent, Codalet, Eus, Els Masos, Fontpedrosa, Oleta-Èvol, Rià i Cirac, Tarerac, Vernet i Vilafranca del Conflent; del Vallespir, Els Banys i Palaldà, La Menera, Morellàs i les Illes, Reiners i Sant Joan de Pladecorts, i del Capcir, Font-rabiosa i Matamala. 

Segons els impulsors, els eixos fonamentals del llibre són concisos, però també diversos: des de treballar per a la normalització del català en els espais públics fins a potenciar l’ensenyament de la llengua catalana o fomentar l’organització de festes populars i tradicionals catalanes, entre altres. La publicació va ser treballada amb l’ajuda de professors de la Universitat de Perpinyà especialitzats en toponímia, història i l’ensenyament del català, però també amb la col·laboració de diversos actors del món cultural, associatiu i econòmic de la Catalunya del Nord.

La progressió del projecte ha fet que molts altres municipis nord-catalans ja s’hagin posat en contacte amb els organitzadors per formar-ne part. En aquest sentit, d’aquí a uns mesos hi haurà una segona edició del ‘Llibre Blanc de Catalunya Nord’ per tal de donar un lloc a tots els municipis nord-catalans i fer-ne, així, una primera valoració.

Els orígens dels Angelets de la Terra

L’associació autogestionada i autofinançada dels Angelets de la Terra va ser, originalment, una penya de la USAP i dels Dracs Catalans, concretament entre els anys 2001 i 2009, i des del 2010, a més, coordina un col·lectiu de centenars de músics que canten en català: més recentment, el 2018, el col·lectiu va organitzar quatre festivals amb la participació d’una quarantena de grups. 

L’any passat, 23 llistes van signar la carta del Segell (Label) Cultural dels Angelets i un total de 14 van guanyar les eleccions municipals franceses. En aquest sentit, el ‘Llibre Blanc de Catalunya Nord’ desenvolupa els tres punts claus de la carta de Label: la llengua, la cultura i el país. 

Tots els municipis que participin -o no- en aquesta primera edició de la publicació nord-catalana en podran aconseguir unes exemplars a partir d’aquest maig, a mitjans de mes, per tal de poder-lo oferir als seus habitants.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/148747_elllibreblancdecatalunyanordunarealitat-1.htm