logo
Imprimir
13-05-2021 | 15:27hs
•ALT EMPORDà

Castelló d'Empúries continua treballant per un Ajuntament més proper i accessible

L'Ajuntament ha rebut el guardó Infoparticipa 2020-2021 que valora el mecanisme de transparència i bona comunicació en la governança municipal

Aquest matí, a la Sala Gòtica de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, l'alcalde, Salvi Güell;, el regidor de Transparència i Govern Obert, Jaume Planella; juntament amb el tècnic de l'àrea, han exposat els treballs portats a terme fins ara en matèria de transparència i govern obert, que requereix la implicació de totes les àrees del consistori.

Des de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries es continua apostant per tal de mantenir i millorar la informació i la comunicació entre l'administració i la ciutadania. En aquest sentit, s'han posat a l'abast dels ciutadans/es noves eines que permeten i promouen la participació ciutadana i una comunicació bidireccional i transparent.

Guardó infoparticipa 2020-2021

Castelló d'Empúries ha rebut el guardó Infoparticipa 2020-2021 que valora els mecanismes de transparència i bona comunicació en la governança municipal.

Infoparticipa és una plataforma que va ser concebuda l'any 2012 pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (LPCCP) per publicar els resultats d'avaluar la informació que ofereixen els ajuntaments, els consells comarcals i les diputacions en les seves pàgines web, amb l'objectiu de promoure'n la seva millora.

Aquest cop s'han evaluat un total de 52 indicadors, dels quals se n'han assolit 50, dividits en dos grans blocs que són transparència de la Corporació i informació per a la Participació. l'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha assolit el 96,15% i ha rebut el guardó sobre l'informe de Transparència 2020. A l'anterior evaluació es va assolir un 64,58%.

Aquesta millora del Portal de Transparència ve donada per l'aposta de l'equip de Govern i concretament de la regidoria de Transparència i Retiment de Comptes i de l'Àrea de Comunicació de millorar l'informació, la transparència i el retiment de comptes.

Vam començar amb el web governobertcastello.cat, amb la novetat del Portal de retiment de Comptes. En aquest portal s'hi pot trobar l'apartat de Transparència, Dades Obertes, Participació i com a novetat avui hi afegim el Pressupost obert.

Pressupost Obert

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries posa avui en marxa un nou portal Pressupostos Oberts, que permet consultar la gestió dels comptes municipals des del 2020 i el llistat de les despeses tramitades des de llavors. Properament s'hi afegiran les dades de 2021 i es podran consultar juntament amb les de 2020.
Al nou web el contingut es mostra d'una manera molt més útil i entenedora, permet fer cerques, treballar la informació. Es fa una aposta clara perquè la informació sigui més comprensible per a la ciutadania. Ha assenyalat que, a l'hora de publicar els continguts, es té en compte la protecció de les dades personals i la reserva que requereixen certs àmbits de gestió, com ara serveis socials.

Aquest nou aplicatiu web forma part de les polítiques de govern obert i transparència que està implementat l'Ajuntament amb l'objectiu de reforçar els vincles que l'uneixen amb la ciutadania per establir una major transparència, participació, diàleg, col·laboració i retiment de comptes.

El web Pressupostos Oberts s'estructura en tres grans apartats: Visió global, Polítiques, i Els meus impostos.
La secció de Visió global permet a l'usuari tenir una idea general dels ingressos i de les despeses del pressupost municipal des del 2020. Es poden consultar les quantitats ingressades per diferents conceptes (provinents d'altres administracions, impostos, taxes, vendes de terrenys, etc...) i les despeses efectuades, també, classificades: personal, subministraments, reparacions i manteniments.

L'apartat de Polítiques facilita la despesa desglossada per programes (Benestar comunitari, educació, serveis de caràcter general, habitatge i urbanisme, cultura, transport públic, etc). Es calcula la despesa per habitant i any de cada àrea. Així mateix, una fletxa verda (amunt) o vermella (avall) reflecteix si l'àrea ha vist incrementat o disminuït el seu pressupost respecte a l'any anterior.

Una altra pestanya del web, Els meus impostos, permet calcular de manera aproximada el total que cada contribuent aporta als comptes municipals i de quina forma s'han redistribuït segons les àrees.

El web Pressupostos Oberts l'ha implementat l'empresa Governalia juntament amb les Regidories de Govern Obert, Transparència i retiment de Comptes i Hisenda de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/149185_ca-tellodempurie-continuatreballantperunajuntamentme-properiacce-ible-1.htm