logo
Imprimir
24-05-2021 | 19:40hs
•POLíTICA

La Desembocadura de la Tordera augmenta la varietat i el nombre d’espècies d’ocells

Ara fa un any els ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar es van coordinar per impulsar una protecció municipal de l’espai

Un any després que la zona de la desembocadura del riu Tordera passés a ser un espai protegit, tal com així van concretar els ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar, els resultats han començat a exhibir-se amb força. Així ho assenyala el grup d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Blanes, que mitjançant les dades d’Ornitho.cat, el portal dedicat a l’intercanvi d’informació sobre les observacions d’ocells -entre altres animals- de Catalunya, concreta que durant aquest temps “la diversitat de l’espai ha augmentat considerablement”. 

En aquest sentit, el nombre d’espècies d’ocells d’aquest 2021 bat rècords amb relació als altres anys: al passat mes d’abril, per exemple, se’n van detectar unes 170 espècies, una xifra molt superior a la del 2012, que amb prou feines arribava a la cinquantena. Ara bé, la riquesa de l’entorn no només es veu traduïda en aquest aspecte, sinó també en el nombre d’exemplars i la xifra de dies que van quedar-se a l’espai, molt superiors a la dels exercicis passats. Sense anar més lluny, un ocell com el flamenc, que abans tenia una presència esporàdica i testimonial, ara exhibeix una freqüència pròxima al 50% dels dies.

Canvi de percepció

ERC Blanes també assenyala al canvi de percepció dels veïns i visitants de Blanes i Malgrat sobre la naturalesa de l’indret. Així doncs, el grup republicà recorda que “gràcies a la protecció i la difusió dels valors naturals hem vist com la ciutadania s’ha implicat en la protecció del riu. Només cal fer una visita a l’espai per comprovar com s’han multiplicat els aficionats a l’ornitologia, la fotografia de la naturalesa o la botànica que visiten l’espai, tant a Blanes com a Malgrat, equipats amb càmeres, binocles i telescopis terrestres”. 

D’altra banda, el comunicat d’ERC Blanes també celebra que, “com a colofó d’aquest canvi”, també s’ha vist néixer l’entitat Naturalistes del Montnegre i la Tordera, que agrupa estudiosos i aficionats preocupats per la protecció, l’estudi i la difusió dels valors naturals del Montnegre i el riu Tordera i el seu delta.

Espai amb potencial

La formació, d’altra banda, considera que aquest espai encara té un “important potencial ecològic a desenvolupar”, i per això apunta que “cal ampliar la superfície protegida i millorar la protecció existent en l’espai ja protegit”.  Per aquest motiu les dues administracions locals continuen treballant amb aquest projecte: de fet, l’Ajuntament de Blanes ha tramitat i està pendent dels permisos pertinents per a la instal·lació d’un aguait al camí de la Ribera i una torre d’observació que permetin observar l’espai sense molestar la fauna que hi habita. 

Paral·lelament, els departaments de Medi Ambient dels dos municipis estan treballant de manera coordinada per aconseguit, per una banda, la declaració de Reserva Natural Parcial per part de la Generalitat, i de l’altra, volen impulsar unes noves ordenances municipals que regulin els usos de l’espai i estableixin un règim sancionador a la part protegida actualment i, també, a parts que fins ara no comptaven amb protecció municipal, com són el riu -des dels ponts fins a la desembocadura-, les riberes i el Rec Viver.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/149666_lade-embocaduradelatorderaaugmentalavarietatielnombrede-pecie-docell--1.htm