logo
Imprimir
14-06-2021 | 11:01hs
•LA SELVA

L'Hospital de Blanes dona el tret de sortida a l'exposició itinerant sobre la prevenció solar i el càncer de pell

L'exposició de l'AECC-Catalunya contra el Càncer que es podrà visitar fins al 28 de juny a l'Hospital de Blanes, recorrerà aquest estiu diferents hospitals de la província de Girona

Aquest divendres s'ha instal·lat a l'Hospital de Blanes l'exposició itinerant de l'AECC-Catalunya contra el Càncer sobre la prevenció solar i el càncer de pell.

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Pell, que es commemora cada 13 de juny, l'entitat i el centre sanitari han donat el tret de sortida a l'exposició que recorrerà durant tot l'estiu diferents hospitals de la província de Girona.
La mostra consta de sis expositors enrotllables (roll-ups), que versen sobre com afecten les radiacions ultraviolades a la nostra pell, i també quins són els beneficis i perjudicis que apareixeran a curt i mitjà termini si s'abusa del sol o si ens hi exposem sense una protecció adequada. A més, l'exposició ofereix informació concreta sobre com identificar quin tipus de pell es té, com posar-se el protector solar i ofereix alguns consells per gaudir d'un estiu lluint una pell saludable.

Entre els objectius principals de l'exposició cal destacar la voluntat de conscienciar a la població sobre la importància de protegir la pell de les radiacions ultraviolades, donar a conèixer que la pell té memòria i evitar la sobreexposició i les cremades solars.

L'exposició, de caràcter itinerant, recorrerà 5 hospitals de la província de Girona durant el període estival: Hospital de Blanes, de l'11 al 28 de juny; Hospital de Palamós, del 5 al 19 de juliol (pendent de confirmació); Hospital Santa Caterina de Salt, del 20 de juliol al 3 d'agost; Hospital de Figueres, del 6 al 20 d'agost i Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, del 23 d'agost al 6 de setembre.

El càncer de pell
Les radiacions solars continuen sent el principal factor de risc del càncer de pell, per la qual cosa, com sabem, l'ús del protector solar i prendre determinades mesures de protecció són de vital importància per protegir-se dels raigs solars.
Els principals tipus de càncer de pell són: carcinoma de cèl·lules basals, carcinoma de cèl·lules escatoses i melanoma.
Els carcinomes de pell a Catalunya tenen una taxa d'incidència de 45 casos per cada 100.000 habitants l'any 2020 (font: Observatori de l'AECC), amb una tendència a l'augment de la incidència en els últims anys.

De fet, en el darrer any s'han detectat a Catalunya més de 3.500 casos de càncers de pell no melanoma (336 a Girona).
El melanoma té una taxa d'incidència molt de menor: d'11 casos per cada 100.000 habitants , havent-hi en el 2020 878 casos diagnosticats a Catalunya (86 a Girona). Malgrat això, és un tipus de càncer molt agressiu.

Per a prevenir aquest tipus de tumors, sempre és recomanable realitzar una revisió anual de la pell per part d'un dermatòleg, per a determinar si tenim pigues, marques de naixement o àrees pigmentades el color de les quals, grandària o forma estigui fora del normal. Un diagnòstic precoç sempre suposarà un millor pronòstic de la malaltia.

L'AECC-Catalunya contra el Càncer, 68 anys d'experiència en la lluita contra el càncer
L'AECC-Catalunya contra el Càncer és l'entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 68 anys. Dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer a Catalunya, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinari.
Forma part del seu ADN està al costat de les persones, i per això el seu treball s'orienta a ajudar-les a prevenir el càncer; estar amb elles i les seves famílies durant el procés de la malaltia si se li diagnostica; i millorar el seu futur amb l'impuls de la investigació oncològica.

En aquest sentit, a través de la seva Fundació Científica, l'AECC aglutina la demanda social d'investigació contra el càncer, finançant per concurs públic programes d'investigació científica oncològica de qualitat. A dia d'avui, és l'entitat social i privada que més fons destina a investigar el càncer: a Catalunya, ha invertit 28,8M€ en 106 projectes d'investigació.
L'AECC integra a pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per prevenir, sensibilitzar, acompanyar a les persones afectades i finançar projectes d'investigació oncològica que permetran un millor diagnòstic i tractament del càncer. A Girona, l'AECC està estructurada en 38 delegacions locals, compta amb més de 178 persones voluntàries, 4.536 socis i sòcies i 14 professionals.

Durant el 2020, l'AECC-Catalunya contra el Càncer Girona ha atès 993 persones afectades per a la malaltia.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/150859_lho-pitaldeblane-donaeltretde-ortidaalexpo-icioitinerant-obrelaprevencio-olarielcancerdepell-1.htm