logo
Imprimir
23-08-2021 | 13:04hs
•SALUT

Ideen un tractament exitós per a malalts severs post-COVID-19

L'àrea de pneumologia de Clinic Souffle La Solane (Oceja), que coordina el doctor Joan Lluís Aliaga, de l'Hospital de Cerdanya, ha dissenyat un tractament de recuperació per a pacients afectats de COVID-19, en situació de fatiga crònica, que dona molt bons resultats

La jornada de salut que recentment va organitzar el Museu de Llívia, en col·laboració amb l'Hospital de Cerdanya, va desvetllar una molt bona notícia i que té com a protagonistes metges i institucions cerdanes. Així, es va anunciar que des del Clinic Souffle La Solane (Oceja), amb la coordinació del doctor Joan Lluís Aliaga, responsable de pneumologia de l'Hospital Cerdanya, s'ha desenvolupat un programa de rehabilitació per a pacients afectats pel coronavirus i que pateixen símptomes similars a la fatiga crònica. Són malalts que, havent passat la COVID-19, pateixen les seqüeles de la malaltia, principalment pel que fa a la pèrdua de capacitat respiratòria, dolors musculars, cansament, trastorns de la son o taquicàrdies, entre altres.

El doctor Aliaga va explicar, durant la seva intervenció, que el 30% de les persones que han passat la COVID-19 tenen símptomes de fatiga durant el primer mes, que després desapareixen, però que un 10% tenen aquestes seqüeles més de tres mesos. El tractament dissenyat a La Solane està pensat per a pacients que presenten aquest quadre sever amb seqüeles que s'arrosseguen en el temps. El tractament ja s'està aplicant i en la sèrie dels primers 15 pacients ha quedat palès i evidenciat l'efectivitat del programa. De fet, ha estat acceptat com a comunicació en el pròxim Congrés ERS-2021 (Congrés de la Societat Europea de Patologia Respiratòria) que s'ha de desenvolupar el mes de setembre.

El tractament es basa en un programa complet de disciplines que conjuguen l'activitat física regular 'evitar el sedentarisme', la dieta equilibrada, el suport i el seguiment psicològic -hi ha pacients que presenten situacions d'ansietat i angoixa, per exemple-, i la fisioteràpia.

Una jornada exitosa
Els debats de salut els organitza el Museu de Llívia. Enguany, amb el títol "La COVID-19 i la vacunació", la jornada va ser un èxit de participació. Unes 30 persones, algunes d'elles professionals mèdics —entre els quals també hi havia la directora assistencial de La Solane, Adriana Castanyer—, van assistir a l'acte que es va celebrar a la sala del teatre del poliesportiu de Llívia i que va comptar amb la presència de l'alcalde de Llívia, Elies Nova. El director del museu, Gerard Cunill, va donar la benvinguda i va fer la presentació del debat.

La jornada va servir perquè els ponents que hi van participar coincidissin a demanar a la ciutadania que es vacunessin. I tots van insistir que cal continuar usant i portant la mascareta pel carrer i cal mantenir la distància física, com recomanen les autoritats sanitàries. Tots van demanar no abaixar la guàrdia.

El debat va ser molt interessant en el sentit que tots els ponents van expressar els seus coneixements des de l'experiència pròpia i alguns van detallar el mal tràngol que com a professionals van/han haver/hagut de passar en l'inici de la pandèmia, sense recursos i sense saber com actuar en moments determinats pel desconeixement que es tenia de la malaltia. La bona relació i interrelació entre els sanitaris i centres catalans i francesos també va quedar palès durant la sessió, on es van explicar, amb exemples, com es van poder resoldre moments difícils gràcies a la bona sintonia dels responsables i autoritats sanitàries dels dos països.

En general, el públic assistent va coincidir en manifestar la seva satisfacció per l'acte i van valorar positivament el fet d'haver-hi pogut assistir i el fet d'haver pogut interactuar amb els doctors a la jornada, fent preguntes i expressant els seus dubtes entorn de la malaltia i les vacunes.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/154978_ideenuntractamentexito-peramalalt-ever-po-t-covid-19-2.htm