logo
Imprimir
27-08-2021 | 20:24hs
•CATALUNYA NORD

Jaume Pol: 'Unitat Catalana vol ser el partit referent del catalanisme polític a la Catalunya del Nord'

El president d'UC valora positivament el recent acord de col·laboració amb Junts per Catalunya

Unitat Catalana (UC), el partit de la Catalunya del Nord que es va formar arran de la candidatura a les eleccions regionals del 1986 per Llorenç Planes i Jaume Roure, ha fet aquest estiu un pas endavant considerable després de signar un conveni de col·laboració amb Junts per Catalunya. L'acord, entre altres coses, permetrà UC poder presentar-se a les eleccions municipals i del Parlament de Catalunya, mentre que Junts reforça la seva expansió a la Catalunya del Nord. "És evident que la representació catalanista o nacionalista catalana a la Catalunya del Nord no està a l'altura de la importància del moviment cívic i cultural que existeix, ni a l'altura del menester que mereix l'expressió completa d'aquest espai polític. Per tant, aquest conveni ha de servir, entre altres coses, per enfortir i desenvolupar la presència i la representació del catalanisme polític aquí. Més adhesions, més accions i més resultats electorals positius és el que volem aconseguir.", subratlla el president d'Unitat Catalana, Jaume Pol.

Què suposa el conveni entre Unitat Catalana i Junts per Catalunya?
El conveni de col·laboració preveu una ajuda mútua de les dues organitzacions, cadascuna dins de la seva sobirania, el seu territori, tot i que totes dues poden presentar candidats amb la condició que aquests reuneixin els requisits legals a cada estat pertinent. D'altra banda, els adherits a una organització o una altra, poden tenir el carnet de l'altra, així com formar part dels seus organismes de decisió. Dit d'una manera: Unitat Catalana és la representació de Junts per Catalunya a l'estat francès, i això vol dir que Unitat Catalana ha reactivitat l'antiga col·laboració que teníem fa molts anys amb Convergència. Així doncs, Unitat Catalana, un partit exclusivament de la Catalunya del Nord, té també un aliat potent en l'àmbit del panorama polític català.

Aquest acord evidencia que les relacions entre la Catalunya del Nord i el Principat viuen un bon moment, doncs?
Aquest fet és un exemple més que les relacions entre la Catalunya del Nord i el Principat viuen un bon moment, sí. Això s'ha vist aquest estiu, aprofitant l'alliberament dels presos polítics, encara que sigui a través d'un indult, així com la presència dels exiliats que han pogut venir aquí. Tots aquests retrobaments que s'han pogut organitzar a la Catalunya del Nord, començant pel d'Elna, amb iniciativa d'Òmnium Cultural i amb el suport d'Òmnium Catalunya Nord, que va permetre que es reunissin presos i exiliats de l'antic govern de Carles Puigdemont. D'altra banda, també s'han de destacar les activitats de l'Hora Solidària organitzades pel Comitè de Solidaritat, se n'han fet moltes sessions i han comptat amb la participació d'exiliats i antics presos: l'última, aquesta setmana, amb l'Anna Gabriel i en Toni Comín. Paral·lelament, també s'han fet assemblees del Consell per la República aquest estiu a la Catalunya del Nord, així com molts actes transversals amb la participació de persones i entitats de les dues parts de la frontera, com ara l'aplec que es va fer fa pocs dies a Salses, davant l'escultura de la Porta dels Països Catalans. Tot això són exemples que demostren que aquest estiu s'han potenciat els lligams entre el Principat i la Catalunya del Nord.

Tornem al conveni: quin és l'objectiu que cerca Unitat Catalana amb aquest acord?
En primer lloc, enfortir-se. Som l'única formació política que ocupa l'espai del catalanisme polític a la Catalunya del Nord. És evident que la representació catalanista o nacionalista catalana a la Catalunya del Nord no està a l'altura de la importància del moviment cívic i cultural que existeix, ni a l'altura del menester que mereix l'expressió completa d'aquest espai polític. Per tant, aquest conveni ha de servir, entre altres coses, per enfortir i desenvolupar la presència i la representació del catalanisme polític aquí. Més adhesions, més accions i més resultats electorals positius és el que volem aconseguir.

Durant l'acte públic del conveni va apuntar que Unitat Catalana vol emprendre una nova etapa. En quin sentit?
La nova etapa que vol emprendre Unitat Catalana passa per esdevenir el partit referent del catalanisme polític a la Catalunya del Nord. Amb més força i amb més representació, essent com sempre ben entesa la nostra filosofia: som una eina d'unitat i volem obrar per la unificació de totes les voluntats i persones que volen defensar la identitat catalana del nostre país.

Darrerament s'ha reunit amb diversos dirigents de l'independentisme català. Ha percebut bones sensacions amb relació a l'ímpetu a favor de la lluita independentista?
Durant aquests dies i amb aquestes trobades no he notat cap afluixament de la lluita per tirar endavant l'objectiu que ens vam fixar fa uns anys, és a dir, la independència de Catalunya. Els dirigents es mostren combatius i amb la mateixa resolució, tot i que només puc parlar a través de les converses que he pogut mantenir amb tots ells, és clar.

Al territori nord-català cada vegada hi ha més consciència del sentiment independentista que es viu a bona part de Catalunya, o aquesta encara és una reflexió residual?
La percepció de la voluntat d'independència de Catalunya, a la Catalunya del Nord, és difícil d'avaluar en àmbit quantitatiu. Valdria la pena fer una enquesta per saber com ho senten els habitants d'aquí, per exemple. És evident que el sentiment de simpatia a favor del procés ha eixamplat la base del sector dels que se senten catalans, fins i tot de manera no compromesa i militant. Les mostres de suport als represaliats, de molta gent no catalanista en un sentit polític, n'és l'expressió més evident.

Així doncs, quin rol ha de tenir la Catalunya del Nord en un futur en la qüestió independentista catalana?
El rol de la Catalunya del Nord en el procés independentista català, i ja s'ha demostrat així, ha de passar per ajudar, com ja va passar en l'organització de l'1 d'octubre, i acollir, com és el cas de la solidaritat envers els represaliats. Catalunya del Nord ha de disposar els seus ajuntaments, entitats, associacions i equipaments per facilitar reunions o trobades, això s'ha de continuar i, si cal, ampliar. D'altra banda, el que és segur és que la fita de la independència s'obtindrà, en primer lloc, al Principat. Ara bé, la Catalunya del Nord, malgrat que depèn de l'estat francès, hi té molt per guanyar de cara a l'existència d'una República catalana independent al sud.

Finalment, en quin moment creu que es troba el procés independentista a hores d'ara?
El procés independentista va passar a una cursa d'esprint a una cursa fons. I ara, crec que es troba en una marató. El més essencial és que es continua corrent, amb l'objectiu d'assolir la fita final.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/155295_jaumepolunitatcatalanavol-erelpartitreferentdelcatalani-mepoliticalacatalunyadelnord-2.htm