logo
Imprimir
29-08-2021 | 17:30hs
•+ NOTíCIES

Llívia, un enclavament patrimonial, històric i divers

El municipi compta amb elements de gran interès, com ara les seves ruïnes romanes -en estat de rehabilitació- o la Farmàcia Esteve, el primer establiment d'aquest tipus que va existir a Europa

El municipi de Llívia, a la Baixa Cerdanya, té una particularitat geogràficament notòria: es troba ubicat en un enclavament dins l'Estat francès -Alta Cerdanya - Catalunya del Nord), a conseqüència d'una amalgama de contextos: el Tractat dels Pirineus del 1659 i de la Conferència de Ceret i el Tractat de Llívia, que es van segellar un any després, el 1660. Amb una població que s'enfila fins als 1.431 habitants -segons el darrer cens poblacional, de l'any 2020-, el nucli pertany actualment al partit judicial i a la rodalia de Puigcerdà.

Més enllà de la seva singular situació geogràfica -i administrativa-, el poble llueix diversos atractius que l'han convertit des de fa temps amb motiu de visita. I és que les seves múltiples construccions medievals, que es conjuguen perfectament amb la modernitat de l'arquitectura més contemporània, el doten d'un encant particular que esdevé, en gran part, un viatge en el temps. En aquest sentit, només fa falta observar les ruïnes romanes per adonar-se d'aquesta riquesa patrimonial. Precisament, des del passat 16 d'agost s'han reprès les excavacions del fòrum, que en aquesta ocasió s'han centrat a fer un seguiment de la futura rasa pels serveis de gais i electricitat a la part oriental i dels quadres que es troben a la zona central, propers al temple. Unes setmanes abans, el 28 de maig, es va completar la primera part de la campanya d'excavacions de l'anomenat 'Iulia Libica', realitzada per l'empresa Arqueolegs.cat.

També té una llarga història, tot i que no es remunta tan enllà, la Farmàcia Esteve, un establiment d'origen medieval (segle XV, es calcula que al voltant del 1415, aproximadament). En aquest cas, tot indica que és la primera farmàcia que va existir a Europa, i un fet com aquest l'ha convertit actualment en un museu que, entre altres coses, llueix utensilis i plantes amb les quals es preparaven els remeis en temps pretèrits. En concret, la seva història la va impulsar l'apotecari Jaume Esteve, el primer membre d'una nissaga de fins a 23 generacions que durant dècades -i segles!- es va fer ben famosa per crear fórmules magistrals.

Rutes, patrimoni, gastronomia...
Els atractius de Llívia són diversos i variats, la qual cosa converteix el municipi en una atracció apta per a tota mena de gustos i públics. Així doncs, els amants dels temples podran gaudir també de l'església de Mare de Déu dels Àngels, una obra que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya que val perfectament una visita en deteniment.

D'altra banda, els qui vulguin més acció, en aquest cas física, també podran aprofitar l'espectacular orografia de la zona per realitzar diferents pràctiques esportives: des de sortida en bicicleta, especialment en BTT, tot i que les rutes en carretera també són molt atractives i faran suar, fins als itineraris propis del senderisme o, a causa de la proximitat de muntanyes icòniques, el trail. En aquest cas, de ben segur que després de l'esforç caldrà omplir l'estómac, i precisament a Llívia s'hi troben alguns establiments on els mantells exhibiran bons plats de la cuina cerdana.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/155381_lliviaunenclavamentpatrimonialhi-toricidiver--2.htm