logo
Imprimir
15-09-2021 | 12:48hs
•ACTUALITAT GIRONA

El Bòlit, Centre d’Art Contemporani presenta nova temporada ampliant els projectes educatius i de suport a la creació

L’equipament ha creat noves beques biennals, ha ampliat les residències i ha incorporat nous projectes al programa Bòlit Educa

El Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona ha presentat avui la nova temporada d’exposicions i activitats, compresa entre la tardor del 2021 i la del 2022, i les noves línies de treball de l’equipament que tenen com a objectiu ampliar els projectes educatius i de suport a la creació. Així ho han explicat aquest matí el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i la nova directora del centre, Íngrid Guardiola, en roda de premsa.

Els grans temes protagonistes de la temporada 2021-2022 són els artistes a les escoles; la cultura fluvial; les petromasculinitats; l’univers sonor de Pere Portabella i els poetes catalans; el narcohumanisme o el món com a farmàcia; l’univers sonor, pictòric i literari dels insectes; la intel·ligència artificial i el cànon artístic; la desorientació vital; l’anormalitat psíquica i física, i el llegat pictoricopoètic d’Hélène Cixous. En total s’han programat 11 exposicions durant aquesta temporada.

El principal objectiu d’aquesta programació és fer del Bòlit un centre d’art i cultural de referència tant en l’àmbit local com en el català i estatal, però mantenint les seves xarxes de proximitat i destacant-ne els elements singulars: un territori ric en natura, en comunitats, cultures i patrimoni. La idea és oferir un servei públic més transversal que vetlli tant pel sector artístic com per la ciutadania del territori, entenent l’art i la cultura com un dret i la participació com una eina indispensable”, ha afirmat el vicealcalde Quim Ayats.

L’equipament engega una nova etapa sota la direcció de l’assagista, investigadora cultural i professora, Íngrid Guardiola, que s’hi va incorporar el mes de maig passat. “Un dels objectius que ens hem marcat és acostar l’art a les generacions més joves a través de la mediació, l’agenda i les convocatòries públiques, utilitzant l’art com un mitjà per entendre el món en el qual vivim, en diàleg amb el passat, el present i amb el que vindrà”, ha explicat Guardiola. “També volem fomentar processos creatius, experiencials i d’aprenentatge, i crear un diàleg entre els formats expositius, les conferències, els debats i els tallers; tot això per aconseguir vincular l'art amb la reflexió i el servei públic”, ha afegit.

El nou projecte pretén augmentar el suport a la creació. Per una banda, s’han creat noves beques biennals (digital, de creació i de comissariat) que s’engegaran entre aquest 2021 i el 2022. També s’ha ampliat el ventall de convenis bilaterals del programa de residències amb la incorporació de la Fundació Luis Seoane d’A Coruña, que se suma a les residències de l’Escola Municipal d'Art, Lo Pati, Rad’Art i Chambre Blanche. Es continuarà col·laborant amb festivals com Art&Gavarres i Inund’Art, i s’amplien les residències puntuals.

Per l’altra banda, s’incorporen dos projectes nous al programa Bòlit Educa: Segona residència i Miticultor, que s’incorporen als ja existents (Petit Bòlit, Bòlit Mentor, dinamització de visites i recursos educatius). Segona residència, en col·laboració amb l’associació cultural La Volta, és un projecte de lleure i formació artística a les places gironines, que es durà a terme el pròxim estiu. Es tracta de tornar a la plaça a través de l’art, la creativitat i el lleure, així com dinamitzar les places menys cèntriques de la ciutat, espais que sovint queden desatesos culturalment i on la possibilitat d’estiuejar en una “segona residència” és menys evident. També s’incorpora Miticultor, un nou programa d’activitats adreçat al públic infantil i familiar que pretén acostar les activitats del Bòlit d’una forma creativa, sorprenent i vivencial.

Aquesta temporada també es tira endavant un nou projecte d’accessibilitat per incorporar material adaptat al llenguatge de signes en les diferents exposicions que es duguin a terme. El projecte ja ha començat a implementar-se aquest 2021 amb visites guiades adaptades i la subtitulació a llenguatge de signes de tots els vídeos comissarials.

Per últim, el Bòlit continuarà amb les tasques d’arxivament i documentació, vinculades tant a les activitats i programacions del centre, com a propostes, projectes i artistes del territori. D’aquesta manera, es continuarà treballant en la catalogació de tot el fons documental, tant el de publicacions com el vinculat a l’Arxiu Actiu.  Al mateix temps es treballa en la recuperació del fons de documentació de la Fundació Espais, i revalorar així el Centre de Documentació de consulta pública que actua com a eina de suport per a l’estudi, la reflexió i la difusió de la cultura i de l’art contemporani. A més, hi ha previstes les publicacions de Cap a les deus (en col·laboració amb el Museu de Ripoll, el Museu del Ter i el Museu de la Mediterrània), Narcohumanisme, Biennal 2064 (coproducció amb La Virreina de Barcelona i Es Baluard de Palma de Mallorca) i Savis, locus & freaks.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/156427_elbolitcentredartcontemporanipre-entanovatemporadaampliantel-projecte-educatiu-ide-uportalacreacio-1.htm