logo
Imprimir
26-05-2022 | 17:00hs
•POLíTICA

Àngel Canosa: “Blanes ha de ser una ciutat on es pugui fer un projecte de vida real, digne i, sobretot, un projecte de persones”

L’alcalde blanenc fa balanç dels tres anys de mandat i defensa un municipi que ha de ser un lloc “verd, feminista, inclusiu i dialogant”

Àngel Canosa ha viscut un primer mandat com a alcalde de Blanes excepcional. En aquest cas, la situació epidemiològica marcada per la Covid-19 ha paralitzat -o monopolitzat, més ben dit- una gran part de la gestió municipal dels consistoris, un context que es preveu que a partir de la pròxima legislatura -any 2023- canviï. “És evident que els efectes de la pandèmia s’estan apaivagant, i això ha de permetre que siguem més ambiciosos. No podem oblidar que tenim dos anys de retard, hi ha moltes coses que resten pendents i que el nostre municipi necessita, i tot això ens ha de fer tornar a posar damunt la taula aquell mateix esforç i ambició de poble que ens va portar a l’alcaldia”, apunta.

Com valora el seu primer mandat com a alcalde de Blanes?

Quan falta gairebé un 25% per esgotar el mandat, ho valoro de manera moderament positiva, tenint en compte que respecte a la gestió econòmica del municipi hem assolit fites importants amb relació a l’endeutament del municipi i que, d’altra banda, hem millorat la gestió interna i comptable de l’Ajuntament. Ara bé, no podem deixar de ser conscients que ens queda molta feina de portes cap enfora, també de portes cap endins. Ara, en aquest any que ens resta de mandat, és el moment en el qual hem de començar a veure tots els projectes que no existien i que ara estan damunt la taula, uns projectes que mirarem de fer realitat tot i l’aturada que la Covid ha provocat a les nostres vides. 

 

La Covid ha fet que aquest hagi estat un mandat excepcional. Què n'ha après, d'aquesta etapa?

De l’etapa de la Covid, dins l’aspecte personal, em quedo que s’ha constatat, un cop més, la importància del contacte entre les persones. Ha estat una etapa molt complexa, evidentment, i com dic sovint jo no sé com hauria estat un mandat sense Covid, però puc assegurar que un mandat amb Covid ha estat molt, molt difícil.

 

La pròxima legislatura municipal s'ha de contemplar amb mires més ambicioses, doncs?

És evident que els efectes de la pandèmia s’estan apaivagant, i això ha de permetre que siguem més ambiciosos. No podem oblidar que tenim dos anys de retard, hi ha moltes coses que resten pendents i que el nostre municipi necessita, i tot això ens ha de fer tornar a posar damunt la taula aquell mateix esforç i ambició de poble que ens va portar a l’alcaldia.

 

Té l'objectiu de seguir una línia continuista si és elegit novament alcalde?

Si entenem com a línia continuista el fet de perseverar amb aquell esforç i aquell desig d’un canvi que Blanes necessitava ja en el 2019 i que encara no hem pogut acabar d’enllestir, doncs sí, la línia serà continuista. I si parlem de no deixar d’esmerçar esforços en aconseguir un Blanes cada dia millor, doncs també serà continuista, com també ho serà si ens referim a rectificar els errors comesos durant el passat, amb l’objectiu de construir una ciutat millor.

 

Quins projectes cabdals es marca, en aquesta segona etapa al consistori?

A més de donar continuïtat als projectes que ja tenim damunt la taula, com ara tirar endavant infraestructures necessàries al municipi, algunes de les quals demandes des de fa molt temps, també volem posar molt d’èmfasi en la millora de la formació del nostre jovent o en el respecte i l’estima cap a les atencions que la gent gran necessita. En aquest sentit, i malauradament, Blanes té una mancança important de places sociosanitàries, i més particularment geriàtriques, i necessitem donar cobertura a aquesta situació. La nostra població està envellint, com passa arreu del territori, i cal estar preparats.

 

Un cop va ser escollit com a alcaldable va defensar un Blanes que ha de ser "verd, feminista, inclusiu". Són els seus tres pals de paller?

Més que pals de paller representen una manera d’entendre la vida i, sobretot, d’entendre el servei públic. Si dibuixem una ciutat o un país, no em puc imaginar una societat diferent d’aquesta. El nostre camí en l’evolució que necessita el país, i més singularment Blanes, ha de passar per un lloc verd, feminista, inclusiu, tolerant, dialogant i que obri les portes i els braços a tothom qui vingui. Ha de ser una ciutat on s’hi pugui fer un projecte de vida real, digne i, sobretot, un projecte de persones. 

 

També va parlar de la necessitat d'arribar a una "recuperació definitiva". Què fa falta, per assolir aquesta fita?

Ens falta temps. El temps que ens ha robat la Covid, però també el temps que ens vam trobar quan vam haver d’arrencar un municipi que estava aturat. Quan vam arribar només vam trobar un projecte bàsic en un dels calaixos, no hi havia cap política d’habitatge, cap projecte d’infraestructures ni tampoc hi havia dissenyat res que no fos un dia a dia mancat d’innovació i futur. Entenem que per aconseguir aquesta recuperació definitiva és necessari mantenir aquest esperit, aquestes ganes, de construir un futur en el qual tothom tingui un espai d’evolució personal i econòmica.

 

Del mandat recent, hi ha algun projecte o alguna decisió que l'empenyi a fer autocrítica?

Hi ha moltes decisions que em fan fer autocrítica. L’autocrítica també és una manera d’evolucionar com a persona, com a equip de treball o col·lectiu i com a govern.  Evidentment, durant aquests anys s’han hagut de prendre decisions molt complicades, però més enllà d’una decisió concreta o d’un encert o fracàs, l’autocrítica ens ha de permetre perseverar, ser fidels en uns principis i entendre que hem de continuar treballant per fer allò que ens falta per tirar endavant. 

 

Sí que reconec que molts dels esforços que s’han hagut de posar per gestionar un Ajuntament més modern i innovador, més a l’abast de la gent, no han reeixit. Entenem que l’Ajuntament necessita una reestructuració interna molt important i que no pot ser vist com un seguit de petits o grans departaments, sinó que hem de transmetre a la ciutadania el valor que ha de tenir realment l’Ajuntament per a tota la gent. Vaig entendre que havíem de ser capaços de fer-ho justament durant la pandèmia, aprofitant que afrontàvem un nou model productiu com és el teletreball, i haig de reconèixer que no hem estat capaços de tirar-ho endavant. No hi ha cap més responsable que jo mateix, però estic convençut que amb l’ajuda de totes i tots aquest procés el podrem veure i gaudir com més aviat millor.

 

Governar en minoria ha dificultat la gestió?

Per definició hauríem de dir que sí. Un govern en majoria sempre genera una capacitat de fer les coses amb una tranquil·litat més elevada. Tot així, i des del començament, el nostre tarannà ha estat el de trobar el diàleg, trobar punts d’interès comú i concertar acords i pactes. No sempre ha estat possible, però mirant enrere, i tenint en compte els temps complicats que ens ha tocat viure, veiem que s’han tirat endavant projectes i fites que mai s’havien aconseguit a Blanes. Hem aprovat dues vegades les ordenances i els pressupostos municipals; hem adoptat molts dels acords amb una immensa majoria, fins i tot un marc pressupostari plurianual que determina un gruix d’inversions en un temps que excedeix el mandat d’aquesta legislatura. Sí, és cert que un govern en majoria et consolida i et permet un marge de maniobra més ampli, però també és veritat que hem pogut gaudir de majories de fora del govern, o assolides fora del govern, que han permès la immensa majoria de decisions que s’han pres durant aquests tres anys.

 

Quina opinió en té del paper de l'oposició?

En aquests tres anys hem vist que no tota l’oposició ha tingut el mateix comportament, ni que el seu comportament hagi estat el mateix durant el transcurs del temps. Hem passat d’un inici de mandat bastant tèrbol, fins i tot amb certes acusacions personals, a una etapa de pandèmia on la incertesa era encara més elevada. D’altra banda, també hem vist com un grup municipal ha acabat per fer-se miques, de tres membres ara tenim un grup municipal amb un únic membre i dos regidors no adscrits. Fa mesos que sembla que tothom està mirant cap a la campanya electoral de les eleccions municipals del 2023, alguns ja ho han avançat amb el seu comportament en actes públics, com ara en el plenari, però també en certes actituds amb el seu vot. Això fa pensar que alguns pensen més en el que pot arribar a succeir d’aquí a un any, que no pas en el que està passant i el que encara ha de passar en el pròxim any en el nostre municipi. Tot i que l’oposició ha permès aprovar moltes coses per grans majories, sembla que el context canvia i que molts comencen a fer especulacions amb relació al que pot passar el maig del 2023.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/175540_angelcano-ablane-hade-erunaciutatone-puguiferunprojectedevidarealdignei-obretotunprojectedeper-one--2.htm