logo
Imprimir
17-06-2022 | 15:58hs
•CATALUNYA NORD

115 municipis participen a la 2a edició del Llibre Blanc de Catalunya Nord

El Llibre Blanc de Catalunya Nord és una eina per a municipis de totes les franges polítiques, de totes les mides i de totes les zones geogràfiques que volen impulsar una "catalanitat" factor de cohesió social

Aquest llibre blanc comença amb dos editorials de dues personalitats: el diputat Paul Molac per la seva llei a favor de les « llengües de França » i l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol pels seus projectes transfronterers.

També hi trobareu 55 propostes concretes destinades als electes de la Catalunya Nord que es comprometen a normalitzar l'ús del català i el seu aprenentatge, alhora que fomenten les tradicions populars, així com el desenvolupament de vincles amb la resta dels Països Catalans. Aquestes propostes ajuden els municipis a desenvolupar una autèntica política lingüística i cultural i s'acompanyen d'exemples concrets ja implantats al departament, però també a la resta de França.

També es podran consultar els resultats d'una enquesta als ajuntaments, exposant les seves posicions respecte a les 55 propostes dels Angelets de la Terra, però també sobre temes d'actualitat com el canvi de denominació del departament i el desenvolupament de l'Oficina Pública de la Llengua Catalana (OPLC).

A més, els Angelets han incorporat els escrits dels 115 municipis participants, en els quals exposa les seves accions i projectes. Tots aquests escrits es poden consultar, en català i francès, al web dels Angelets (www.angeletsdelaterra.com), on cada municipi té una pàgina dedicada.

Finalment, en el llibre blanc es detalla molta informació de recursos per als càrrecs electes (contactes útils, llista de grups cantant en català, llista de ponents, etc.).

El contingut d'aquesta segona edició ha augmentat perquè el nombre de municipis s'ha més que duplicat, però també perquè els que ja hi participaven han pogut fer una primera valoració al cap d'un any. A més, els Angelets de la Terra han aprofundit les seves 55 propostes gràcies a l'experiència adquirida col·laborant amb els ajuntaments. Actualment, el 60% dels municipis nord-catalans afirmen en el Llibre Blanc de la Catalunya Nord el seu compromís amb la "catalanitat" en els municipis i intermunicipals.

Aquest projecte ja ha generat nombrosos debats i ha normalitzat la qüestió catalana dins dels plens dels ajuntaments, fins i tot en aquests que no participin en el llibre blanc. Això va permetre aprofundir en la reflexió sobre els mitjans a implantar per actuar a favor del català i de les seves tradicions, però també afirmar que la preservació i promoció de la "catalanitat" és una qüestió transversal que preocupa a tots els habitants de la Catalunya Nord. , catalans nadius o adoptius, parlant o no català. La "catalanitat" la principal riquesa d'aquest territori, ningú en té el monopoli i tothom n'és responsable.

El Llibre Blanc de la Catalunya Nord ofereix una visió general de la situació sociològica, cultural i lingüística de la Catalunya Nord, a partir també de l'enquesta realitzada entre els càrrecs electes. Aquesta enquesta parteix de les 55 propostes i estableix per primera vegada un inventari precís de les actuacions, projectes i necessitats dels nostres municipis. Els Angelets de la Terra revelen els resultats positius d'aquesta enquesta i conviden a les institucions supramunicipals (Europa, Estat, Regió, Departament i Generalitat de Catalunya) a definir les polítiques a posar en marxa per donar suport a aquesta voluntat municipal.

La participació de la majoria de municipis nord-catalans i la multiplicació d'accions a favor de la catalanitat en els darrers mesos il·lustren fins a quin punt els alcaldes són realment conscients dels beneficis, en particular econòmics i socials, inherents a una catalanitat moderna, oberta i viva.

Durant els propers tres anys, els Angelets de la Terra faran un seguiment de les actuacions municipals i de la seva evolució. L'any 2025, en finalitzar aquest mandat electoral, editaran un tercer Llibre Blanc de Catalunya Nord, per valorar les accions que han dut a terme tots els municipis nord-catalans, inclosos els que no s'han volgut adherir a aquest projecte.

El Llibre Blanc de la Catalunya Nord pretén participar en l'entrada de la Catalunya Nord, el País Català o fins i tot el Pirineu Català (poc importa sempre que s'afirmi la seva identitat negada des de fa més de tres segles) en el segle XXI.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/177255_115municipi-participenala2aediciodelllibreblancdecatalunyanord-1.htm