logo
Imprimir
22-06-2022 | 16:41hs
•ACTUALITAT GIRONA

L’Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya organitzen l’última trobada de l’School Chance

El projecte finalitza després de sis anys d’activitat, un total de 9 bones pràctiques en mobilitat escolar sostenible compartides i l’existència d’un pla vinculant de mobilitat escolar per a cada una de les regions o ciutats participants

El projecte de mobilitat escolar sostenible School Chance, liderat per l’Ajuntament de Girona, ha finalitzat aquest 2022 després de 6 anys d’activitat. Aquest mateix mes de juny, el consistori gironí i la Generalitat de Catalunya van organitzar conjuntament l’última trobada presencial del projecte, que el dia 9 i 10 va reunir a Barcelona tots els socis de la iniciativa. A l’acte hi van ser la regidora de Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament de Girona, Marta Sureda, i el regidor d’Educació, Infància i Esports, Àdam Bertran. Durant la visita, les persones representants dels diversos països van descobrir la bona pràctica “Protegim les escoles”, un programa de pacificació i transformació dels entorns escolars a la capital catalana mitjançant l’urbanisme tàctic.

Aquesta pràctica consisteix a dur a terme una transformació urbana senzilla i eficaç, canviant la manera com s’usa un espai mitjançant elements temporals i econòmics com ara franges de colors, mobiliari urbà, jardineres que es poden moure o jocs pintats a terra. Amb l’arribada de la pandèmia de la COVID-19, en què la configuració dels entorns escolars s’ha posat sobre la taula, el programa “Protegim les escoles” s’ha mostrat de gran utilitat. Des del 2019 fins aquest any, s’hauran transformat 200 entorns escolars.

El dia 9 de juny, un grup de 42 persones format pels socis de Reggio Emilia, Gdansk, Brasov, Utrecht i altres membres d’interès local dels respectius països i de Catalunya, va conèixer 4 entorns escolars de la zona de l’Eixample de Barcelona, la configuració de la superilla de Sant Antoni, i el nou eix verd que es construirà al carrer del Consell de Cent. L’itinerari feia una parada a La Model, on personal de l’Ajuntament de Barcelona va explicar la metodologia de treball que fan servir per desenvolupar el programa “Protegim les escoles” i la pacificació de les superilles. Per altra banda, els treballadors/es també van explicar el procés participatiu que es va dur a terme per pensar com hauria de ser cada entorn escolar, tenint en compte en tot moment l’opinió de la comunitat educativa.

L’endemà, 10 de juny, alguns socis i membres d’interès local es van sumar a la iniciativa Bicibús que les famílies de l’Eixample autogestionen per dur els infants a l’escola de forma compartida, sostenible i divertida. Hi van participar al voltant de 200 persones.  La trobada va acabar amb l’última reunió de treball entre els socis del projecte al Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, on cada un dels membres de l’School Chance va compartir els resultats adquirits al llarg dels sis anys, i les impressions personals sobre la seva participació al projecte.

La regidora de Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament de Girona, Marta Sureda, ha assenyalat que “a Girona hem liderat un projecte ambiciós, que ens ha permès donar una nova mirada a la mobilitat escolar, i relacionar-nos amb altres ciutats amb els mateixos objectius. I el més interessant és que hem pogut tirar endavant accions concretes, i assentar unes bases de futur sobre la millora dels entorns escolars i la manera d’accedir-hi. L’Ajuntament ens ho hem cregut i ens ho creiem, per això estem especialment satisfets amb els resultats aconseguits en l’School Chance”.

Per la seva banda, el regidor d’Educació, Infància i Esports, Àdam Bertran, ha destacat el fet d’haver pogut “veure experiències d'altres municipis que avancen cap a la pacificació dels entorns escolars, per fer-los més segurs, amb menys contaminació acústica i ambiental”. Bertran ha recordat que “pensar la ciutat amb mirada d'infants implica enxarxar la ciutat per treballar coordinadament i decidida cap a una ciutat més amable amb els seus habitants”.

Resultats del projecte School Chance

Al llarg del projecte, l’School Chance ha permès als 6 països europeus participants compartir un total de 9 bones pràctiques en mobilitat escolar sostenible. Una d’aquestes accions és precisament la posada en marxa de la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar de Girona, que ja agrupa 13 centres educatius de la ciutat. També en el marc de la iniciativa, un centenar de persones han augmentat el seu coneixement sobre la mobilitat escolar, s’han realitzat 77 activitats d’aprenentatge polític relacionades amb la temàtica, i cada membre ha desenvolupat un Pla vinculant de mobilitat escolar a la seva regió o ciutat.

A més, l’School Chance ha encoratjat la Generalitat de Catalunya a desenvolupar el Pla de Mobilitat Escolar de Catalunya, que va ser aprovat pel Parlament de la Generalitat el gener de 2020. Aquest pla marca, avui en dia, el full de ruta de les estratègies que caldrà desplegar arreu del territori per tal que la mobilitat escolar esdevingui sostenible, autònoma, segura i saludable.

L’Ajuntament de Girona és el soci líder del projecte School Chance, del programa Interreg Europe – Second Call, on participa juntament amb els ajuntaments de Reggio Emilia, Utrecht, Gävle i Gdansk, la Brasov Metropolitan Agency for Sustanaible Development, l’Austrian Mobility Research i la Generalitat de Catalunya. El projecte, que va néixer el 2017 amb l’objectiu principal d’incorporar la mobilitat autònoma i sostenible dels escolars a les polítiques regionals dels territoris que hi participen, és finançat en un 80% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 i en un 20% pel consistori gironí. El pressupost total del projecte ha estat d’1.842.585 euros.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/177633_lajuntamentdegironailageneralitatdecatalunyaorganitzenlultimatrobadadel-choolchance-1.htm