logo
Imprimir
23-06-2022 | 13:02hs
•ACTUALITAT GIRONA

La nova exposició temporal del Museu del Cinema tracta sobre l’aplicació de la tècnica estereoscòpica en la fotografia

L’activitat s’ha inaugurat aquest matí i es podrà veure fins al 29 de gener del 2023

El Museu del Cinema ha inaugurat avui l’exposició temporal “De formes deformes. Una forma diferent de veure l’estereoscòpia de Miquel Planchart”, una mostra sobre l’aplicació de la tècnica estereoscòpica en la fotografia a partir de la interpretació personal de l’autor. El tinent d’Alcaldia i regidor d’Urbanisme i Activitats de l’Ajuntament de Girona, Lluís Martí; el director del Museu del Cinema, Jordi Pons, i el comissari de l'exposició, artista i fotògraf, Miquel Planchart, han participat aquest matí en l’acte d’inauguració de l’exposició, que es podrà veure fins al 29 de gener del 2023.

 La mostra fa un recorregut immersiu al voltant de 34 imatges tridimensionals de gran format creades amb l'aplicació de la tècnica estereoscòpia, definida per primera vegada el 1838 i que va assolir la seva màxima potencialitat amb la fotografia, a partir de mitjans del segle XIX. També s’hi pot veure una peça audiovisual on es reprodueixen més imatges en 3D creades per Miquel Planchart. A més, l’exposició temporal compta amb una petita mostra de 12 objectes i aparells de les col·leccions del Museu del Cinema vinculats als inicis de la fotografia estereoscòpica.

 Estem contents que en aquesta mostra s'hagin recuperat les tècniques estereoscòpiques perquè tothom en sigui coneixedor. Es tracta d’una tècnica que, tot i ser antiga, amb l’ajut de la tecnologia dóna un resultat espectacular que, de ben segur, el públic no s’espera”, ha destacat el tinent d’Alcaldia i regidor d’Urbanisme i Activitats del consistori, Lluís Martí, que ha animat tothom a fer-hi una visita.

 En aquesta exposició, l’artista suggereix dues lectures sobre una mateixa obra. En un primer moment, es convida l'espectador a veure imatges abstractes que representen composicions surrealistes i mons onírics. Les peces observades recorden la visió d'un calidoscopi, de fractals generats a través de programari, d'un macramé visual, mandala fotogràfic o mosaic d'imatges.

 En una segona lectura, a través de l'ús d'ulleres 3D, les mateixes fotografies prenen formes tridimensionals i es converteixen en llenguatge figuratiu. Les ulleres per fer l’observació se subministren a les persones visitants a l’entrada de l’exposició.

 Les obres que componen aquest treball estan estructurades en series diferenciades entre si. Cada sèrie constitueix un bloc independent on queden representats elements tan diferents com poden ser arbres, les arts escèniques, elements arquitectònics o ruïnes, entre altres. Gràcies a aquesta organització, cada una de les sèries acosta l’espectador a un enfocament disruptiu, trencador, d'allò que les persones veiem de forma quotidiana.

 Per a la observació 3D, la tècnica aplicada correspon a l'anàglif, que utilitza els colors del sistema additiu, el vermell (primari) i cian (secundari), per crear la possibilitat de veure-hi de manera estereoscòpica a través d'ulleres amb els filtres corresponents. Aquesta tècnica, es va desenvolupar en el transcurs de l'últim terç del segle XIX, una època en què l'estereoscòpia va tenir una presència destacada en la fotografia.

 De forma complementària, el Museu del Cinema ha organitzat un taller teoricopràctic per a la realització de fotografies estereoscòpiques a partir de tècniques bàsiques. L’activitat es farà els dissabtes 15 i 22 d’octubre, de 10.30 a 13.30 h, al mateix equipament i tindrà un cost de 35 euros, amb descomptes per als amics i amigues del museu i per a persones aturades, jubilades, estudiants i socis/es del Club Cultura. Les inscripcions són en línia pel web del Museu www.museudelcinema.cat i hi ha places limitades.

 “De formes deformes. Una forma diferent de veure l’estereoscòpia de Miquel Planchart” ha estat produïda pel Museu del Cinema, coordinada per Jordi Dorca, i comissariada i exposada per Miquel Planchart, qui també ha fet el muntatge audiovisual. Pel que fa a la documentació i a la conservació de les col·leccions, aquesta ha anat càrrec de Montse Puigdevall; el disseny és obra de Cristina Masferrer i el muntatge expositiu ha anat a càrrec de Rafel d'Arquer.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/177738_lanovaexpo-iciotemporaldelmu-eudelcinematracta-obrelaplicaciodelatecnicae-tereo-copicaenlafotografia-1.htm