logo
Imprimir
04-07-2022 | 16:40hs
•PLA DE L'ESTANY

La tercera edició del cicle ‘Lletres al claustre’ estarà dedicada a l’antiga Grècia

La Biblioteca de Banyoles torna a oferir aquesta proposta literària que aquest any girarà entorn a la Grècia arcaica com a origen de la literatura europea

La tercera edició del cicle ‘Lletres al claustre’ oferirà una sèrie de conferències que se centrarà en les diverses expressions literàries de l’antiga Grècia com a origen de la nostra civilització. Tots els dimarts de juliol a les 8 del vespre al Claustre del Monestir hi haurà sessions protagonitzades per reputats especialistes en la matèria que comptaran amb la presentació de Francesc Morfulleda i Anna Torrent, professors de llengües clàssiques als instituts Pla de l’Estany i Josep Brugulat de Banyoles.

Un total de quatre conferències són les que es podran gaudir en aquest tercer cicle de “Lletres al Claustre”. El proper dimarts 5 de juliol donarà el tret de sortida el doctor en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona, Sergi Grau. La saviesa arcaica serà el títol de la conferència en la que es parlarà dels orígens de la filosofia grega com a gènere literari amb noms com Tales, Pitàgores, Heràclit o Parmènides.

El cicle continuarà el dimarts 12 de juliol amb Homer i la saga de Troia que oferirà el catedràtic en filologia grega per la Universitat de Barcelona, Jaume Pòrtulas expert en el món grec arcaic i la tragèdia grega i autor de l’obra de referència Introducció a la Ilíada. Pòrtulas parlarà de la influència d’Homer en la història de la literatura i del misteri que encara hi ha entorn a la seva figura.

Safo, la poesia lèsbica i els atzars del temps serà la tercera de les propostes que tindrà lloc el dimarts 19 de juliol. Eloi Creus, traductor i doctor en Filologia clàssica oferirà una xerrada sobre Safo, la primera cantora d’Occident i de la que se’n va perdre bona part de la seva obra. Amb tot, aquest 2022, Creus ha traduït i publicat I desitjo i cremo, les poesies incompletes de  la poeta grega. Inicialment havia estat programada com a conferenciant la poetessa i traductora Aurora Luque però aquesta ha hagut de cancel·lar la seva participació. 

Per últim, el 26 de juliol tancarà el ‘Lletres al Claustre’ la conferència El naixement de la tragèdia, en la que Raül Garrigasait s’endinsarà en els orígens i fonaments de la tragèdia. En aquest cas, l’escriptor i traductor ho farà centrant-se en Èsquil, el primer gran representant d’aquest gènere teatral originari de la Grècia clàssica. 

Les expressions arcaiques de l’èpica, la lírica, la filosofia i la tragèdia gregues seran les protagonistes del ‘Lletres al claustre’ 2022 que torna a repetir el format de les dues primeres edicions dedicades a Josep Carner i a Dostoievski i la literatura russa, respectivament. El cicle tindrà lloc tots els dimarts de juliol a les 8 del vespre al Claustre del Monestir de Sant Esteve. 




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/178549_laterceraediciodelciclelletre-alclau-tree-taradedicadaalantigagrecia-1.htm