logo
Imprimir
29-09-2022 | 13:33hs
•LA SELVA

La Fira de l’Avellana de Brunyola recupera l’essència

L’esdeveniment, que recupera la totalitat de les seves activitats, posa èmfasi enguany al paper transcendental de la dona a l’hora de preservar i mantenir el cultiu d’aquest fruit sec al territori

Aquest cap de setmana, durant els dies 1 i 2 d’octubre, el poble selvatà de Brunyola es tornarà a convertir en el gran epicentre de l’avellana del país amb la celebració de la 28a Fira de l’Avellana de la Selva, esdeveniment que enguany recupera la totalitat de les seves activitats després d’unes darreres edicions marcades per les restriccions de la pandèmia de la Covid-19. 

L’esdeveniment s’ha presentat aquest migdia a la seu de la Generalitat a Girona, on hi ha intervingut el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, que ha elogiat l’empenta el petit poble per tirar endavant i consolidar una fira referencial com aquesta. “Des del Consell, com no podia ser d’altra manera, s’ha continuat donant el suport logístic necessari perquè poguessin fer realitat, any rere any, aquesta fira”, ha dit el màxim responsable de l’ens comarcal, abans de fer incís en el paper que ha tingut la dona a l’hora de preservar i mantenir el cultiu de l’avellana en aquest territori: “hem de tenir molt present el paper que hi fan les dones, que en moltes ocasions són el pal de paller que permeten mantenir aquest cultiu tradicional a la nostra comarca”. Durant la seva intervenció, Balliu també ha recordat que l’esdeveniment s’ha hagut d’adaptar en temps de Covid, però que aquest 2022 ha recuperat “el cent per cent de la seva activitat”. 

Qui també ha estat present a l’acte és l’alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort, que ha assegurat que des del consistori estan “molt il·lusionats” davant “d’una de les festes més importants de l’any al municipi”. Durant la seva intervenció, Mascort ha subratllat que l’avellana fa molts anys que es conrea al territori i que, recentment, ha rebut el reconeixement com a producte d’excel·lència de proximitat per la seva qualitat. A més, Mascort també ha tingut paraules d’agraïment cap al conjunt de voluntaris que dediquen el seu temps a fer possible l’activitat firal. 

Per la seva banda, el president de l’Associació Avellana de Brunyola, Albert Horta, ha remarcat la importància de crear una marca que identifiqués l’avellana produïda a la zona, tot certificant que s’ha obtingut d’avellaners plantats a la demarcació gironina que compleixen els requisits per produir avellanes de màxima qualitat. Horta també ha valorat l’evolució que ha tingut la fira amb la creació de l’Associació i de la Marca Col·lectiva Avellana de Brunyola, la qual cosa ha permès el desenvolupament econòmic dels municipis de la comarca. I ha posat com a exemple a la mateixa avellana de Brunyola i al propi municipi, tenint en compte que el poble actualment compta amb la meitat els avellaners de la província gironina i recull al voltant de 470 tones anuals d’aquest fruit sec. 

A part de Brunyola, però, a la comarca de la Selva la producció d’avellana també es troba a municipis com Amer, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar. També n’hi ha a Bescanó i Vilablareix, per la qual cosa la producció es concentra a una desena de municipis de la demarcació: vuit de selvatans i dos del Gironès.

El programa

El tret de sortida tindrà lloc aquest dissabte al migdia, quan es procedirà a un acte inaugural que comptarà amb la presència l’alcaldessa Mascort, així com de la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral; el diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local, Jordi Camps, o el Conseller de Cultura del Consell Comarcal, Pere Fernàndez. Seguidament, es farà el pregó, ‘Tres dones, representants de tres generacions d’avellaners a Brunyola’, a càrrec d’Assumpció Tomàs, Raquel Dana i Marta Planella. 

Ja a la tarda, es desenvoluparan diverses activitats paral·leles, des d’una caminada per les explotacions d’avellaners o tallers de manualitats per a la mainada, mentre que el darrer acte del dia serà el Sopar Popular, que celebrarà la seva setena edició a la plaça de Brunyola i comptarà amb l’actuació del Mag Nani. 

El diumenge, l’activitat marcarà el seu tret de sortida a les deu del matí amb una conferència tècnica, ‘Avellanes: realitat, problemes i perspectives’, impartida pel doctor agrònom Claudio Sonnati, tècnic expert en el cultiu de l’avellana i representant de la taula de fruita en clova del Ministerio delle Politiche Agricole Alimentari e Forestale d’Itàlia. També al matí, hi haurà una visita guiada al castell de Brunyola, i ja al migdia es farà una missa amb acompanyament musical de la coral Retorn Planenc a l’església parroquial. A la tarda, a partir de les quatre, la plaça de Brunyola acollirà una audició de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de l’Escala. 

També aquest diumenge, i com a novetat, es realitzarà un programa en directe des de la mateixa plaça de l’Església a càrrec de Ràdio Marina, una emissió de més de tres hores que comptarà amb les intervencions de diverses persones vinculades amb la fira, com ara Joan Carles Codolà, artífex de l’esdeveniment, així com diversos productors i representants del Col·lectiu Avellana de Brunyola o les dones que enguany protagonitzaran el pregó inaugural. 

D’altra banda, no faltaran les activitats més icòniques. Així, a partir de les sis de la tarda s’iniciaran els tradicionals concursos a la plaça de Brunyola, com ara el 20è Concurs Internacional d’Esclovellar Avellanes - Memorial Joan Mascort; la 13a edició de la Cursa amb Sacs a l’Esquena - Memorial Pere Parera o el 6è Concurs de collir avellanes - Memorial Joan Horta. Abans de l’arribada del vespre, els visitants també podran gaudir d’una cantada d’havaneres amb el grup Els Pescadors de l’Escala, al voltant de dos quarts de set, i també podran degustar rom cremat -tot plegat, a la plaça de Brunyola-. La cloenda de la fira es farà a les nou del vespre. 

I el cap de setmana següent, música

Ara bé, les propostes del programa d’aquest 2022 encara no hauran dit l’última paraula. El cap de setmana següent, concretament el dissabte dia 8 d’octubre, la plaça de Brunyola tornarà a ser protagonista a partir de les onze de la nit en acollir el 16è Concurs Avellana Jove, que comptarà amb les actuacions dels grups Germà Negre, Masovera Barbuda i Animal’s DJ’S.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/185878_lafiradelavellanadebrunyolarecuperale-encia-1.htm