logo
Imprimir
03-10-2022 | 22:05hs
•CATALUNYA NORD

La Casa Macià de Prats de Molló impulsa la primera Jornada d’Història I Debat Nacional

Se celebrarà el 29 i 30 d'octubre i se centrarà en els fets de Prats de Molló i la Catalunya del Nord a principis del segle XX

La Casa Macià de Prats de Molló organitza el 29 i 30 d'octubre la primera Jornada d’Història i Debat Nacional, una trobada centrada en els fets de Prats de Molló i la Catalunya del Nord a principis del segle XX.
 
La jornada va adreçada a estudiosos i acadèmics, gent del món universitari i centres d’estudis i públic en general interessat en la història i les relacions transfrontereres.
 
La jornada girarà entorn de tres àmbits temàtics: la Catalunya del Nord, el primer terç del segle XX; el complot de Prats de Molló del 1926 i Francesc Macià i l’acció d’Estat català, cent anys després.
 
Dissabte 29 d’octubre l'activitat se centrarà als Banys d’Arles i Palaldà (Vallespir). A les 16 hi ha prevista una visita a les Termes Romanes; a les 17:30, la conferència inaugural "Catalunya del Nord, a principis del segle XX. Panoràmica política, cultural i socioeconòmica" a càrrec de l'historiador Joan Peytaví i posteriorment un sopar popular amb productes de proximitat i cançó de taverna amb el grup Turutut Bonaigua. Hi ha possibilitat de tenir allotjament a l’Hotel Palmarium.
 
Diumenge 30 d’octubre les activitats són a la Verneda, Prats de Molló. A les 9.45, hi haurà la conferència "Els fets de Prats de Molló, novembre de 1926)" de l'historiador Lluís Duran. A les 10.30 la ponència "J.Bordas de la Cuesta, “l’oblidat” de l’estat major de Macià" del filòleg Josep-Lluís Carod-Rovira i a les 11.15 "El judici a París pels fets de Prats de Molló" per Jaume Renyer, jurista.
 
A les 12 l'historiador Fermí Rubiralta impartirà la ponència "L’acció internacional de Francesc Macià i Estat Català" i es presentaran les comunicacions abans de dinar.
 
A les 15.00 hi ha programada una visita a la Casa Macià i a les 16 una visita guiada de l’exposició permanent de la Verneda i cloenda de l’exposició temporal "Fam i Guerra a Catalunya. Memòria i estratègies de supervivència 1936 – 1959".
 
Les inscripcions, comunicacions i reserves es poden fer al web casamacia.cat.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/186203_laca-amaciadeprat-demolloimpul-alaprimerajornadadhi-toriaidebatnacional-2.htm