logo
Imprimir
05-12-2022 | 19:55hs
•OPINIó

Sí que hi ha aigua

El segle XXI en línia amb finals del XX, un dels reptes més importants, és fer front al canvi climàtic

Una part molt important dels avenços de les societats humanes, s'han fonamentat en el grau d'encert en les solucions donades, per superar els reptes que se li plantejaven.

El segle XXI en línia amb finals del XX, un dels reptes més importants, és fer front al canvi climàtic, que afecta de manera singularitzada cada territori i, per tant les Societats, d'aquest mal anomenat planeta Terra, que s'hauria de dir òbviament Aigua. I certament paradoxal resulta que, per a Espanya, un dels grans problemes que se'ns acosta sigui la manca d'aigua, problema que posa en risc molts sectors econòmics i principalment el de la producció agrària, per tant la producció d'aliments.

Hi ha diferents opcions per abordar la problemàtica de l'escassetat d'aigua, una és consumim tots menys aigua, que és una cosa molt diferent d'administrar bé el recurs, i una altra busquem més aigua, investiguem com fer-ho i apliquem els coneixements que ja tenim per aconseguir el objectiu proposat, dins d'un marc d'optimització de la seva aplicació, perquè hi ha aigua i a més n'hi ha molta, podent satisfer les demandes actuals, mantenint produccions i ecosistemes.

Als recursos ja existents podem implementar volums d'aigua suficient que permetin satisfer les necessitats presents i futures.

Comptem, en primer lloc, amb la dessalació de l'aigua del nostre litoral costaner, amb unes tecnologies de dessalació molt avançades en què Espanya és capdavantera, amb una experiència de dècades, per citar alguns exemples la dessaladora de Torrevella permet regar més de 7.000 ha, Carboneras altres 7.000 ha, Coves d'Almanzora 24.000 ha, i podríem continuar, és més, part molt significativa dels cultius sota plàstic de Múrcia i Almeria, es mantenen gràcies a la dessalació; tenim 90 grans dessaladores i la nostra capacitat actual és de 5 Hm3/dia d'aigua dessalada.

Hi ha qüestions, que a més s'exhibeixen com a senyera, i analitzades una mica més a fons, ens han d'estranyar, sobretot quan les noves dessaladores, són capaces en part de generar energia neta per al seu funcionament, havent rebaixat molt el preu del m3 d'aigua dessalada fins a els 50cm i fins i tot menys.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/191375_-iquehihaaigua-1.htm