logo
Imprimir
24-01-2023 | 12:14hs
•PLA DE L'ESTANY

Escollides per votació popular les deu primeres plaques de 'Memòria de Banyoles' per recuperar la memòria col·lectiva i la història de la ciutat

Aquest diumenge s'inauguraran amb una ruta comentada que començarà a les 12 del migdia davant de l'Ateneu

Escollides per votació popular les deu primeres plaques del projecte de senyalització 'Memòria de Banyoles' que pretén recuperar la memòria col·lectiva i la història de la ciutat. La iniciativa, que s'inaugurarà aquest diumenge al migdia amb una ruta comentada, permetrà senyalitzar llocs, edificis, esdeveniments, personatges i elements emblemàtics de Banyoles. La ruta inaugural sortirà a les 12 del migdia davant de l'Ateneu-Centre Municipal d'Estudis Musicals, a la plaça Major.

A finals d'octubre l'Ajuntament de Banyoles va obrir un procés participatiu per decidir les deu primeres plaques commemoratives que han de permetre identificar i recordar la importància que aquest espai ha tingut en la història de la ciutat, ja sigui perquè hi va viure una persona significativa, va ser un lloc representatiu o hi va succeir un fet rellevant. Més de 200 persones van participar en el procés participatiu que ha permès escollir les deu primeres plaques que es presentaran aquest diumenge, cinc que corresponen a espais de la ciutat i cinc més, a persones.

Concretament, se'n col·locaran a dues de les antigues portes de la Muralla medieval de Banyoles, la Porta de Sant Martirià, al carrer Mercadal, i la Porta dels Turers, al carrer del mateix nom; a l'antiga estació del carrilet, conegut popularment com el Tren Pinxo; a l'antic Teatre Principal, a la plaça del Teatre; a l'Ateneu a la plaça Major i al desaparegut Hotel Flora, a la plaça dels Turers. Pel que fa a personatges rellevants de la història de la ciutat, se senyalitzarà el lloc on va ser assassinat el dirigent republicà Josep Toribi de Ameller Hysern; les cases on van viure l'escriptor Jaume Farriol, la metgessa Cecília Marín, la primera dona a exercir la medicina a les comarques gironines; la primera regidora de l'ajuntament, Maria Banal; i el músic i compositor Martirià Font, de qui se celebra el centenari del naixement.

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que "com que la memòria és fràgil i volàtil impulsem el projecte 'Memòria de Banyoles' amb l'objectiu de recuperar i fixar aquells fets, llocs o personatges rellevants de la història banyolina. Es tracta d'un autèntic llibre obert a la via pública mitjançant el qual donar a conèixer a banyolins i visitants de totes les edats aquells indrets o personatges destacats que sinó fàcilment caurien en l'oblit o passarien inadvertits". 'Memòria de Banyoles' és un projecte viu que creixerà cada any amb el nombre d'espais senyalitzats. Alhora pretén homogeneïtzar les senyalitzacions commemoratives que es facin d'ara en endavant a la ciutat i fer-les perfectament identificables a simple vista.

El disseny del projecte s'ha encarregat a l'estudi banyolí Enserio, integrat per Ferran Rodríguez i Miquel Amela, els quals en aquesta ocasió han comptat amb la col·laboració dels arquitectes Pau Sarquella i Carme Torres. La proposta dels dissenyadors presenta les plaques com a cartel·les d'una exposició a l'aire lliure, peces de formigó de 21x15 cm que seran visibles sense ser agressives i que se situaran a mitja alçada precisament seguint aquesta idea de cartel·la i alhora per criteris d'accessibilitat. La informació que s'hi plasma és sintètica, però es podrà ampliar en un futur al web de Cultura Banyoles, on hi figurarà la relació i ubicació de les plaques, que es numeraran per ordre d'inauguració.

Les plaques de 'Memòria de Banyoles' s'inauguraran aquest diumenge a les 12 del migdia amb una ruta comentada que s'iniciarà a la plaça Major, davant l'edifici de l'Ateneu.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/195331_e-collide-pervotaciopopularle-deuprimere-plaque-dememoriadebanyole-perrecuperarlamemoriacollectivailahi-toriadelaciutat-1.htm